Felejtse el a zöldségeket, a vízköpőknek kell a hely a kertben

Idén is kilátogattunk a Gardenexpora, hogy megnézzük hogyan kellene berendezni a kertünket, hogy modern és trendi legyen, valamint nézzünk orchideakompozíciókat, ugyanis a vásár egyik felében orchideákat lehet nézegetni és fotózni egyiptomot idéző szobrok előtt. Tavaly óta nem történt hatalmas változás, ha csak azt nem lehet újításnak felfogni, hogy egy kertépítők is meglovagolták a Szürke Ötven Árnyalatának a sikerét, de nem úgy, ahogy azt elsőre gondolná, azaz sehol egy kerti kínzószett, viszont ha valakinél legalább öt különböző szürle árnyalatú mozaikkő vagy bútorhuzat kapható, az azonnal elővette ezt a filmes utalást.  

A Papp László Sportarénában rendezett kiállítás és vásár pontosan azoknak jó, akik a múltkor már berendezték ugyaninnen a vidéki kúriában vagy kastélyban található konyhájukat és most jöhet a kert. Aki azonban a telken szeretne trendi kertrészt, annak nagyon bele kell húznia, leginkább fel kell adnia azt a tervét, hogy a telket mondjuk paradicsomtermesztésre használja, vagy netán van egy sor szöllője ugyanis ilyen hülyeségek nem férnek bele egy divatos kerti enteriörbe, mert elveszi a helyet az oroszlános vízköpő elől. 

A kerti bútorok

A rattan bútorok még próbálkoznak a köztudatban maradni, de már sokkal menőbb, ha fa ülőgarnitúrája van. Ha azt hinné, hogy ehhez elég egy nagyjából akkora szett, mint ami egy átlagos panellakás nappalijában van, akkor azonnal szégyellje el magát, mert egy valamire való kerti ülőgarnitúra szett, az akkora mint egy átlagos panellakás összterülete. Ez persze csak a jacuzzi vagy az úszómedence melletti beszélgetősarok, önmagában még édeskevés, ezért számoljon egy másikkal, amin majd a kerti ebédeket vagy vacsorákat fogyasztja el. A kerti étkezője legyen fedett, akár télikert tetőt is rendelhet a helyszínen, de az étkező kiválasztásánál is alapvető szempont, hogy akkora legyen, mint egy étterem kerthelyisége. Emberi léptékű kerti bútorokat a Jysk vagy a Kika részlegénél láttunk, a többi helyen a kisebb darabok inkább kiegészítő funkciót töltöttek be. 

Kerti sütögető

Természetesen nem maradhatnak el a kerti sütögetők sem, amik szintén azt a divatot követik, hogy minél nagyobb, annál jobb. A faszenes kis körgrill már kissé égő lesz a szomszédok előtt, ugyanis egy jobb kertben már akkora grill van, aminek egyes részeit külön-külön kell felhevíteni és még nyárs is van rajta, hogy egész csirkét grillezhessen. Ez még mindig nem elég, ugyanis mindehhez kell egy jó kis kemence, persze rusztikus hatású, amiben pizzát is tud sütni és ugye szükség van egy bográcsozóhelyre is, ahol aztán szalonnát is süthet. 

Jacuzzi és medence

Azt hitte, hogy a jacuzzi rongyrázás? Árban talán igen, de az egyik termékismertetőkből megtudtuk, hogy teljesen megéri az akár többmilliós forintos beruházást, hiszen "imádni fogja mikor a hópelyhek az arcát érintik, miközben a teste a meleg, pezsgő vízben pihen" ráadásul "ebben a rohanó világban gyakran nehéz időt szánni arra, hogy megossza partnerével az aznap történteket, de egy élményfürdő kiváló lehetőséget nyújt ehhez" - ezeket nem mi mondjuk, hanem a prospektus. De a rendezvényen megtudtuk, hogy van magyar jacuzzi is, ami teljes egészében hazai gyártmány (Wellis), ráadásul van okosjacuzzi is, meg olyan is, ami eltünteti a szarkalábakat, igaz ehhez nem tudjuk adnak-e búvárpipát vagy meddig kell a víz alatt tartani a szemkörnyéket. Mindenesetre a microsilk funkció jó hidratálásra, ekcémára és még a ráncokat is kisimítja. Az okosjacuzzi pedig felmegy az otthoni wifire, és telefonról irányíthatja, például munkából elindulva, hogy hazaérvén rögtön beugorhasson a pezsgőfürdőbe és akár színterápiával, akár aromaterápiás patronokkal vagy csak a beépített hangrendszer segítségével lazítson. Ha pedig edzeni szeretne, akkor válasszon olyan medencét, ami bár nem nagy, viszont egy helyben tud úszni a mesterséges áramlásnak köszönhetően. Láttunk örvényfunkciót is, pedig eddig biztosak voltunk benne, hogy az örvény életveszélyes dolog, amivel nem szabad játszani. Összességében pedig elmondható, hogy egyáltalán nem látszott kényelmesnek az a sok fuvóka, ráadásul néha abban sem voltunk biztosak, hogy vajon hova kell ülni a medencében. 

Orchideák és kerti munkák

A Gardenexpon különböző orchideakompozíciókat is meg lehetett tekinteni, egyiptomi hangulatú szobrok és piramis mellett. Aki kedvet kapott vásárolhatott is, igaz elég mélyen a zsebbe kellett nyúlni, 3000 forint alatt nem lehetett cserepes orchideát találni. Egyébként kertészkedéshez is lehetett kiegészítőket találni, több okosfűnyíró közül lehetett válogatni, amik maguktól nyírják a füvet. Az orchidea vagy virággondozáshoz pedig virágocskás metszőollót és kerti szerszámokat lehet vásárolni, hozzá passzoló gumicsizmával. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra