9 trükk, amitől menőbbnek tűnik a lakása

Nemrég megmutattuk, hogy melyek azok az egyszerű trükkök, amik segítségével otthonosabbá teheti első saját lakását. Ezúttal az Elle Decor tapasztalt New York-i lakberendezőjének, Cheryl Eisennek a tanácsait követve mutatunk meg olyan fogásokat, amelyekkel kevés pénzből keltheti egy puccosabb és elegánsabb lakás látszatát. Nézze meg,hogy mennyit spórolhat egy kis leleményességgel!

1. A mágikus hármas szám

Eisen esküszik az általa hármas számnak nevezett megoldásra, ami nem más, mint egyetlen kép háromfelé bontva, más néven a  „paneled art", ami valóban nagyon népszerű volt az elmúlt években. Jó hír, hogy egy ilyen alkotást akár saját kezűleg is elkészíthetünk magunknak bármilyen képből, ami tetszik. Nem kell hozzá, csak egy olcsó Ikeás keret, az általunk preferált képet pedig ingyenesen letölthetjük a kiválasztott művész oldaláról és extra nagy méretben kinyomtathatjuk a hozzánk legközelebb eső nyomdában. Ezek után már csak három részre kell vágni a művet és beilleszteni a keretekbe.

2. Az illúziókeltés

„Minél nagyobb méretű szőnyegünk van, annál nagyobbnak fogjuk érezni a szobát” – állítja Eisen, aki a bozontos és puha flokati típusú szőnyegeket ajánlja erre a célra. A szőnyegek lehetőség szerint semleges színpalettán mozogjanak, de az óriási szőnyeg mellett tovább emelhetjük a hatást azzal is, ha tükröt helyezünk el a kanapé mögé, amitől szintén nagyobbnak és szebbnek fog hatni az általunk belakott kis tér.

tk3s h 015314521
Northfoto

3. A kevesebb néha több

A szakember szerint ahelyett, hogy mindenféle mütyürökkel és egyéb felesleges kacatokkal pakolnánk tele a polcokat, inkább törekedjünk a letisztult, minimalista megjelenésre. Tegyünk ki néhány könyvet és pár formás vázát úgy, hogy azok a túlzsúfoltság érzete nélkül töltsék ki a teret. A kihasználatlan helyeknél funkcionális dolgokban gondolkodjunk, például egy olvasósarok kialakításában, amihez elég csak egy mutatós és kényelmes széket beszerezni.

4. Legyen vakmerő!

„Minden szobának szüksége van egy fókuszpontra. Ha nem rendelkezik ilyennel, akkor tegyen ki egy nagyobb méretű, szemet vonzó képet" – mondja Eisen, aki szerint a fent említett esethez hasonlóan azt javasolja, ne rohanjunk azonnal egy galériába, hanem művészkedjünk egy kicsit és magunk készítsük el az alkotást. Lényeg, hogy keretre feszített vásznat válasszunk, amilyeneket ma már szinte az összes hobbi és művész boltban beszerezhetünk. Ha nincsenek művészi ambíciói, akkor keresse fel a legközelebbi művészeti iskolát, ahol jóval olcsóbban bevásárolhat a feltörekvő tehetségek munkáiból. Lényeg, hogy látványos és provokatívan nagy méretű legyen a beszerzett kép.

tk3s xposure 13092012 xpusjp 0508
Mls/xposurephotos.com / Northfoto

5. Tegye drámaibbá az összhatást!

Eisen szerint pár egyszerű trükkel könnyen száműzhetjük az unalmas budoár hatást a hálószobánkból. Elég csak kitenni pár sötétebb árnyalatú képet vagy kitapétázni egy természetes hatást és melegséget keltő tapétával, ami nemcsak otthonosabbá teszi a szobát, de egyfajta letisztultságot is ad a térnek. Minimálisra redukálhatjuk a költségeket és időt is spórolunk, ha csak egy falat tapétázunk le. Ilyen típusú natúr tapétákat az amazon.com oldalán 36.70 dollárért (kb.10.529 forint) rendelhetünk, ide kattintva pedig megnézheti, hogy milyen meglepő dolgokra lehet felhasználni a megmaradt tapétát.

6. Engedje be a természetes fényeket!

Ha olyan szerencsés, hogy otthona fürdik a napfényben, akkor hagyja, hadd ragyogja be lakását a természetes fény. Világos, semleges színekkel még jobban kiemelhetjük a természetes fény ragyogását úgy, hogy közben egy-két nem odaillő elemmel megakadályozhatjuk azt is, hogy unalmas legyen a helyiség összhatása. Kiváló kiegészítő erre a díszpárna, ami manapság mintás és fekete-fehér grafikai mintás verzióban is népszerű. Nagy kedvencünk ez a cikkcakk mintás darab, amit már 25 dollárért (kb.7175 forint) beszerezhetünk az etsy.com-ról.

tk3s h 016197541
Northfoto

7. Meglepő kiegészítők

Eisen a lakberendezések során gyakran vet be olyan meglepetésszerű apró ötleteket, mint például egy drámaibb hatást keltő asztal vagy éjjeli lámpa elhelyezése, melyeknek színárnyalata gyakran visszaköszön az ágy modern fejtámlájánál vagy a falra kitett képek stílusában is. Hasonlóképpen trükközhetünk a párnák mintájával és az ágytakaró anyagával is.

8. Szoba kilátással

Ha olyan szerencsés, hogy lélegzetelállító kilátása van a lakásból a városra, akkor ne takarja el azt nehézkes függönyökkel, hanem inkább gyönyörködjön benne. Az ilyen apartmanok esetében akár egy hosszabb,de alacsonyabb méretű étkező asztalt is tehetünk a nappali központi helyére, mivel az a hagyományos ebédlőasztalokkal ellentétben nem veszi el, hanem még teatrálisabbá teszi a kilátást. Eisen az ilyen lakások esetében is a semleges színhasználat és a meglepő, oda nem illő dolgok kombinálását ajánlja a lakberendezésnél.

9. Menő az eklektika

Eisen a természetes színpalettán belül mozog a lakások dekorálásánál, amiket előszeretettel dob fel egy-két extrém árnyalatú és anyagú kiegészítővel. Szereti például a szőrmetakarókat, illetve a különböző korok összepárosítását, így nem ritka, hogy az általa berendezett lakásokban a Ming-stílusú kanapék mellett felbukkannak Arne Jacobsen ikonikus tojás- és hattyúfoteljei is. A Jacobsen replikákat ön is beszerezheti, az eBay.com oldalán átlagosan 450 dollárt (kb.129.229 forint) kérnek egy ilyen örökzöld darabért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra