Komplett erdőt növesztettek az osztrákok a világkiállításra

Amíg mi egy olyan, ötmilliárd forintba kerülő, ízléstelen sámándobbal égetjük magunkat Milánóban, amitől még a saját tervezői is elhatárolódnak, addig az osztrák szomszédok egy komplett erdővel készülnek a világkiállításra. A Klaus K Loenhart építesz vezette csapat, a Team Breathe annyi fát ültetett, hogy akár 1800 ember számára is biztosítani tudják az oxigént – olvasható a dezeen oldalán.

A Breathe (lélegzet) elnevezésű pavilon az oxigén és a levegő hűtésének fontosságára hivatott felhívni a figyelmet, és nem utolsósorban arra, hogy az ország igyekszik fenntartható erdőgazdálkodást folytatni. A pavilon lényege, hogy légkondi helyett természetes hűtőrendszerrel rendelkezik, ezzel pedig megalkotja a saját mikroklímáját. A projektnek egyébként – egy hasonlóan igényes – honlapot is készítettek, itt megtekinthetőek az építkezés/erdőnevelés különböző fázisai is.  "A levegő nemcsak Ausztria, de az egész világ egyik minőségi jellemzője" – mutatott rá Loenhart. "A levegő, a klíma és az atmoszféra egyben táplálék, információhordozó, energia és erőforrás is egyben."

Breathe 0416 1696 xs-1024x680
http://breathaustria.at

Éppen ezért van az, hogy bár a belépésnél a BREATHE szó olvasható a falon, ha valaki beljebb megy, akkor már csak az EAT (enni angolul – a szerk.) látható. Ezzel kapcsolódik az építmény az Expo fő üzenetéhez, a Feeding the Planet (Etessük a Bolygót) szlogenhez. A kígyózó ösvény egyébként a faszerkezet belsejébe visz, ami beton talapzaton áll, belül fákkal, bozótokkal és párafelhőkkel találkozhatunk, az út végén pedig egy bár olyan osztrák ételeket szolgál fel, amelyeknek az összetevői erdőkből származnak. Az itt-ott elhelyzett mikroszkópoknak köszönhetően a látogatók szó szerint testközelből nézhetik meg a növényeket vagy rovarokat.

Ha kíváncsi a többi fotóra és a tervekre, a fenti képre vagy ide kattintva megnézheti őket!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra