Itt az alkalom, ha kastélytulajdonos szeretne lenni!

Egy elég eszes fehérorosz nő, Natalia Makovik rájött, hogy mekkora biznisz van abban, ha kastélyokat értékesít sima ingatlanok helyett: így nemcsak többet kaszál anyagilag, de el is tudja hitetni az emberekkel, hogy micsoda befektetést csinálnak, ha megvásárolnak tőle egy 13 ezer dolláros (3,6 millió forint) kastélyt. Makovik szerint ugyanis óriási lehetőség van a lepusztult épületekben: „Nézem a romokat és látom benne a befektetési lehetőséget” – mondta el a Bloombergernek. Majd hozzátette, hogy „Egy kastély eladáshoz inkább pszichológusnak kell lenned, mint ingatlanügynöknek. Évekbe is telhet míg megtalálod a megfelelő ingatlant a kliensednek.”

Példaul ez a kastély már potom 19000 euróért az öné lehet!
Példaul ez a kastély már potom 19000 euróért az öné lehet!vipcastle.com

Nos, ha önnek is van fölösleges pár milliója, hogy romos épületeket vásároljon, Makovik honlapján, a VIP Castle-ön, rengeteg lehetőséget talál. De ha nem akar ennyire eltávolodni a hazai földtől, Magyarországon is vehet omladozó kastélyokat, kicsit drágább ugyan, de az élmény hasonló lesz. 

Makovik egyébként 2007-ben indult be, nyolc évvel azután, hogy egy fillér nélkül megérkezett Csehországba. Miután látta, hogy milyen lenyűgözőek a vidéki kastélyok (és milyen drágák), elhatározta, hogy idegenvezető lesz (ha már megvenni nem tudja őket), majd ebből nőtte ki magát ingatlanértékesítővé. Habár több mint öt évébe telt, hogy lezárja élete első üzletét, most már sínen van a dolog, ugyanis három történelmi épületet ad el egy hónap alatt. Ezeknél az árak 3,6 millió forintról indulnak, a határ pedig a csillagos ég. Az ingatlanos általában 3 százalékot rak zsebre egy-egy üzlet után, a tavalyi évben kicsivel több, mint 43 millió forintot szedett össze az eladott ingatlanokból.

Oszd meg másokkal is!
Mustra