Így nézett ki és ilyen lett a Vörösmarty mozi

Premier Kultcafe néven, akadálymentesítve, új funkciókkal, kulturális programokkal és teljesen megváltozott belső térrel nyitja újra kapuit az egykori Vörösmarty Mozi.  A GAP Média szervezte bejáráson voltunk, mutatjuk, hogyan nézett ki az átalakítás előtt, és milyen lett a hely a munkálatok után.

A 2014-ben bezárt Üllői úti filmszínházatTörőcsik Mari és Kárász Róbert jótékonysági szervezete, a , a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány újította fel és üzemelteti. Az alapítvány célja az volt, hogy munkahelyeket teremtsenek a fogyatékossággal élő emberek számára. Az 1935-ben épült és másfél éve bezárt Vörösmarty mozi üzemeltetési jogát azzal a feltétellel kapták meg, hogy garantáltan felújítják és megőrzik a művészmozi jellegét. A munkálatokat 2012-ben kezdték el. A végeredmény: a 620 négyzetméteres helyiségcsoport új funkciókkal bővült, helyet kapott egy csúcstechnológiával felszerelt mozi és rendezvényterem, speciális akadálymentesített kávézó és közösségi tér.

A TV2 frissen menesztett műsorvezetője, Kárász Róbert elmondása szerint a macik árverezéséből 25 millió forint gyűlt össze, összesen 100 millió forintra lenne szükségük, és jelenleg 50 millióból gazdálkodnak. Kárász úgy van vele, hogy ha már ennyi pénzt sikerült összegyűjteni, akkor esély van arra is, hogy sikerül a többit is előteremteni. 

Mi az a Fogadj Örökbe egy Macit Alapítvány?

Az alapítványt 2012-ben alapította Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze, és Kárász Róbert, televíziós műsorvezető, azzal a céllal, hogy munkahelyteremtéssel és változatos programokkal támogassuk a fogyatékossággal élő emberek társadalmi integrációját.

Újítások terén a kisebb moziteremnek meg fogják hagyni az eredeti funkcióját, a nagyobbat viszont újraértelmezték, itt alakítják ki a kávézót, ahol megváltozott munkaképességű emberekből toborzott személyzet fog felszolgálni, a háttérben pedig néma- és fekete-fehér filmeket fognak vetíteni. Az új kulturális placcon helyet kapott egy Cserpes pékség is, de egy kis üzletben a hazai fogyatékossággal élő designerek alkotásaiból is tudunk válogatni. Nem véletlen a sok újítás, korszerűsítés és széles programterv, Kárász szeretné, ha nemcsak a fiatal egyetemisták, hanem az üzletemberek, az idősebb korosztály is megszeretné a helyet. Pont ezért a programok széles skáláját szeretnék felvonultatni, lesznek integrációs rendezvények, szemléletformáló filmvetítések, és akadálymentes bulik is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek