Az ön szobájának is szüksége van fókuszpontra!

A lakberendezés lényege, hogy az otthona még szebb, látványosabb, meghittebb és kellemesebb legyen. Ennek pedig az egyik alapeleme az, hogy a szobában kialakítsa az úgynevezett fókuszpontot. Ezzel könnyedén megadhatja a szoba alaphangulatát és rendezett, egységes képet alakíthat ki a segítségével. Hogy mit választ annak, az teljességgel önre van bízva, egyvalamit kell tudjon: azt, hogy a belépőnek megakadjon rajta a szeme. 

Színekkel

Fókuszpont a szobában lehet egy jól megválasztott szín is. Ebben az esetben érdemes olyan árnyalat mellett dönteni, ami feltűnő, de nem zavarja a szemet, nem vibráló.

shutterstock 21468934

Ez a szín megjelenhet a falon vagy a függönyökön is, a lényeg, hogy ez legyen a hangsúlyos, vagyis a szoba többi árnyalata kevésbé feltűnő legyen. A harsány szín ismétlődhet díszpárnákon, takarókon, de akár a szőnyegen is, a lényeg, hogy visszatérésével nagyon szép egységet hoz a szobába.

„Fontos, hogy ha egy erőteljesebb színt választunk falunkra, akkor gondoljunk arra, hogy mellé egy semleges, világos színt válasszunk – így jobban érvényesül a fókuszba helyezett falszakasz és nem lesz túl harsány a helyiség összképe.

Ezek mellett érdemes odafigyelnünk a kiválasztott szín és tér kapcsolatára mivel bizonyos színek optikailag növelhetik vagy csökkenthetik a teret. Nagyméretű nappali szobánk falára jó választás lehet például egy sötétszürke szín, így nemcsak egyedivé varázsolja a nappalinkat, de optikailag csökkentheti is méretét. A fókuszba állított színnél érdemes megnézni, hogy hideg vagy meleg színt választottunk, hiszen ezzel is befolyásolhatjuk az enteriőr hangulatát” – magyarázza Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Mintával

A fókuszpont kialakítható nagy, feltűnő mintákkal is. Ha például kárpiton alkalmazza, akkor egy alapvetően jellegtelen kanapé is a szoba középpontjává válhat. A minta megjelenhet a falon is, itt is nagyon mutatós és hatásos lehet. A szabály ebben az esetben is az, hogy a hangsúlyos mellett semleges színeket alkalmazzunk, ellenkező esetben a hatás inkább zavaró lesz, semmit kellemes. A dekorációval is csínján kell bánni, ha a minta a falra kerül. A többi falon ilyenkor csak visszafogottan szabad dekorálni, mert azzal is létrehozhat fókuszpontot így pedig a szemlélő nem találja majd a hangsúlyos elemet, mert az elveszik a sok, hasonlóan fontos elem között.

shutterstock 135129236

Ha kedveljük a mintás falakat, kiegészítőket akkor bátran alkalmazzuk őket lakásunkba, hiszen itt is játszhatunk a kisebb vagy nagyobb méretű, különböző színű mintákkal. Egy keskeny szobában alkalmazott vízszintes elrendezésű tapéta például növelheti térérzékletünket, hasonlóan a nagy motívumot ábrázoló tapéták is. Ha mintás bútort használnánk az enteriőrbe, vizsgáljuk meg a környezetét, ne használjunk nagyon eltérő, ellentétes mintákat egy térben.”

Természetességgel

Amikor belép egy szobába, előfordulhat, hogy bár az még nincsen berendezve és telepakolva, mégis megragadja valami a figyelmét. Ez lehet egy ablak, egy kandalló, de akár egy érdekesebb építészeti elem is – ebben az esetben az elrendezésnél kell arra figyelni, hogy a szem ezekre a pontokra fókuszáljon. Ez elérendő a bútorokat és szőnyegeket rendezze úgy, hogy a szemet a kiválasztott pont felé vezessék akár a mintáikkal, akár a tényleges elhelyezésükkel.

„Megoldás lehet a térben az ellentét képzése a szoba és a kiemelni kívánt elem között. Egy harmonikus, visszafogott térben egy karakteres burkolat, szín vagy dekoráció is elegendő lehet ahhoz, hogy középpontba kerüljön. Megfelelően kialakított világításokkal, fény-árnyék hatásokkal is remek hatást érhetünk el egy ilyen esetben.

Egy kisméretű szobánál sem kell megijednünk, hiszen ott is nyugodtan alkalmazhatóak azok a praktikák, amik egy nagyméretű szobánál.” – fűzi hozzá a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
Mustra