A hálószoba, ami tökéletes a pihenéshez

A hálószobában a megfelelő bútorok alkalmazása nem csak lakberendezési kérdés. Ez a helyiség ugyanis a pihenésé, így ha nem megfelelő a kialakítása, az nemcsak elszúrt esztétikai élményt, hanem kialvatlanságot és teljesítménycsökkenést is eredményez. Hogy ez ne így legyen, szakértőnk Gere Krisztina lakberendező elmondja, mikre kell figyelni a háló berendezésénél.

Ami mindenképpen kell

Valószínűleg nem nagy meglepetés, hogy a hálószoba legfontosabb kelléke az ágy. Ugyanakkor nem csak ez az egyetlen bútor, aminek érdemes helyet szorítani itt. Bár tény, hogy sokszor a szoba meglehetősen kicsi, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne komfortos. Lehet, hogy bizonyos elemek kihagyásával kis szobában nyer némi teret, de veszíthet olyan kényelmi funkciókat, melyek a későbbiekben erősen hiányozni fognak.

Alapdarabok 

1. Az ágy alapvető kellék, és meg kell említsük: sokféle megoldású, kialakítású ágy közül választhat még helyszűke esetén is.

2. Az ágyhoz szorosan kapcsolódva hasznos berendezési tárgy az éjjeliszekrény (vagy legalábbis valamilyen lerakó megoldás). Ezt érdemes akkor is behozni a hálóba, ha valódi éjjeliszekrényre nincs hely, legalább egy kis polc formájában az ágy mellett vagy felett, mert szinte nélkülözhetetlen. Rengeteg olyan tárgy van, melynek kezünk ügyében kell lenne: mobiltelefon vagy ébresztőóra, szemüveg, egy pohár víz, vagy éppen a tegnap olvasott könyv. Természetesen fontos, hogy mindegyik esetben a hálószoba és az ágy karakterébe illő lerakómegoldást válasszunk.

3. A ruhatárolás a hálószobában nagyban függ attól, hogy találunk-e nekik máshol helyet. Legalább a fehérneműket azért általában itt szokás elhelyezni valamilyen fiókos szekrényben, komódban. "Gardrób híján a vállfás ruháinknak 60 cm mélységű bútorra (helyszűke esetén megfelelő vasalattal kb. 40 cm is elég), hajtogatós ruháinknak kb. 40 cm mélységre van szükségük a hálószobában. A tárolók jó esetben rejtett megoldásúak, melyek nyíló vagy tolóajtókkal, esetleg egyéb módon záródnak (mindez igény-, méretezés- és pénztárca függvénye). A ruhatároló bútorokban a kényelmes használatot segítendő, a rendszerezőknek igen jó hasznát vehetjük." - mondja Gere Krisztina lakberendező

494358083
Tom Merton / Europress / Getty

A hálószobában opcióként előforduló funkciók és bútorok

A lehetőségek és az igények összehangolása nagy úr. A helyhiánynak sokszor esik áldozatul a felnőtt hálószoba, mely kompromisszumok által olyan funkciókat is be kell töltenie, amelyek esetleg zavarják az elsődleges célját, a pihenés zavartalan biztosítását.

1. A dolgozósarok használata a másik fél részére a felnőtt hálóban estétől reggelig igen zavaró lehet, így egyéb lehetőség esetén érdemes újragondolni és a lakás más helyiségében elhelyezni. Ugyanakkor reggeltől estig (főleg egy gyermekes családban) a nyugalom szigete tud lenni munkaügyben is.

2. Kondícionáló szekció: Házi konditerem hiányában, de megfelelő méretű hálószobát birtokolva a jellemző megoldás, hogy a fitness eszközök is beköltöznek a hálóba. Stílszerűen: legyünk sportosan rugalmasak ezzel kapcsolatban. "Rendkívül fontosnak tartom a felnőttkori sportot, ezért igény esetén magam részéről ezt csak támogatni tudom" - mondja a lakberendező.

3. Minden szülő tudja, hogy gyermeke élete első heteiben-hónapjaiban, (éveiben) az anya közelségét keresi. Még ha van is saját szobája, gyakori, hogy az éjszakát (vagy annak egy részét) akkor is a szülői hálószoba megnyugtató közegében tölti. Érdemes erre is igény szerint felkészülni, ideiglenes forgatókönyvet kialakítani.

4. Sokak nagy álma a budoár. Aki megteheti, természetesen jól jár egy, a hálószobához közeli saját fürdőszobával. "Az egy légterű háló-fürdő viszont a magas páratartalom miatt inkább tekinthető szeszélynek, mint nyugodtan ajánlható tipikus megoldásnak” – mondja a szakértő.

516400937
Jacek Kadaj / Europress / Getty

Fény

A hálószobában többnyire aludni szoktunk, már abban az esetben, ha a felnőttek hálójáról van szó (hiszen a gyerekszobák egyszerre terei a pihenésnek, és a játéknak is, így azok berendezése egészen más lapra tartozik). Tény, hogy sem az alváshoz, sem a hálóban folyó egyéb tevékenységekhez nem igazán kell fényár, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy jó hálószoba sötét lenne. A fények nem csak a lefekvéshez, felkeléshez, készülődéshez jelenthetnek segítséget, de sokkal kellemesebbé is teszik a helyiséget.

„Az alapvető, szórt fényű világítás mellett érdemes hangulatfényeket is bevetni, valamint az ágyban olvasás elengedhetetlen kellékét, az olvasólámpát sem szabad kihagyni. A szokások ismeretében kell a világítást megtervezni, így lehet kialakítani azt a komfortot, mely a kikapcsolódást és pihenést szolgálja" - tanácsolja a szakértő.

Ha egy mód van rá, akkor a hálószoba ablakáról, vagy ablakairól se feledkezzünk meg. Fontos a szellőztetés lehetősége és a természetes fény is, hisz a nappal együtt mi is felkelünk, és mennyivel kellemesebb ezt a napsugarakkal tenni az ébresztőóra csörgése helyett.

457977021
Charlie Dean / Europress / Getty

Amit biztosan ne!

A kellemes és pihentető alváshoz a hálószoba megfelelő berendezése is hozzátartozik. Azt már tudja, hogy mi az, amit – ha egy mód van rá – nem szabad kihagynia, most pedig kiderül az is, hogy minek nincsen helye itt.

Az első ilyen tárgy a tévé. Bár lehet, hogy nehéz lemondania a hálószobai filmezésről, de nagyon sokszor megírtuk már: a tévé (és bármilyen képernyő) fényei elűzik az álmosságot. Sokan arra használják a készüléket, hogy az esti film hangkulisszájára arra aludjanak el, ez azonban sok szakértő szerint nagyon nem jó ötlet, hiszen a látszat ellenére ez csak nehezíti az elalvást, ráadásul a pihenése is felületes lesz, messze nem olyan pihentető, mintha nyugodt, csendes körülmények közt aludna.

Szintén nem a hálóba való a tükör. Nem véletlen, hogy a feng shui is kerüli a tükrök alkalmazását a hálóban, ennek azonban van logikus magyarázata is. Amellett, hogy az ágy környékén elhelyezett tükrök gazdagíthatják a szexuális életét, az elalvását azonban már zavarhatják, mivel a legkisebb mozgást is látja, még azt is, amit saját maga végez. Ez pedig zavaró, hiszen folyton felriad rá "Épp ezért a gyerekszobában a tükröt még inkább kerüljük, hiszen a kicsik fantáziája a saját mozgásaikból és a visszatükröződő árnyakból így még könnyebben alkot szörnyeket. Ha valaki az öltözködés miatt mégis szeretne tükröt a hálóba, próbálja úgy elhelyezni, hogy az ágyból ne lásson bele" - tanácsolja a lakberendező.

"Szerintem egy otthonban – és ezen belül a hálóban – nincsenek tabuk, csak igények, melyek valamiért a tulajdonosnak fontosak, funkcionálisak, komfortosak, szükségesek. Legyen mindenki bátran a hálószobája ura!” – fűzi hozzá a szakember.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek