Sűrű, gyorsan növő sövényt minden kertbe!

A kertben ültetett növények többsége két célt szolgál: vagy megesszük, mint a zöldségeket, fűszereket és gyümölcsöket, vagy gyönyörködünk bennük. Egy harmadik kategória is létezik, amikor a növény célja az, hogy intimitást teremtsen a kertben. Ekkor a sövényekhez nyúl az ember, hiszen senki sem szereti, amikor belelátnak a szájába.

Mire kell figyelni?

Természetesen a sövénynövények esetében sem lehet csak úgy, hirtelen felindulásból dönteni. Meg kell vizsgálni, hogy a talaj az kiválasztott fajtának megfelelő-e, illetve hogy a többi igényének is eleget tud tenni a kertben kijelölt helye. Ez nem azért fontos, mert nagy növénybarátok vagyunk, hanem azért, mert ha nem jól választja meg a helyét, akkor dús, erős sövény helyett csenevész kis bokrocskákat kap, amik semmi esetre sem alkalmasak a takarásra.

Az ültetési távolságot is minden esetben be kell tartani. Tény, hogy ültetéskor kevéssé lesz tömött a sövénye, de a növekedéssel ez is megoldódik. Ha túl messzire, vagy a jellemzőbb, hogy túl közelre teszi a növényeket egymáshoz, akkor a fejlődésük nem lesz szép, ennek következtében pedig az évek alatt messze nem azt a látványt hozzák majd, amit elvárna tőlük.

Sövényt, de most, azonnal!

Nem mindegy az sem, hogy mit is vár el egy adott sövénytől. Egyesek alkalmasak arra, hogy felfogják a port és a szelet, míg mások inkább díszértékükkel érdemelnek figyelmet. A legtöbben azonban mégis egyetlen tulajdonságra koncentrálnak: a gyors növekedésre. Ez persze érhető is, hiszen nem szeretnénk, ha huzamosabb ideig a szomszéd mosolyában kellene gyönyörködni, vagy az utcán sétáló emberek vizslató tekintete közepette kellene pihenni. Így nincs más hátra, mint kiválasztania leggyorsabban növő sövényeket.

A Leyland-ciprus (x Cupressocyparis leylandii) egy gyorsan növekedő fenyőféle. Örökzöld növény, ezért télen és nyáron is jó takarást ad. A fiatal növény többnyire még laza növekedésű, de az évek során nagyon jó, sűrű sövény nevelhető belőle metszéssel. Kifejezetten gyors növekedésű, de csak öntözött viszonyok között, és kielégítő tápanyag-utánpótlás mellett. A fiatal növényeket 100-150 cm-enként szokás ültetni. Ha már a talajtól ágas, sűrű sövényt szeretnénk, akkor a fiatal növényeket is metsszük meg a kiültetés évétől. Célszerű tavasszal ültetni, mivel fiatalon fagyérzékeny lehet, és így őszre már a jól begyökeresedett, erős növények könnyebben átvészelik az erősebb fagyokat is. Automata, csepegtető öntözés mellett tavasztól őszig folyamatosan, szükségszerűen nyírható. Ha öntözése csak időszakos, akkor a tavaszi és őszi növekedése előtt célszerű metszeni. Fontos tudni a növényről, hogy többféle változata ismert, tarkalevelű, oszloposabb és sűrűbb növekedésű fajtái is kaphatók. Mivel erős növekedésű növény, csak magas, legalább 2 méteres sövény kialakítása javasolt belőle.

Anne Burgess / geograph.co.uk

Aki bambuszfélékből szeretne térelhatároló foltot ültetni, nagy kerttel kell, hogy rendelkezzen! A bambuszok tarackoló növények, ami azt jelenti, hogy minden évben új sarjak is fejlődnek a kertben, és viszonylag gyorsan, nagyméretű foltot képesek ezek a növények fejleszteni magukból. Tarackjaik gyorsan terjednek, akár betonalapú kerítés alatt is áthatolnak vagy keresztülhatolnak rajta, így a szomszédban is megjelenhet, illetve a gyengébb minőségű járdát is feltörheti. Magyarországon elsősorban a deres botnádat (Phyllostachys viridi-glaucescens) ültetik, ami nagyon jól bírja a magyar éghajlati viszonyokat, illetve a hasonló méretű ellenálló fajok alkalmasak térelhatároló télálló sövénynek. Az ültetés évében öntözni érdemes a bambuszféléket, a következő évektől különösebb gondozást nem kívánnak.

shutterstock 249000907

És még sokan mások

Gyorsan növekvő, a metszést jól viselő és így sövénynek ültethető növény a gyertyán, az aranyfa és a hibrid borbolya a jól ismert tűztövis mellett. A gyertyán (Carpinus betulus) honos fafélénk, lombhullató növény. A fiatal növényeket sövénynek ültetve már attól az évétől metszeni kell ahhoz, hogy ágrendszere sűrű legyen, és így télen is jól akadályozza a területre való belátást. Nyáron szép zöld lombjával díszít. Az aranyfa fajtái (Forsythia hibridek) már régen ültetett díszcserjéink, amelyek erős növekedésűek. A tavaszi virágzás érdekében nyár közepétől már nem célszerű metszeni őket, vagy ún. szabad sövényként érdemes alkalmazni ezeket a cserjéket. Ez azt jelenti, hogy a fiatal palántákat fél-egy méterre ültetjük egymástól, és metszés nélkül 3-4 m szélességű, sűrű sövény fejlődik a növénysorból. A hibrid borbolya (Berberis ottawensis 'Superba') gyorsan növekvő, sűrű hajtásrendszerű, tövises bokor, levelei hamvas vörösek, lombhullató növény. Nevelése a rendszeres metszésen kívül más különleges tartásmódot nem igényel.” – tanácsolja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft ügyvezetője.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek