Elhunyt Zaha Hadid

65 éves korában szívinfarktus következében elhunyt Zaha Hadid. Az iraki születésű sztárépítész volt az első nő aki megkapta a Brit királyi építészeti akadémia (Royal Institute of British Architects) arany elismerését munkájáért.

457195662
David M. Benett / Europress / Getty

Világszerte számos épülete megtalálható, Németországtól Azerbajdzsánig. Ez utóbbi miatt díjat is kapott, ami miatt számos támadás érte, a tokiói tervét pedig túlzó ára miatt bírálták.  Februárban, amikor átvette a díjat, úgy nyilatkozott, büszke arra, hogy ő az első nő, aki megkapja az elismerést."Mindennél több női építésszel találkozhatunk. De ez nem azt jelenti, hogy a helyzet könnyű. Néha óriási kihívásokkal kell szembesülni. Az elmúlt években számos változás történt az építészetben, és mi folytatni fogjuk ezt. " -nyilatkozta, amikor átvette a díjat. 

Zaha Hadid számos ismert műve a Serpentine Sackler galéria Londonban, a Glasgow-i közlekedési múzeum, vagy Kínában operaházat. Magyarországra sajnos nem került munkája, pedig 2007-ben a budapesti Szervita téri parkolóház helyére megtervezte az óriási kavics alakú Orco irodaházat, amely azonban nem valósult meg, de most még lehet izgulni mert neve felmerült a Néprajzi Múzeum újraépítésével kapcsolatban is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra