24 házipraktika, ami megkönnyíti az életét

Nemrég már mutattunk pár praktikus tippet arra, hogy milyen könnyen kivitelezhető trükkökkel tarthatja rendben a konyháját. A House Beautiful pedig további pofonegyszerű házifortélyokat ajánl ahhoz, hogyan egyszerűsítsük a krumplipucolást, vagy kukaürítést. Részletek a hajtás után!

Így vágja fel helyesen a tortát

A kábé ötperces videóban egy múlt századi, mára elfeledett módszerre hívja fel a figyelmet a szakember, aki szerint ha a cikkelyek helyett először félbevágja a tortát és középről emel ki egy szeletet, akkor a megmaradt tortát ennek köszönhetően „össze lehet zárni”, tehát nem szárad ki a közepe.

Tekerje össze a paplant mosáshoz

A „burrito” módszernek köszönhetően sokkal egyszerűbben behelyezhető az ágynemű a mosógépbe, mintha csak úgy belegyömöszölné. És ezzel a taktikával állítólag nem is lesz annyira a gyűrött a végeredmény.

Eddig rosszul pucolta a krumplit

Ha nem úgy tette, mint a rövid, de szemléletes videóban látható. A kisfilm szerint ugyanis teljesen felesleges nyersen nekiesni a krumplinak, elég csak a közepénél mélyen bevágni, majd betenni a forrásban lévő vízbe. Miután megfőtt, szó szerint egyben lehúzhatja a héját.

Akadályozza meg, hogy minden szétfröcsögjön turmixolás közben

Számos bosszúságtól kíméli meg magát, ha egy műanyag tányért vagy valamilyen pajzsként funkcionáló tárgyat applikál a turmix gépe és a tálba bekevert alapanyagok közé. Egyébként már vannak olyan cégek, akiknek leesett a turmix bosszantó tulajdonsága és készítenek erre való kiegészítőket.

Így távolítsa el az izzadásgátló okozta foltokat

Meglepő, de a szakemberek szerint száraztisztítással, mindössze egy kis dörzsöléssel, szivacs, törlőkendő vagy egy szimpla zokni segítségével is könnyen eltüntethető a bosszantó fehér maszat a ruhákról. A videóban kétféle trükk is látható arról, hogy hogyan eshet neki víz és vegyszerek nélkül a feladatnak.

Hogyan tudja kiemelni könnyedén a szemeteszsákot a kukából

A szemeteszsákot gyakran nehezebb kivenni a kukából, mint belehelyezni, mert a teli zsák kiszorította levegő miatt vákum képződik az edényben. Ezt a problémát orvosolta a porch.com csapata egy nagyon egyszerű megoldással: ha egy kis lyukat fúr a szemetes aljára, akkor az ott beáramló levegő megszünteti a vákumot, ezáltal segít a teli zacskót kiemelni, ami így nem feszül, nem szakad szét, ön pedig megúszhat egy konyhatakarítást.

Így ellenőrizheti, hogy mennyire friss a tojás

Egy gyors és nem túl bonyolult teszttel könnyen meggyőződhet a tojások frissességéről. Fogyasztható a tojás, ha olyan gyorsan süllyed le a víz aljára, mint egy darab kő, sőt még az a tojás is rendben van, amelyik lassabban merül le és kicsit „pattog” az edény alján. Egyértelműen záptojás viszont az, amelyik nem merül le, csak döglött halként lebeg a víz felszínén.

Porszívózzon vécépapír csővel

Takarításnál mindig eljön a pillanat, amikor lekapja a porszívófejet, hogy hozzáférjen a szűk sarkokhoz? A műanyag csöveknek sajnos az a hátrányuk, hogy nem hajlíthatóak, így az igazán kicsi és szűk réseket, sarkokat így is szinte lehetetlenség kiporszívózni velük. Szerencsére a vécépapír csövének mérete nagyjából a porszívóénak felel meg, csak még hajlik is. Dugja rá a műanyag szívócső végére és máris rugalmasabban megy a takarítás.

Bővítse a konyhapultot

Méghozzá egy kihúzható vágódeszkával, ami a fiókszerűen kihúzható szemetes fölé van beszerelve, így az ételmaradék vagy a zöldség-gyümölcs héja azonnal a kukában landolhat. Természetesen az étel előkészítését vagy a zöldségek felaprítását azért jobb, ha nem  a kuka felett végzi.

Hosszabbítsa meg az eper élettartamát

Persze nem fog örökre friss maradni, de ha három csésze vízhez tesz egy pohár ecetet, és ebben a keverékben mossa meg az epret, mielőtt eltenné a hűtőbe, akkor ezzel megöli rajta azokat a baktériumokat, amik miatt olyan könnyen bepenészednek. Csak győződjön meg róla, hogy tényleg megszáradt-e az eper a hűtőbe kerülés előtt!

Tovább fogja bírni a telefontöltője kábeltörés nélkül

A BuzzFeed kreatív munkatársainak köszönhetően háromféle trükköt is elsajátíthat a zsinór megtörésének kivédésére. Nekünk a tollrugós módszer tetszett a legjobban, de pillanatok alatt megtanulható a spárgás, valamint a karkötős megoldás is.

Gondolja újra a gyerek Ikeás ágyát

A szimpla emeletes Ikea gyerekágyat csúszdával és egyéb mókás kiegészítőkkel, például titkos kuckóval és színváltós lámpákkal felturbózó Eric Strong határozottan elnyerte az év egyik legmenőbb szülője címet 2015-ben. A bútorhacker hős apuka könnyen kivitelezhető trükkjeit ön is ellesheti a szemléletes, csak alig kicsit több mint nyolc perces kisfilmben.

Nem mindegy, hogyan pakol a bőröndbe

Nem egy hasznos videó kering a neten arról, hogyan lehet optimalizálni a bőröndünk tartalmát. Az alábbi szerint például a hajtogatás helyett inkább göngyölje fel a ruhákat, illessze egymásba a melltartókat,a cipőket pedig zuhanysapkába vagy kisebb zsákokba tegye. A legnehezebb elemeket tanácsos a bőrönd szélére helyezni, míg a törékeny (pl. telefontöltő) kábeleket ajánlott napszemüvegtartóban utaztatni. További hasonló hasznos tippet talál a videóban!

Ne parazolja a papírtörlőket

Joe Smith egy TED előadásban bizonyította be, hogy semmi szükség egy egész tekercsnyi papírtörlőt elhasználni egy kéztörléshez, amikor azt egyetlen darabbal is megtehetjük, ha odafigyelünk, és persze, ha akarjuk. Könnyen elsajátítható módszer a videóban!

Csomagoljon úgy, mint a japánok

Az ajándékcsomagolás a legtöbbek számára időigényes és fárasztó, ezért érdemes ellesni a japán áruházak csomagolási technikáját, amihez mindössze három-három egyszerű műveletre van szükség. Nézze meg a trükköt lépésről-lépésre a videóban!

Ne hagyja lekonylni virágait

Ki ne bosszankodott volna már azon, hogy a vázában tett virágok szanaszét borulva, a váza szélén lógva kókadoztak? Ennek elkerülésére kínál egy otthon is kivitelezhető megoldást a The Sweetest Occasion bloggere, aki szerint még a dekorfotósok is ezt a technikát használják. A művelethez nem kell más, mint egy tál, ragasztószalag, hurkapálca, olló és drót. A blogger teljes anyagát ide kattintva tudja megnézni, a videóban pedig Sarah Ravens mutatja be, hogy hogyan kell „életben” tartani a virágokat.

Rendszerezze házi irodájának kiegészítőit

Ajánlott egy helyen tartani és ezen belül rendszerezni a munkával kapcsolatos iratokat, szaklapokat, írószerszámokat és gemkapcsokat. Természetesen ezt megelőzően nem árt pontosan kijelölni a lakás egy területét otthoni irodának. Íme egy hasznos videó a rendszerezésről.

Szorítson helyet még több cipőnek a polcon

A Container Store hívta fel a figyelmünket arra, hogy eddig rosszul rendeztük a cipőinket. Szerintük ugyanis ha egy pár cipő két felét nem egymás mellé helyezve, hanem az egyik felet megfordítva  helyezzük el őket a gardróbban, akkor jóval több pár cipő elfér a polcon, mint a hagyományos, ám helypazarló technikával. Kipróbáltuk, bevált.

Gondolja újra a képkereteket

A lakberendezési boltokban megfizethető áron kapható keretek egyik nagy előnye, hogy olcsón, akár évente megújíthatjuk velük egy kicsit lakást. Ne ijedjen meg a szokatlanabb színektől és formáktól, ez a trükk általában sokkal jobban működik, mint az elsőre gondolná.

Nem mindegy, hogyan hajtogatja össze a törölközőt

Bár szerintünk a Code Red Hat bloggere egy kicsit túlzásba vitte a törölköző összehajtogatásának különféle, eddig íratlannak gondolt szabályait, azért természetesen jó tudni, hogy a polc mélységétől és szélességétől függ, hogy milyen módon álljon neki a törölközőhajtogatásnak. Ide kattintva megtalálja a teljes, képekkel illusztrált anyagot.

Használhat akár minden helyiségben zsúrkocsit

Nemcsak a konyhában, de a fürdőszobában, a gyerekszobában vagy az otthoni irodában is van helye, hisz tulajdonképp egy kerekeken tologatható polc. Az Ikea ilyen többfunkciós darabjának például egyik nagy előnye, hogy a méretének köszönhetően szinte mindenhol elfér.Egy ilyen három polcos, türkiz darabért 14.990 forintot kérnek a magyarországi üzletekben.

Használja ki a kamra ajtaját is

Remek fűszertartó polcot lehet varázsolni a spájz-, de akár egy szekrényajtóra is, ha máshol esetleg már nem lenne helye a köménynek vagy a borsnak. Arról nem is beszélve, hogy így sokkal könnyebben megtalálhatóak az adott fűszerek, mintha egymásra hajigálva tárolná őket egy sötét fiókban.

Tartsa a ruháit az ágy alatt

Legalábbis azokat a darabokat tényleg érdemes a szekrény helyett az ágy alatt tárolni, amelyeknek éppen nincsen szezonja. Ez a trükk legfőképp a kis lakásban élőknek nagy segítség, ugyanis a 25-35 négyzetméteres lakásokban általában elég kis hely jut egy akkora szekrénynek, amibe beleférnek a téli cuccok és a strandra járós szerelések is.

Vazelinnel a cipőt ért sérülések ellen

Nem könnyű leszedni a lakkcipőkről a horzsolásokat és koszcsíkokat, de a vazelin épp egy ilyen remek anyag. Ha bedörzsöli vele a fehér vagy világos árnyalatú lábbelijeit, akkor elkerülhetőek a maradandó foltok. A videó szerint a vazelint fülpiszkáló segítségével ajánlott felvinni a cipőre.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek