Az erkélyen nem csak párnákat használhat!

A kényelem és a design alapvető fontosságúak egy pihenőterület kialakításakor, és ez ugyanúgy igaz a balkonra, teraszra, erkélyre is, mint a lakásbelsőkre. Hiszen akinek kertje nincs, de terasza igen, annak ez az egyetlen olyan helysége, ahol úgy lehet a szabadban, hogy ehhez nem kell másokat is elviselnie. Egy jól berendezett erkély intim és kellemes lehet, de ehhez persze nem árt szem előtt tartani néhány dolgot. Ilyen a kialakítás mellett az anyaghasználat is, egészen pontosan a textilek megfelelő kiválasztása, és elhelyezése, hiszen a lehetőségek nem fújnak ki a párnák és terítők kiválasztásánál.

3003-014173
Johner / Europress / Getty

Az alapok

Természetesen nem elhanyagolhatóak az előbb említettek sem, párnákkal és terítőkkel a kerti bútorok és a terasza kellékei is sokkal kényelmesebbek és szebbek lehetnek. Ha betér egy kisebb lakástextil-üzletbe, akkor olyan hatalmas választékkal találkozhat, amiből kifejezetten nehéz választani: nem csak a színek, a formák is nagyon eltérőek lehetnek, szóval néha akár a segítség is elkél. Sághy Zoltán lakberendező ad pár tippet, mire érdemes figyelnie.

Pályázzon erkélyszépítésre!

Nincs kedve, ideje, pénze átalakítani az erkélyt? Kattintson, és induljon el pályázatunkon, ahol erkélyszépítést nyerhet!"

„A nagyméretű párnák inkább a lazább, ”elterülős” bútorhasználat eszközei, már a puszta jelenlétük is kényelmet, komfortosságot sugall. Lapos párnákat használjon, ha például egy teraszon szervezett ebédhez használt székeket szeretnénk kényelmesebbé tenni. Nem csak az ülőfelületre lehet őket alkalmazni, rakhat a háttámla elé is!  Jó, ha a huzat pamut, levehető és mosógépben mosható, töltetük pedig poliészter" - ad pár ötletet arra, hogyan válasszunk a funkcionalitást szem előtt tartva.

"Az sem fontos, hogy a párna és a terítő egységes legyen, inkább arra törekedjünk, hogy harmóniában legyenek egymással. Ha például választ egy mályvaszínű terítőt, akkor nyugodtan vásároljon hozzá türkiz párnákat. De kombinálhatja az egyszínű textileket mondjuk csíkosakkal” – tanácsolja Sághy.

150358166
Lonely Planet / Europress / Getty

Haladóknak

Ha úgy érzi, párnáknál és terítőknél többre vágyna, akár szőnyeget is szerezhet ide, amivel hangulatosabbá, bensőségesebbé teheti a teret. Arra azonban figyeljen, hogy a bentre készült szőnyegeket ne, vagy csak rövidebb időre tegye ki a teraszra, mert kifakulhatnak, tönkremehetnek. Szerencsére a lakberendezési gyártók már felkészültek az ilyen igényekre, léteznek kifejezetten teraszra gyártott szőnyegek, amelyeket poliészter szálakból szőnek, jól tűrik a nap gyilkos UV sugarait és a vizet. 

A függönyök is jól megférnek a kinti léttel, hiszen ha megfelelően áttetszőeket választ, akkor sejtelmesebbé teheti az erkélyt, és ráadásként a szúnyogokat is kívül tarthatja. Természetesen ezekből is létezik külön kültéri használatra készült: "A gyártók kínálatában egyre több, kifejezetten kültérre készített függönyanyaggal találkozunk. Ezek az anyagok nagyon hasonlítanak a belső térben megszokott textilekhez, viszont nem fakulnak ki az erős napsugárzástól, és nem károsodnak, ha eső éri őket. Bár tapintásra anyagaik egészen finomnak tűnnek, ezek a függönyök nagyon strapabíróak is. Azonban a mostanában tapasztalt, elképesztően intenzív viharok idején védeni kell őket, legalább úgy, hogy lekötözi őket!” – tanácsolja a szakértő.

 
497327331
Johner Images / Europress / Getty

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra