Falak helyett legyen inkább térelválasztója!

A kisebb vagy akár nagyobb lakások tulajdonosai is eljuthatnak arra a pontra, amikor úgy érzik, az eredeti szobahatárok már nem felelnek meg az elvárásaiknak. Ilyenkor az egyik lehetőség a falak átrakása, a másik, kevésbé piszkos pedig - ha a cél csak az eredeti terek tagolása -, a térelválasztó elemek alkalmazása.

shutterstock 113340742
Shutterstock

Minek a térelválasztó?

A térelválasztó nemcsak valamiféle díszlet, lényege - ahogyan az a nevéből is kiderül –, hogy határoló funkciót lásson el falak húzása nélkül. Hiszen a légies, nagy terek nemcsak divatosak, hanem valóban kellemesek is, ugyanakkor jó, ha a különböző funkciójú térközöket és helyiségeket el tudjuk különíteni egymástól.

A térelválasztók nem feltétlenül tömörek, így a tér egyben marad, vizuálisan mégis szépen el lehet határolni a funkciókat. Ráadásul a térelválasztók között olyan is akad, mely plusz pakolófelületet jelent, így még a könyvek, emlékek, kisebb tárgyak is több helyet kapnak.

Anyagok és lehetőségek

Hogy miből lehet térelválasztó, az tulajdonképpen a fantáziájára van bízva. Egy függöny ugyanolyan tökéletes lehet, mint egy sor, a plafon és a padló közé feszített bambuszrúd. Az anyagok között is szélesen tud válogatni, hiszen akár üveggel is dolgozhat.

„Szinte mindenből készíthető térelválasztás. Ilyenkor mindig az elválasztás két oldalán létrehozandó helyiségrészek viszonya a döntő. A a térelválasztó anyagát annak megfelelően kell meghatározni, hogy a két terület között mennyire akar vagy nem akar kapcsolatot hagyni.

A legenyhébb, csak jelképes elkülönítésre szolgálnak például a fényáteresztő textilek. Minél sűrűbben szövött anyagot használ, annál jobban erősödik az elkülönítő hatás.

Valahol középtájon helyezkednek el ezen a skálán a keleti eredetű, fa paravános térelválasztók

A legmasszívabb, de még mindig térelválasztónak minősülő megoldások például az üvegből készülő szerkezetek. Itt nem feltétlenül üvegtéglára kell gondolni. Sokkal látványosabb és fantáziadúsabb pl. színes ólombetétekkel díszített üvegeket keretbe foglalni, vagy csak színes üvegekből építeni egy falat” – mondja Sághy Zoltán lakberendező.

Funkció

Mint ahogyan arról már volt szó, a térelválasztó nemcsak egy mobil „fal”, hanem tároló vagy díszítő funkcióval is felruházható. Sőt, az sem kritérium, hogy teljesen lezárjon egy adott rész a térből. A fürdőszobai paravánok például csak intim kuckókat hoznak létre a térben, míg egy hátulról is nyitott könyvespolc határozottan elkülönít két részt.

shutterstock 3573097
Shutterstock

„A tárolási illetve pakolási funkcióval nem felruházott térelválasztók jellemzően inkább a mobil megoldások. Ilyenek alapvetően a függönyök, vagy akár a nagyméretű tolóajtók is. Érdekes és egyszerű mobil térelválasztási megoldás a lapfüggönyök ilyen jellegű használata.

Ha funkciót is adunk a térelválasztó elemnek, akkor az rendszerint a tárolás. Ha tereket csak optikailag akarunk elválasztani, vagy egyes funkciók határait kijelölni, akkor jó megoldás egy térbe állított komód vagy polc használata. Figyeljen viszont arra, hogy ilyenkor ezek a bútordarabok mindkét irányból láthatóak. Tehát például a komód hátulja is esztétikus kell, hogy legyen és egy polc esetében pedig lényeges, hogy olyan tárgyakat helyezzünk el rajta, amik mindkét irányból jól mutatnak” – magyarázza a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra