Ilyen az igazán jól használható kert!

A lakás belső terei mellett nagyon fontos az is, hogy a kertet hogyan alakítja, hisz ha van ilyenje, nyáron a lehető legkevesebb időt szeretné a négy fal között tölteni. Már persze abban az esetben, ha a kertje alkalmas arra is, hogy hűsöljön is benne, és ne csak a forró napon aszalódjon. Nem véletlen hát, hogy egy igazán jó és használható kerthez érdemes előre terveznie, sőt, akár szakembert is bevonni. De mik a legalapvetőbb szempontok, amikre oda kell figyelni?

Formák

Bár a kertek jellemzően szögletes alapterületűek, nem kell, hogy kizárólag egyenes, katonás vonásokat hordozzanak. Bár tény, hogy így a legegyszerűbb kialakítás, a látvány valószínűleg sokkal kellemesebb, ha íveket, esetleg domborzati elemeket is alkalmaz a kertben.

„A házikert kialakításánál az ívelt formák előnyösebbek lehetnek, mivel a szemnek tetszetősebbek és a természetet ezek a megoldások utánozzák a legjobban. Legtöbbször a fűfelületek, az évelő és egynyári foltok formája amőbaszerű. A kerti utak vonalvezetése inkább határozott és egyenes vagy enyhén ívelt legyen, mert az idősebbek és a gyerekek számára ez a megfelelőbb, valamint sietségből nem vág át folyton a gyepfelületen" - tanácsolja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft ügyvezetője.

A szinteltolásos kerteket elsősorban lejtős területeken érdemes kialakítani, bár természetesen sík területen is kivitelezhetőek ilyen megoldások. Izgalmas, intim kertrészeket lehet létrehozni ezzel a módszerrel, több esetben tértágító hatása is van. A kialakítás lényege az, hogy a különböző „szinteken” más funkciójú részeket alakíthatunk ki. A szakértő ide sorolja a magaságyásokat is, de ezeket vagy a gyengébb minőségű talaj miatt szokás kialakítani, vagy pedig a könnyebb, „kézre eső” művelhetőség érdekében.

182860245
Marcelo Piotti / Europress / Getty

Felosztás

Természetesen a legtöbb esetben a kert nem csak egyetlen funkcióval rendelkezik, ennek megfelelően pedig jó, ha funkció szerint különféle területekre tudja osztani a tulajdonos. Ilyen területek lehetnek a konyhakert, vagy éppen a sziklakert is, de ehhez persze azt is szem előtt kell tartania, mire is szeretné igazán használni a kertet.

„A kert különböző funkciójú részei gyakran egymásba érnek és nem határolódnak el határozottan egymástól. A balesetveszélyes és a termelésre használt területeket azonban sövénnyel, nagyobb bokrokkal vagy akár mesterségesen épített elemekkel (kerítéssel, korláttal) el szoktuk választani. Balesetveszélyes lehet egy nagyobb és mélyebb kerti tó, az éles murvával felszórt sziklakert. A haszonkertet kerítéssel vagy sövénnyel szoktuk elválasztani a háziállatok ellen. Ezt a kertrészt néha teljesen el is szokták rejteni, pedig egy szépen kialakított és virágzó gyümölcsfa, a társított (ökológiai) termesztésben ültetett bársonyvirág, levendula, körömvirág és más színes levelű vagy érdekes megjelenésű növény szép látványt nyújt összességében is” – ad tippeket a kertészmérnök.

540820887
Tetsuya Tanooka/aflo / Europress / Getty

Hibák

Mivel azok, akiknek kertjük van, legtöbbször szüleik tapasztalatait követik – vagy még azt sem -, így nem csoda, ha olyan hibákat vétenek, amik a gyakorlott szemnek azonnal feltűnnek. Hogy ezeket elkerülhesse, íme, néhány jó tanács:

„A gyakorta látott hiba az, hogy figyelmen kívül hagyjuk a tényt, hogy a növény növekszik. A vásárláskor beszerzett vagy a szomszédtól kapott fiatal növény törekszik a rá jellemző végső méretet elérni. Ha folyamatosan vágjuk, alakítjuk a méretét, a fásszárú növény ún. vízhajtásokat fejleszt, amelyek elcsúfítják és sok esetben pl. a kívánt virágzás vagy az ezzel együtt járó termés elmarad. Éppen ezért nézzen utána, hogy az ültetendő növény milyen méretű lesz, és ez alapján ültesse inkább ritkábban, mint túl sűrűn. Más jellegű probléma, ha a gyepfelületünk közepében alakítunk ki bármilyen más kerti elemet. Ha ide ütetünk egy fát, építjük meg a gyermek játszóházát vagy a kerti sütögetőt, akkor ezzel megszüntetjük azt a teret, amely az aktív szórakozás helyszíne lehet. Emellett a gyep gondozása (nyírás, öntözés) is körülményessé válik” – mondja Kálmán Kata.

157316235
George Clerk / Europress / Getty
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra