Tarolt a galyatetői kilátó az építészversenyen

Október 16-án az Urániában adták át a legjobb magyar épületeknek és terveknek járó, 1,5 millió forintos összdíjazású Média Építészeti Díját. 2015 legjobb épületének járó díjat a természet tiszteletét és szeretetét a modern építészet elemeivel ötvöző, Kovács Csaba és  Vass-Eysen Áron  munkája alapján épült Galyatető kilátó nyerte. A legjobb építészeti tervnek a zsűri Palotai Dániel munkáját, az Athenaeum of Philadelphia, vagyis a természetes fényeket és a közösségi tereket egyedi módon kezelő philadelphiai könyvtár tervét választotta. A közönségdíjat - amelyről az Urániában jelenlévő közönség dönthetett - épület kategóriában, szintén a Galyatető kilátó alkotói vihették haza, terv kategóriában pedig Csaba Zita Zarándokszállása kapta.

A zsűri különdíját a az ELTE Bölcsészkarának II. világháborús emlékműve, az MM-csoport képzőművészet és építészet határmezsgyéjén mozgó alkotása kapta, míg az Energiahatékonysági Különdíjat a veszprémi állatkertbe tervezett Elefántháztervezője, Gaschler Gábor vitte haza, a Belsőépítészeti Különdíjat pedig a Szolnoki Agóra tervezői, Álmosdi Árpád és Csendes Mónika kapták.

A 2015-ös gála  Közönségdíját épület kategóriában szintén a Galyatető kilátó nyerte, míg az Urániában összegyűlt közönség személyes szavazatai alapján a terv kategória díját Csaba Zita Zarándokszállása kapta. Az index.hu-n zajló internetes szavazás győztesei a Kapucinus utcai lakóházat újjáalakító Garaguly Kinga és Hild Csorba Bernadett lettek, a Saint-Gobain 350 Award első helyezettjei Ferencz Edit és Sinka Bettina lettek, utóbbi a Kortárs Építészeti Központ különdíját is hazavitte.

Az epiteszforum.hu idén is egy elismert, nagyrabecsült mester köszöntésével kezdte a díjátadót: Kévés György Ybl-, Kossuth- és Prima-díjas építészt – a 60-as évek avantgard betonépületeinek tervezőjét, a rendszerváltás utáni másfél évtized építész-ingatlanfejlesztőjét, építészeti galéria-üzemeltetőjét üdvözölték 80. születésnapja alkalmából.

Az epiteszforum.hu szervezésében létrejött díjátadó előzsűrizését Indira van't Klooster holland építész és újságíró vezette, amelynek eredményeként 5 terv és 6 épület került a döntőbe a díjra nevezett 84 épület és 60 terv közül.  A Média Építészeti Díjának célja, hogy áttörje a kommunikációs korlátot az építészek és nagy nyilvánosság között, ezért az épületeket és a terveket  nem csak önmagukban, hanem társadalmi és természeti kontextusukban is vizsgálták a zsűri tagjai.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek