Akár az erkélyen is nevelhet futórózsát!

A rózsa a kertek egyik legszebb virága, de sokan nem szeretik, hogy „csak” egy gömbnyi részen élvezhetik a látványát. Szerencsére erre az esetre is létezik növény, méghozzá a futórózsa, mely tartásában nem sokban különbözik bokros társaitól.

Ültetés és metszés

Első lépés gyanánt nyilván meg kell vásárolni a rózsát. Ezt érdemes kertészetben megtenni, hiszen több fajta közül válogathatunk, ráadásul a szakemberek is segítségünkre lehetnek, hogy megfelelőt válasszunk.

„A rózsatöveket manapság cserépben vagy a szabadgyökerű példányokat nedves fűrészporba csomagolva árusítják. Mindkét esetben fontos, hogy a hajtások épek legyenek, sérülés és betegség (pl. foltos hajtás) ne legyen rajtuk. A cserepes változatok, ha már lombos állapotban vásároljuk őket, erősen hajtsanak és lehetőleg több hajtással rendelkezzenek. A fűrészporba csomagolt rózsák gyökere ne legyen sérült, lehetőleg minél több gyökérrel rendelkezzenek. A fűrészpor ne legyen száraz. Lehetőleg az ilyen palántát még kihajtás előtt vásárolja meg és ültesse ki a helyére. A már hajtó, fehér színű hajtásokkal rendelkező palánta nehezebben marad meg a kertben.

shutterstock 269227367

A rózsák a napos, tápanyagban legalább közepes talajokban fejlődnek jól. Árnyékos helyen a virágzás elmaradhat vagy gyér lesz, tápanyagban szegény talajokon pedig a tövek nem fejlődnek a fajtára jellemző módon jól. A legjobb ültetési idő az ősz. Télire takarni szoktuk a töveket lombbal vagy földdel, amit tavasszal a fagyveszély múlta után kitakarhat. Fontos megjegyezni, hogy a rózsákat tavasszal metsszük vissza, mert ha már ősszel alaposan megvágja, erős fagyban elfagyhat a rózsatő.

A mini-rózsákat kivéve a rózsatöveket az ültetés évében öntözzük, de az erős gyökereinek köszönhetően a későbbi években nem igényelnek öntözést. Komposztot minden év tavaszán dolgozhatunk a tövek köré. A metszés minden esetben tavasszal történjen. Bokorrózsákon az egy éves hajtásokat 2-3 rügyre lehet visszavágni, az idősebb törzsrészeket le szoktuk váltani fiatal, tőről fakadó hajtásokra. A futórózsákon a hároméves virágzó részeket visszavágjuk vagy teljesen, ha van friss egyéves vessző, vagy ez utóbbi hiányában pár centis csonkra, hogy ebből fejlődjenek új, sokat virágzó hajtások. A mini rózsákon a keresztbenövő hajtásokat vágja meg. Talajtakaró rózsákat csak idős korban, ifjító célzattal vágjon. Remontáns teahibrid rózsák esetében az elnyílt virágokat érdemes eltávolítani legalább az első öt levélkéjű hajtásrészig” – magyarázza Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft ügyvezetője.

Hova?

A futórózsa terjedésének nem határokat kell szabni (na jó, azért az sem árt), hanem teret kell biztosítani. Ennek köszönhetően olyan látványban lehet része, ami miatt a szomszédokat megeszi a sárga irigység!

shutterstock 282817352

A futórózsa támasztékra kapaszkodik, ám ha azt megkapja, akkor gyakorlatilag szinte mindenre felmászik. A ház fala is befuttatható vele, ehhez azonban rácsozatot kell erősíteni a falra, amin a kacsok megkapaszkodhatnak. Ugyancsak gyönyörű lehet az is, ha a támasztékot magában állítja fel, például a kapunál, fordított U alakban.

Valószínűleg a legszebb mégis a lugas nevelése. Ekkor egy alkalmas támasztékra – például pergolára – futtassa a növényt. Néhány év alatt nem csak árnyékos kerti pihenőt nyer, de a látvány is lenyűgöző lesz, és persze – megfelelő fajta választása esetén – az illatokra sem lesz panasza.

Erkélyen is

Ha nincsen kertje, de szeretné élvezni a futórózsa szépségét, akkor egy nagyobb cseréppel az erkélyre is viheti!

„A rózsák közül a minirózsák és az alacsonyabb termetűek nevelhetők biztonsággal dézsában. A futórózsák nagy termetűek, nagy dézsa kell a nevelésükhöz, ilyenkor csak azokon az erkélyeken nevelhetők, amelyek ezt statikailag elbírják azt.

Mint minden dézsás növénynél, a rendszeres öntözés és tápanyagellátás ilyenkor rendkívül fontos. A földjük nem száradhat ki és nem is lehet túlságosan nedves. A dézsa tetején lévő földet évenként cserélni kell, télre pedig a dézsát is védeni kell a fagyoktól beburkolással vagy fagymentes helyen való teleltetéssel” – fűzi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek