Dizájnbútor a valós ár töredékéért

Hatalmas és egyben pofonegyszerű ötletet valósított meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MoME), együttműködésben a Bútorszövetséggel és a Hungexpóval, mi meg jól rácsodálkoztunk a Magyarországon eddig ismeretlen módszerre. De miről is beszélek? Arról, hogy a tervezők által megálmodott bútor vagy kiegészítő terveit (gyártmányrajzokat/kiviteli terveket) le lehet tölteni, és elvinni a helyi asztaloshoz, hogy "ugyan Janikám, üsd már össze ezt nekem!". Szerintünk zseniális a Download design elnevezésű projekt, de igyekszünk nem extra mértékben lelkesedni. 

A projekt leírása szerint "a közösségi szemléletű open design mozgalom a tudásmegosztás új formája. Az ökológiai, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében a designer eddigi exkluzív tudása az Internet segítségével közkinccsé válik. Az open design projektekben a fogyasztás helyett az együttműködésre és a megosztásra helyeződik a hangsúly" - hogy ettől miért csökken a fogyasztás, azt nem igazán látjuk át, mindenesetre a több évre tervezett projektben idén a téma "Az első otthonom" volt. A diákok olyan bútorokat találtak ki, melyekre egy kevés pénzzel és hellyel rendelkező diák vágyhat, praktikusak, ugyanakkor sokoldalúak is.

A projekt kezdetén egy rapid randi keretében találkoztak faipari cégek képviselői a diákokkal, és kölcsönös szimpátia vagy megfelelés esetén elkezdődőtt a közös munka. Igen, pontosan, a diákok terveztek, a cégek meg kiviteleztek. A kivitelezési költségeket a Bútorszövetség tagjai állták, és a kiállítás után jótékony célra ajándékozzák el a bútorokat. 

Az általunk megkérdezett tervezők mindegyike lelkesen vetette bele magát a munkába, és szívesen osztották meg terveiket ingyen, hiszen nekik is érdekük, hogy a bútoraikat megismerjék, ráadásul így sokkal több emberhez jutnak el, mintha csak megvásárolni lehetne őket. Tehát, ha designbútorra vágyik, kattintson! 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek