Megvan az új Nemzeti Galéria épületének győztes terve

A Petőfi Csarnok helyén épül az új Nemzeti Galéria - Ludwig Múzeum a Liget Budapest Projekt keretén belül. A meghívásos tervpályázatra összesen 9 érvényes pályamű érkezett, a szakértő zsűri pedig két első és két második helyezettet is hirdetett a 380 ezer euró összdíjazású versenyben- adta hírül a Liget Budapest.

„A sztárépítészeket is felvonultató, meghívásos pályázat célja az volt, hogy egy olyan modern, korszerű, 21. századi követelményeknek megfelelő, építészetileg kiemelkedő értékű épületben kapjon új otthont az Új Nemzeti Galéria és a Ludwig Múzeum, mely méltó a Városligethez és az egyik legfontosabb magyar közgyűjteményi együtteshez is”– mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

Norvég és japán nyertesek

Az egyik nyertes, Snøhetta nevéhez fűződik többek között a New York-i World Trade Center helyére tervezett September 11 Memorial Museum és Norvég Nemzeti Opera épülete.

A SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervezte többek között a Louvre-Lens múzeum épületét.

Liget Budapest Projekt

A Liget Budapest Projektben összesen öt új múzeum épül majd fel a Városligetben 2018-ig. Múlt év decemberében hirdettek eredményt az Ötvenhatosok terének lebetonozott felületein megvalósuló Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum és a FotóMúzeum Budapest, valamint a volt Hungexpo épületek helyén felépülő Magyar Zene Háza épületeire kiírt nyílt, nemzetközi építészeti tervpályázaton.

Marad a Liget is

A Liget beépítettsége a jogszabályban előírt 7 százalék alatt marad, a park zöldfelülete pedig a mostani 60 százalékról több tízezer négyzetméterrel, 65 százalékra nő majd. A park teljes megújítására a Városliget Zrt. idén tavasszal hirdet majd tájépítészeti tervpályázatot.

Az építkezés a tervek szerint 2016-ban kezdődik, az új múzeumokat pedig 2018 márciusában vehetik birtokba a látogatók. Az új középületek tervezett megvalósítási összköltsége 75 milliárd forint.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek