Ha nincs pénze lakásra, költözhet menő lakókonténerbe

Az év elején megmutattuk, hogy melyek a világ legkisebb házai és hogy milyen megoldások rejlenek az ökológiailag minimálisra csökkentett otthonokban. Ezúttal az újrahasznosított szállítási konténerek témáját jártuk körbe és megnéztük, hogy egy kis kreativitással mit lehet kihozni a mozgatható otthonokból illetve annak is utána jártunk, hogy mennyire gazdaságosak és mennyibe kerülnek ezek a házak napjainkban.

A designmilk.com által megkérdezett szakemberek szerint például ha tudatosan és kreatívan tervezzük meg olcsó konténerotthonunkat (faburkolat, járólap, homlokzat) akkor arról senki nem fogja tudni megmondani, hogy abban az acélbunkerben valaha még számítógépeket, olcsó játékokat vagy televíziót szállítottak a világ egyik végéből a másikba. A Container City munkatársa szerint a konténer otthonok gyakorlatilag földrengésbiztosak is, sőt néhány esetben sokkal strapabíróbbak, mint a fából, kőből vagy téglából épített házak. A cég munkatársa külön kiemelte a lakókonténerek energiatakarékosságát is, bár erről a mérnöki tudással rendelkező szakembereknek azért megoszlik a véleménye, főképp az árammal történő fűtés, főzés illetve a csatornázással kapcsolatos kérdések miatt.

Egy 119 négyzetméteres, „Ranch” stílusban épült otthon anyagárral együtt körülbelül 10.000 dollárból (kb.2.7 millió forint) hozható ki, úgy, hogy annak kompakt mérete lehetővé teszi, hogy bárhova és azonnal leszállítsák azt az ügyfélnek. Ebben az árban jórészt benne vannak a konténerházhoz szükséges engedélyek, a fűtésnek és az elektromos rendszernek kialakított részek is, de nem ritka, hogy az olyan "extra" szolgáltatásokért, mint például a mosogató vagy a fürdő beszerelése, már plusz árat számítanak fel, így a számla vége akár 18-20 ezer dollárra (kb.4.8-5.3 millió forint) is rúghat Amerikában.

Az amerikai áraknál valamivel olcsóbb lehetőségekről számol be a telegraph.co.uk, akik szerint az eBay.com oldaláról 1250-2000 font (körülbelül 520-832 ezer forintért) már rendelhetőek élhető konténer otthonok. Nem véletlen, hogy olyan felkapott mostanság a Kelet-Londonban található Container City, ami egy négy emelet magas, teljes egészében konténerekből összelegózott épület,és jelenleg hetven ember befogadására alkalmas. Ráadásul olyan menő vízparti épületek között található, mint például a Trinity Buoy Wharf vagy az O2 Arena.

„Nagyon jó itt élni. Olyan, mintha a tengeren lennénk, kicsit sem érezzük úgy magunkat, mintha egy dobozban élnénk. A konyha és a tusoló közötti rész egy kissé szűkös, de ez csak akkor jelent problémát, ha mindketten itthon vagyunk. Egyébként még a két macskánk is velünk él. Valójában sokkal nagyobb belülről, mint amekkorának kívülről látszik. Mivel nincs sok helyünk, így mindig rendet kell tartanunk magunk után, de ez sem olyan rossz dolog. Szeretjük, hogy részei vagyunk ennek a közösségnek, itt mindenki valamilyen kreatív területen dolgozik, sok köztük a zenész, így az esti órákban az sem ritka, ha valaki csak úgy előkapja a gitárját” – mondja a 36 éves, sminkmesterként dolgozó Becky McGahem, aki hangmérnök élettársával bérli a 40 négyzetméteres konténert, amit nemcsak otthonként, de irodaként és stúdióként is használnak egyszerre.

Egyébként hasonló konténerház megépítésen fáradoznak most Brooklynban is, aminek elsősorban a megfizethetetlenné váló New York-i ingatlanok az elsőszámú okozói.

„A havi bérleti díjak 600-1000 font (kb.249-416 ezer forint) között mozognak, ami jóval alacsonyabb azoknál a szabványáraknál, mint amik London központi részén érvényben vannak. Mint ahogy a fém kanna is olcsóbb, mint a tégla és a habarcs. Kínai konténereket vásárolunk meg, olyanokat amik hűtőkkel tele érkeznek meg Angliába. Ha még az egyéb felmerülő költségeket is hozzáadjuk, akkor körülbelül 850-950 fontba (kb.354-395 ezer forint) kerül [egy ilyen konténerlakás] négyzetméterenként. Tekintettel arra, hogy a legtöbb konténer 40-45 négyzetméteres, egy kész lakás 38.000-47.000 fontba (kb.15.8-19.5 millió forint) kerül. Mi kell annál több, minthogy legyen egy lakásunk a város közepén?” – mondja a konténerpark szülőatyja, Eric Reynolds, aki az Urban Space Management alapítója is egyben.

Lakna konténerházban?

„Pont tökéletes, nem túl nagy és nem is túl kicsi. Van egy kis konyha, egy dolgozóval egybekötött hálórész és egy nappali. Bár a rozsda egy kicsit szivárog, de még így jobban megéri, mint felépíteni egy családi házat, ami a kapzsi földtulajdonosoknak köszönhetően elég nagy luxus manapság. Egyre nehezebb megfizethető lakásokat találni, így egyre több az érdeklődő a konténerekre. Gyakran előfordul, hogy a szülők csak így tudnak segítséget nyújtani felnőtt gyermeküknek ahhoz, hogy az kirepüljön a családi házból” – mondja Julian Forrester, aki Skóciában, Glasgowtól 25 mérföldre nyitotta meg konténerekből álló művésztelepét Cove Park néven.

Tehát a konténerházak nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint valaha, több leleményes szakember és vállalkozó is azon dolgozik, hogyan lehetne még gazdaságosabbá tenni őket. És egyre gazdaságosabbak is: számos konténer napenergiás megoldásokkal, zöld tetővel, passzív hűtési technológiával, fotovoltaikus árammal van ellátva, de van ahol rétegelt bambuszlemezekkel bélelik a belső tereket, vagy újrahasznosított szódásüvegekből rakják ki a tetőt. Nézze meg a galériában a legjobb variációkat konténerházakra!

Oszd meg másokkal is!
Mustra