Így lehet a lakásban is tavasz: nárciszok, krókuszok és jácintok cserépben

Szerencsére lassan közeleg a tavasz, a szerencsésebb, kerttel rendelkezők számára a hóvirágok már meg is mutatják magukat. Akik azonban lakásban laknak, még nem biztos, hogy észlelik a tél végét, mivel a fák még nem bontottak lombot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne teremthetne tavaszi hangulatot a lakásban: hiszen a nárciszok, krókuszok és jácintok akár cserépben is nevelhetőek! Hogy mire figyeljen a vásárlásnál és a tartásnál, azt Kálmán Kata kertészmérnöktől, a Kertelünk Kft. cégvezetőjétől tudtuk meg.

Jácint
JácintMaria Mosolova / Europress / Getty

Amikor vásárol

Amikor betér a kertészetbe vásárolni, mindenképpen figyeljen arra, hogy egészséges növényeket válasszon. A beteg virágok ugyanis nem csak kevesebb ideig szépek, de sajnos akár a többi növényt is megfertőzhetik.

„A hajtatott hagymás virágok sok mindent elviselnek, az időszakos kiszáradáson kívül. Ez utóbbi gyorsabb elnyíláshoz vezet. Ha még bimbós állapotban vásárolja meg ezeket a növényeket, úgy sokkal tovább díszítik lakását. Torzult levelű vagy sérült bimbójú növényt ne vásároljon meg, mert ez utalhat vírusfertőzésre, rossz nevelési körülményekre.

A cserépben nevelt kis hagymás növényeknek nagyon változó a virágzási idejük. Függ például a növény állapotától: egy éppen nyílni kezdő jácint a teljes nyílottsági állapotúhoz képest akár 1-2 héttel is tovább díszítheti lakását, de a szoba hőmérséklete is jelentősen befolyásolja a virágzás idejét - minél hűvösebb a helyiség, annál tovább tart a virágzás. A legtartósabban a jácint virágzik, a tulipán és a sáfrány (krókusz) hamarabb nyílik el. Egy 20-22⁰C-os helyiségben a krókusz 1-2 hétig, a jácint akár 3 hétig is virágozhat”- mondja a szakértő.

Krókusz
KrókuszCaroline Sale

Törődés

Mivel ezek kerti növények, attól, hogy cserepes változatban vásároljuk meg őket, különösen fontos, hogy kellően ápoljuk őket. Így nem csak azt érheti el, hogy sokáig díszítsék a lakását, de akár a későbbiekben kiültetve, vagy megfelelő gondozással újra cserépbe téve évről évre élvezheti a tavaszi virágzásukat.

„Tartósan szobában egyetlen olyan hajtatott cserepes növényt sem lehet megtartani, amelyik eleve szabadföldön él. A lakásban csak ideiglenesen díszítenek, ezután ha a külső körülmények engedik - fagymentessé válik az időjárás -, érdemes kiültetni őket a szabadfölbe, a kertbe. Nagyméretű dézsában több évig díszíthetnek kint a teraszon is."

A cserépben hajtatott hagymás növényeket többnyire tisztán homokban nevelik. Ez gyorsabban szárad ki, mint ahogy a kerti talaj tenné, ezért figyeljen oda az öntözésükre, ami felülről történjen. A hagymák virágoztatásához nincs szükség tápanyagokra, ezért nincs a cserepek földjében sem szerves sem pedig műtrágya. Vásárlás után egészen a levelek sárgulásáig lássa el őket tápanyaggal: hetente öntözze meg őket kétszer a tápoldat leírásában ajánlott fele töménységű tápoldattal.

Nárcisz
NárciszLisa Hubbard

A kereskedelemben kapható hagymás növények biztosan a virágzásuk után történő kiültetésükkel tarthatók meg. Ahhoz, hogy a jácint nagy virágzatot fejlesszen, a visszahúzódott, nyugalomban lévő (levél nélküli) hagymákat hőkezelik. Ilyenkor a természetet utánozza a szakember, csak rövidebb idő alatt. A tulipán, krókusz és más hagymás virágok virágainak kialakulásához is a szabadföldi viszonyok kellenek házikerti viszonyok között.

"Összefoglalva: ha a szobában gondoskodunk tápanyagellátásról és öntözésről, a fagyveszélyes időszakok elmúltával pedig kint tartjuk ezeket a növényeket, valamint a levelek sárgulása (a hagymák visszahúzódása) után a földből kiszedve pihentetjük a hagymáinkat, akkor más sokat tettünk a későbbi virágzásért. Nyár végén ültesse át őket cserépbe és új földkeverékbe, késő ősszel pedig hűvös, de világos helyre helyezze edényeiket, akkor hosszú évekig gyönyörködhetünk cserépben tartva is a virágzásukban” – fűzi hozzá Kálmán Kata.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek