A tetvek ellen nem csak vegyszerrel védekezhet!

A kánikula alaposan megviselheti növényeinket a kertben vagy a teraszon, vannak azonban, akik még egy lapáttal rá tudnak tenni a növények szenvedésére, miközben ők maguk kiválóan érzik magukat a melegben: a tetvek. Ezek a kis lények sajnos minden évben megkeserítik a kertészek, és főleg a növények életét, mivel megjelenésüket nem nagyon lehet félvárról venni: ha nem foglalkozik vele, akkor a fertőzés a kertnek vagy az erkélynek szinte kivétel nélkül az összes lakójára átterjedhet.

De Agostini Picture Library / Europress / Getty

Ha a növényeket nézegetve azt látja, hogy a levelek színét és/vagy fonákját, a levélnyeleket, szárakat sűrűn pettyezik az apró, fekete vagy zöld bogárforma lények, akkor sajnos nagy esélye van arra, hogy tetvekkel találkozott. Már az is árulkodó jel lehet, ha a kert egyes növényeinek szárán nagyon sok hangya masírozgat fel és alá. A tetvek ugyanis egy olyan anyagot – mézharmatot – választanak ki, melyet a hangyák kifejezetten kedvelnek, így gondosan terelgetik és védik is őket. Nem úgy a katicák: ezek ugyanis akármennyire is aranyosnak ábrázolják őket a mesékben, valójában falánkak, és a kertészek nagy-nagy örömére a levéltetveket ínyencségnek tekintik, így hatékonyan pusztítják azokat.

Vegyszerrel

Természetesen a rovarok segítsége nem mindig elég, sokszor kell más eszközökhöz is nyúlni. A permetezés ezek közül az egyik leghatékonyabb, de csak abban az esetben, ha időben észreveszi a fertőzést. 

„Első körben feltétlenül érdemes természetes anyagokat tartalmazó úgynevezett növényápoló szerekkel próbálkozni. Ilyen a kézi spricnis flakonban kapható Oázis Növényápoló szer vagy a Florimo is. Ha ez nem jönne be, akkor a pumpás és aerosolos Biola, Piret-Mix, Pirimor a következő, már "nem teljesen bio" szint. Ha pedig halálbiztosan ölni szeretnénk, akkor a komoly növényvédő szerek (Actara, Chess, stb) lehetnek fegyvereink. Utóbbiakat viszont csak kertészeti szakboltban lehet megvenni, a vásárláskor pedig feltétlenül kérjen szaktanácsadást, ezek ugyanis erős mérgek, amelyeket hígítani kell, és a használatuknak is vannak szigorú előírásaik” – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Természetesen permetezve

Ha nem szeretné a kertjét vagy az erkélyét vegyszerekkel terhelni, akkor természetes anyagokat használva is védekezhet. Ilyen a csalánlevélből készült permetszer is, mely hatékony segítség lehet a kertben. Elkészíteni sajnos hosszadalmas, és a szaga sem kellemes, cserébe azonban nem kell kemikáliákkal kísérleteznie.

Az elkészítéséhez szüksége lesz 20 liter vízre és 5 kiló csalánra. Igaz, ezt a mennyiséget nem egyszerű beszerezni, de aki keres, az talál. Ezután öntse a vizet a növényre, hagyja állni 10-12 napot a napon, míg megerjed a folyadék, majd át kell szűrni, és ötszörös hígítással már használhatja is. Hatására a növények bőrszövete megvastagodik, így a gombák és a kártevők is nehezebb helyzetbe kerülnek. Az elkészített permetszer azonban nem jelent tökéletes védelmet, így előfordulhat, hogy a vegyi hadviselésre is szükség lesz.

Növényekkel

Még finomabb és egyszerűbb módszer, ha a növényeit eleve úgy ülteti, hogy közéjük rejt olyan fajokat, melyeknek már a közelségétől is irtóznak a kártevők. Ilyen például a levendula, ami szépségével és illatával egyaránt hozzájárul a kert vagy az erkély szépségéhez, ha pedig a többi növénye közelébe teszi, akkor azokon sem fognak megtelepedni a tetvek. Jó lehetőség lehet még az édeskömény, mely szintén a tetvek nagy ellensége, és bár – a levendulával ellentétben – ez nem igazán mutatós, viszont az íze finom.

Tim Graham / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Mustra