A 3D nyomtató menőség és erre bizonyítékunk is van!

Május 14-16-ig tart a Budapest 3D Printing Days kiállítás, ahol a látogatók megtudhatják, mire is jók a 3D nyomtatók, merre halad a technika és egyáltalán, hogy néznek ki ezek a szerkezetek működés közben. Ugyanitt kihirdették a What-to-print-in-3D designverseny győzteseit is, és megtudtuk azt is, hogy minifigurát, műkörmöt és edényszárítót is lehet nyomtatni 3D-ben. Jó, azt nem állítjuk, hogy most azonnal rohannánk venni egy ilyen nyomtatót, de hogy szívesen nyomtatnánk valami egyedit, az tuti.

A 3D nyomtatással számos új lehetőség adódott, amivel a indennapokat könnyebbé és jobbá lehet tenni. Az egyértelmű üzleti érdekeken kívül olyan hétköznapi emberek is rengeteget nyerhetnek ezzel a technológiával, mint annak a videónak a főszereplője, ami nemrég bejárta a fél világot. A kisfilmben egy állapotos vak kismamát látunk ultrahangon, miközben arról kérdezgeti az orvosát, hogy hogyan is néz ki a kisbabája arca. Aztán az orvos egyszer csak kezébe nyomta a magzati ultrahang kinyomtatott, 3D verzióját. 

Ha kellőképpen kisírta magát, akkor elmondjuk, hogy ez tényleg a valóság és nem kell érte messzire menni, hogy mindezt akár látóként is átérezhesse. Elég csak Budapest belvárosáig, az Akváriumig Klubig elslattyogni, ahol nagyjából 30 kiállítóval találkozhat a szombat este nyolcig (ingyenesen) látogatható Budapest 3D Printing Daysen. Itt egyébként az egyik kiállító azt mondta nekünk, hogy elég egyszer kinyomtatni valamit 3D-ben és utána rákattan az ember. Ezt alá is támasztja a kiállítás hangulata: minden asztalnál akár órákat tudnak mesélni a technológiáról, lehetőségekről, beállításokról, mindezt gyereki lelkesedéssel. 

Egyáltalán, mit lehet egy ilyennel nyomtatni?

A 3D nyomtatókkal kapcsolatban a legkedveltebb hívószó az egyediség, hiszen az egész folyamat lényege nem más, mint hogy valami újat, valami egyedit állítsanak elő. Lehet az egy öntőforma vagy egy teljesen egyedi kialakítású lámpa – de a határ tulajdonképpen a csillagos ég, a fantázia és persze a technológia. Erről beszélt csütörtökön, a Budapest 3D Printing Daysen Falk György, a Varinex Zrt. 3D nyomtatás üzletág igazgatója, a What-To-Print-In-3D verseny kitalálója is, aki szerint hamarosan eljuthatnak arra a szintre a nyomtatók, hogy ugyanúgy a mindennapi életünk részévé váljanak, mint egy hagyományos printer.

A designverseny eredményhirdetésén arról is beszélt, hogy pont azért született meg a fejükben a verseny ötlete, mert azt látják: sokan nem is tudják, mi mindent lehet egy ilyen készülékkel nyomtatni. Ön például tudta, hogy egymilliónyi mintát lehet találni az interneten? Na ugye. Falk szerint ebből is látszik, hogy a 3D nyomtatás igazából közösségi dolog, ahol segítenek a másiknak, együtt gondolkoznak, és a terveket meg is osztják a világgal. Aki pedig igazán kreatív, az nem áll meg ott, hogy mások mintáját kinyomtatja, hanem tervez sajátot. Ha kíváncsi azokra a lehetőségekre, amik a magyar cégek által már most is elérhetőek, akkor nézze meg a galériában, hogy miket lehet nyomtatni. 

What-To-Print-In-3D?

A designverseny neve is épp azt a kérdést hozza elő, ami sokakat érdekel: tök jó, menő, újító a 3D nyomtatás, csakhogy igenám, de mit nyomtassunk 3D-ben? Koós Pál, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense és a zsűri tagja a díjátadón elmondta: már tavaly is látható volt, hogy design szempontjából mekkora potenciál van ebben a versenyben. Idén főként azt figyelték a pályázatoknál, hogy a tárgyak mennyire használják ki a 3D nyomtatási technikát, emellett az esztétikai és designérték is jelentős volt. Tavaly 33 versenyművet adtak be a designversenyre, idén jóva többet: 136 regisztráció után 92-en adtak le pályázatot. 

Közönségdíjasok:

  1. Némedi József - Archimédészi csavar
  2. Keszthelyi Evelin - Óceáni áramlások modellezése 
  3. Juhász Andrea - Ecloud edényszárító
  4. Kun Csaba - Sárga bögre, görbe bögre

Legkomplexebb pályázat:

Just Anatomy - Francia bulldog fejének csont-ér rekonstrukciós modellje

Zsűri által legjobbnak ítélt munkák:

  1. Lakos Dániel - Logiplaces puzzle játék
  2. Szabó Péter - Lilylamp
  3. Wagner Ákos - Rattle kísérleti ritmushangszer
Oszd meg másokkal is!
Mustra