9 praktikus tipp a konyha rendben tartására

Karácsony és szilveszter után különösen élénk lehet az élmény, hogy mennyire képtelenség makulátlan rendet tartani a konyhában, és milyen értelmetlen kihívásnak tűnik az edényeket, fazekakat, evőeszközöket és egyebeket úgy tárolni, hogy azok ne dőljenek ki a szekrényből, amikor szükség van rájuk. A hajtás után mutatjuk, hogy milyen praktikákat tanácsol a problémára a House Beautiful magazin!

1. Rögzítse a tepsiket és a gyúródeszkát!

Biztosan önnel is előfordult már, hogy az összes tepsi kicsúszott a szekrényből, mikor kinyitotta a tároló ajtaját. A problémát könnyen felszámolhatja, ha olyan papír- és dokumentumrendszerező fakkot használ, mint amiket az irodákban szokás. Ha ezekben a tárolókban, függőlegesen tartja a tepsiket, akkor garantáltan nem fognak majd kiesni a jövőben.

2. Akassza fel a robotgépek alkatrészeit

Nem minden robotgépnek, turmixnak és egyéb konyhai segédeszköznek olyan a feje, hogy azt a géppel együtt könnyűszerrel tárolhatná. Ragasszon/fúrjon kis akasztókat a szekrény ajtajának belsejére és tárolja ott ezeket a leszedhető kiegészítőket. Persze nemcsak a robotgépek tartozékai, hanem a különféle edények fedői is könnyebben elférnek ilyen módon. Efféle akasztóból vagy kampóból rengeteg van például az Ikeában, ahol átlagosan 295-3490 forintba kerülnek a horgok.

3. Jelöljön ki egy tányértartó falat

Gyakran előfordul, hogy a csinosabb tányérok, vagy a családi örökségből származó porcelán étkészlet nem férnek el a konyhaszekrényben, vagy egyszerűen olyan szépek, hogy nincs szívünk a szekrény egyik hátsó zugába eldugni őket. Keressen egy csupasz falat a konyhában vagy az étkezőben és jelölje ki "tányéros" falnak! Ez a kis trükk praktikus és dekoratív is egyben, a Zara Home üzleteiben pedig rengeteg olyan mutatós tányér kapható, ami akár dísznek is kitehető.

4. Függőleges és vízszintes elválasztók

Sok bosszúságtól megkímélheti magát, ha nem egymás hegyén-hátán tárolja az edényeket, jénai és sütőtálakat a konyhaszekrényben, hanem elválasztja őket. Érdemes vízszintes és függőleges polcokat is beszerelni a szekrénybe, mely általában túl nagy. Nem fog hinni a szemének, hogy egy függőleges támaszték mennyire megkönnyíti a mindennapokat a konyhában. Az Ikeában talál ilyet, így akár egy kisebb fiókos szekrényke is kerülhet alulra, főlé pedig jöhetnek az edények. 

#küche #landhausstil #kitchen

Sandra Wiese (@jutobamo) által közzétett fénykép,

5. Legyen egy fala a funkcionális eszközöknek is

Nemcsak a tányérokat divat manapság közszemlére tenni, hanem a különféle dizájnos sajtreszelőket, fakanalakat, serpenyőket és tésztaszűrőket is. Még trendibbé teheti az összképet, ha krétával körberajzolja a felakasztott konyhai kiegészítők körvonalait, így könnyen a helyére is teheti majd azokat a használat után. Hasonlóképpen praktikus a mérőkanalakat is fellógatni, aláírni krétával, hogy milyen mennyiséget mérhet ki vele, így mindig precízen tudni fogja, hogy mire van szüksége.

6. Ossza fel kisebb fakkokra a fiókokat

Néhány vékony falap vagy rugós elválasztó beillesztésével új fejezetet nyithat a konyhai kiegészítők és evőeszközök számára. Tárolja egy fiókon belül külön kis fakkokban a fokhagymanyomót, a habverőt, a citromfacsarót, a konzerv- és bornyitót vagy a fagyiskanalat, és meglátja, mennyi bosszúságtól kíméli meg magát ennek a ravasz trükknek a segítségével. Nemcsak az evőeszközöket és a különféle nyitókat érdemes távol tartani egymástól, de a bosszantó műanyag dobozokat is, ugyanis ha kis fa ékeket teszünk a különféle méretű dobozok közé, akkor azok garantáltan nem fognak egymásba csúszni és kiömleni a szekrényből mikor szükség van rájuk. A műanyag dobozok esetében az azonos méretű dobozokat ajánlott egymásba illeszteni és úgy tárolni őket, bár erre azért talán már magától is rájött mindenki, akinek egynél több van ezekből.

7. Jelöljön ki külön pultot a konyhai gépeknek

Minek tartanánk a különféle robotgépeket a kamrában, hiszen fárasztó, bonyolult és felesleges mindig előkotorni majd visszapakolni őket. Számolja fel a régi rendszert és tárolja egyetlen kijelölt helyen a kenyérpirítót, a gofrisütőt, a tésztakeverőt vagy a turmixgépet, hiszen bármikor szükség lehet rájuk a főzés során. Ez nem jelenti, hogy egyfolytában szem előtt kell legyenek, és még csak porosodni sem fognak, hisz például az Ikeában kapható felhajtható polcoknak köszönhetően akár el is takarhatja őket.

Keep your pantry neat and elegant with this barn sliding door. | Credit to: Dwellings Design Group | www.rumahku.com

Rumahku.com (@rumahkucom) által közzétett fénykép,

8. Nem szükséges elrejteni a vágódeszkákat sem

Teljesen felesleges egy külön helyet kijelölni a deszkáknak a szekrényben, hiszen úgyis naponta többször szükség van rájuk. Ráadásul a tányérokhoz hasonlóan ezeket is trendi manapság közszemlére tenni, főleg, hogy kifejezetten mutatósakat lehet kapni belőlük. Keressen egy sarkot például a fűszernövények és a fűszeres üvegcsék között, ahol például nekitámaszthatja őket a falnak, vagy felakaszthatja őket az 5. pontban említett falra, a funkcionális eszközök közé. El sem hinné, hogy milyen hangulatossá tudják tenni ezek a praktikus kiegészítők a konyhát.

9. A szemeteszsákok tárolása

Szervezetten és akadálytalanul tárolhatjuk a mosogató alatt elhelyezett szemeteszacskókat, ha például a szekrény egyik falához rögzített szemeteszsák adagolóba tömködi őket bele. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek