Fedezzen fel kortárs ékszereket a pesti éjszakában!

Mostanában már szinte mindennek van éjszakája, úgyhogy a kortárs ékszertervezők is úgy döntöttek, hogy szerveznek egyet maguknak. Az Ékszerek Éjszakája elnevezésű esemény november 13-án lesz és 50 kortárs ékszertervező vesz benne részt. Mivel az erről szóló sajtótájékoztatón sokat és hangsúlyosan használták a kortárs ékszer fogalmát, ezért megkérdeztük Stomfai Krisztina ékszertervezőt, mit is jelent ez szerintük, és mitől más egy kortárs ékszer, mint a hagyományos. 

Ha a cél az, hogyan különböztessék meg magukat többi ékszerestől, arra talán inkább a kézművest használnám – bár az is nagyon elcsépelt szó lett mostanság... 

Igen, ez valóban nehéz dolog. Mert van kézműves fagylalt és sör, de ékszer nem nagyon. Ha azt mondja valaki, hogy hagyományos ékszer, a legtöbben valami gyémántköves aranyékszerre gondolnak, valami nemesfémre. A kortárs ékszer fogalom a contemporaly jewellry angol szóból jön és ilyen módon próbáljuk magunkat megkülönböztetni azoktól, akik a szakma hagyományos ágát képviselik, mint az ékszerész. Ez nem biztos, hogy így a legjobb, de ez van. Ott van még az ötvös is, aki készít ékszert de akár gyertyatartót is.

Akkor ez nem alkalmazott művészetet takar?

Bár vegyes a társaság, nagy részük egyetemet végzett (MoME), de vannak a társaságból olyanok is, akik nem végeztek egyetemet, de ettől függetlenül kiváló alkotók. Úgy fogalmaznám meg, hogy ezek az ékszerek tervezettek és tudatosak. Ha bemész egy ékszerészhez, akkor kérsz egy típusgyűrűt. Nem tervez újat, hanem sablonokkal dolgozik. A kortárs ékszer ehhez képest hordoz egy bizonyos gondolatiságot, Az ékszer egy nyelv is lehet, mely üzen valamit. A legegyszerűbb üzenet a karikagyűrű, ami mutatja, hogy házas, magyarul foglalt vagy, plusz jelent egy összetartozást is. De lehet egy másfajta jelzése is, lehet benne humor, lehet gazdagságjelző is. A kortárs ékszer kicsit a képzőművészet felé hajaz. Egyedi tárgy, egy van belőle, lehet akár nemesfémből is (ami egyáltalán nem kizárt, de ezért is nehéz behatárolni, mert nagyon tág a fogalom), de akár műanyagból vagy bármi másból. Talán a gondolatiság az, ami elhatárolja a hagyományos ékszerektől. 

Ha veszek egy kortárs ékszert, akkor kapok hozzá egy leírást, ami arról szól, mit akart kifejezni az alkotó ezzel?

Nem feltétlenül egyértelmű, de sokszor van történet, ami velejárója az ékszernek. De feltehetően nem fogsz kapni leírást hozzá. Nekünk voltak tematikus kiállításaink, amiknek volt címe, és amire közösen készítettünk ékszereket. Az Ékszerek Éjszakájára kiírt pályázatnak a kontakt volt a témája, és ehhez kapcsolódóan kellett valamit alkotni, hogy csak egy példát mondjak. (Az erre készült alkotásokat november 13-tól egy héten át lehet megtekinteni a Design Terminál előtt - a szerk.)

Van, amikor az ékszer maga mesél. Nekem vannak állatfigurás gyűrűjeim, ahhoz nem kell történet, mert valaki ránéz, és látja benne, hogy ez egy kismadár, egy nyuszi, vagy egy macska. Ott önmagában  a tárgyban benne van a történet. Én alapvetően jobban szeretem, ha a tárgyban benne van a történet, ha nem kell beszélni hozzá, hanem maga elmondja. Néha az is van, hogy olyan figura, amire mindenki mást mond, és mást lát benne. Van aki baglyot, van aki macskát, és mindenkire ráhagyom, mert mindenki az önmaga mitológiáját teremti meg hozzá. Münchenben láttam olyat, hogy egy vékony fadarab volt egy madzagon és hosszú történet volt hozzá. Akkor azt gondoltam, inkább a történet volt eladva, mint az ékszer. Ilyen módon a kortárs ékszer sokszor súrolja a képzőművészet határát, nehéz első ránézésre ékszerként definiálni egyes darabokat.

Ezek magasabb árú kiegészítők. Mennyire elfogadható ez a vásárlók számára, főleg a nem nemesfém ékszerek esetében?

Ez abszolút nehézség Magyarországon. A magyaroknak a nemesfém és a drágakő az ékszer, de vannak gyűjtők, és látok rácsodálkozást, kifejezetten a fiataloknál. Személyesen is találkoztam olyannal, akinek kitágult a szeme, hogy nahát, ilyen is lehet az ékszer, és hajlandó is rá áldozni. Ezek nem mindennapos vásárlás során megszerzett ékszerek: alkalomra, eljegyzésre, születésnapra vagy esküvői ajándéknak viszik. De ezek a rendezvények azért vannak, hogy egyre többen fedezzék fel ezeket a tárgyakat is. Ha egyedi és különleges valami, azért hajlandóak többet áldozni a vásárlók.

Mi az oka annak, hogy egyes tanárok a Momén akkora nyomott hagynak, a művész munkáján, hogy ugyanazok a stílusjegyek köszönnek vissza nagyon sokuknál?

Ez egy teljesen más kérdés, és minden művészeti iskolában előforduló jelenség, régen is lehetett tudni, ki kihez járt a képzőn. Peter Vladimir és Bánfalvy András nagy tudású pedagógusok, fantasztikus emberek és erős hatásuk van, de téves gondolat, hogy ráerőltetnék a világukat a diákokra. Szerencsére idővel mindenki megtalálja a saját hangját, és ez a hatás elmúlik. 

Az ember, ha kortárs ékszert akar, mit tegyen, hogyan induljon neki az ismerkedésnek?

Van néhány ékszergaléria Budapesten és vidéken – igaz nem túl sok –, ezeket érdemes látogatni. Vagy design vásárok is vannak, ahol nagyon sok alkotó feltűnik. Ezek azért is jók, mert lehet beszélgetni az alkotóval is. 

Ékszerek Éjszakája

Az Ékszerek Éjszakáját 2015. november 13-án, első alkalommal szervezi meg a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) hét ékszertervezője. A rendezvény keretén belül Budapest-szerte mintegy 30 helyszínen – a Design Terminálban, művészeti galériákban, design üzletekben –egy éjszaka idejére több, mint 50 magyar kortárs ékszertervező, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző Iskola és a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium diákjainak kiállítását tekintheti meg az érdeklődő közönség. A teljes program térképpel itt.

A rendezvény szervezői a FISE–Ékszerek Éjszakája Budapest Csoport: Besnyői Rita, Dés-Kertész Dóra, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, Kerékgyártó Szilvia, Stomfai Krisztina és Vékony Fanni ékszertervezők. A kiállításokon divatbemutatók, vetítések vagy rövid interaktív bemutatók is színesítik a programot. A szervezők célja egy hagyományteremtő, évről évre ismétlődő, nemzetközi színvonalú kulturális esemény létrehozása a hasonló profilú müncheni (Schmuck), illetve bécsi rendezvények (Nacht der Schmuckkunst) mintájára.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra