Szentendrei ház lett az Év Háza

Borbás Péter építész saját ökologikus családi háza lett idén az Év Háza. A díjat hagyományosan az építészet világnapján adták át hétfőn Budapesten - írta az MTI. 

A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és az Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázatra az idén 27 érvényes mű érkezett. A Magyar Építész Kamara különdíját egy veszprémi családi ház kapta, melynek építésze Kovács Zsolt György, Beránková Jana és Kovács Dávid volt, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját Földes László Pilisborosjenőn található hosszú háza nyerte el. 

Borbás Péter háza Szentendre belvárosában áll, és egy régi négy helyiséges parasztház helyére épült. A régi épület körvonalait hűen követte az építész, a beépített tornác és a fedett terasz adott plusz négyzetmétereket az épületnek. A hagyományos parasztházak mintáját követi a ház, de az apró ablakok helyett hatalmasakkal tágították az amúgy viszonylag szűkös teret. A tisztaszoba megmaradt, vendégszobaként működik.

A házban igyekeztek megjeleníteni és kimenteni a régi építőanyagokat, a teherhordó falak közt cellulóz hőszigetelés van, 21 centiméter vastagságban. A régi épület köveit újrafaragták és beépítették a házba. A régi faanyagokból külső és belső bútorok készültek, ezzel vitték tovább a régit az újba. 

A fűtést és a meleg vízet a napkollektor segíti, vízteres kandalló és kondenzációs gázkazán is van a házban. A tervek szerint a ciszterna esővízével fogják leöblíteni a wc-ket. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra