10 csodálatos házterv 2014-ből

Bár ezeknek az ingatlanoknak a többsége még nem épült meg, remélhetőleg minél több lép majd a tényleges megvalósulás útjára. 2014-ben sem hazudtolták meg magukat a tervezők, és olyan igényeket is kielégítenek ötleteikkel, amikről még azt sem tudhatta, hogy felmerültek – ahogyan azt a Fastcodesign oldaláról megtudtuk. Gondoljon csak például a valóban elvehetetlen panorámára, vagy a kézzel távvezérelt, mozgó szobabelsőre!

Topo house

Ez a ház tavaly számos díjat megnyert, amire a tervező, a Johnsen Schmaling Architects építésziroda nagyon is büszke. A ház tökéletesen illeszkedik a préri füves felületéhez, amit erősít a ház borítását adó alumíniumlemezek sora is. Ráadásul az épület tetejét is fű borítja, így a ház eggyé válik a környezetével.

Kép: johnsenschmaling.com
Kép: johnsenschmaling.com

Star Wars

A koreai Hold Hoon építészcég megvalósította egy fiatal család álmát, és megépítette nekik ezt a futurisztikus, a csillagok háborúját idéző házat. Az Obi Wan Kenobi vendégház aszimmetrikus kialakítása mindenképpen magára vonja a nézők figyelmét, ugyanakkor a belseje világos, vidám és modern, így a szobákban a földi, és nem az űrhajókban látott kényelemnek örülhetnek a lakók.

3035779-slide-s-3-this-house-was-inspired-by-star-wars
fastcodesign.com

Cliff House

Ha szeretne egy igazán exhibicionista lakást, ami mégis meglepően nagy intimitást ad, akkor ez az ingatlan önnek van kitalálva. Ha a felszínről nézi, akkor csupán egy garázsbeállót lát. A lakás ugyanis egy sziklafal függőleges részére épült, így a kilátás garantált – oké, egyesek számára egyben a tériszony is. A 3 lakószinttel és egy, a legalsó részen elhelyezkedő erkéllyel rendelkező ingatlan nem az ijedősöknek való. Ha szép az idő, akkor a tenger és a napsütés a hangulatát is nagyon jól javítja, de a haragos szürke, viharban tomboló hullámok már annyira nem keltenek bizalmat az emberben.

Kép: modscape.com.au
Kép: modscape.com.au

Songpa Micro House

Szöulban az SSD építésziroda álmodta meg a művészközpontú apró apartmanokat. Ezek a terek ideálisak az egyedül élő városlakók számára, ugyanakkor a cég szerint hosszútávon is sok lehetőség rejlik bennük, mivel a terek kombinálhatóak, így alkalmazkodni lehet akár még az olyan megváltozott életkörülményekhez is, mint amilyen például egy szakítás. Ugyanakkor a házban igen nagy közösségi terek hivatottak a jó viszony kialakítását segíteni a lakók között.

kép: ssdarchitecture.com
kép: ssdarchitecture.com

Tree In The House

Az A. Masow Design Stúdió Kazahsztánban alkotta meg a maga különleges épületét. Ez a ház sem éppen a bezárkózni vágyó személyiségekre van kitalálva, bár tény, hogy igen nagy nyugalom és intimitás is jár vele. A henger alakú háromemeletes, teljesen átlátszó ház ugyanis az erdő közepén kapott helyet. Ez lehetővé teszi, hogy a lakók szinte tényleg a bőrükön érezhessék a "vissza a természethez" filozófiáját anélkül, hogy valóban közvetlenül a szabad ég alatt kellene ehhez lakniuk. Ugyanakkor az este beálltával, amikor az ember lekapcsolja az olvasólámpát és észreveszi, hogy egy medve bámul rá vissza az üvegen keresztül, nos, az valószínűleg nem segíti elő az ellazult alvást. Ugyanez a helyzet állhat elő a mindennapi tevékenységek közben beintegető kirándulókkal is...

kép: amasow.com
kép: amasow.com

Közösségi társasház

Amikor az ember egy nagy társasházban él, akkor azzal ugyan tisztában van, hogy rajta kívül még 50-60 másik család is lakja az ingatlant, de hogy ezek az emberek kicsodák, viccesek-e, kellemesek vagy éppen undokok, jó beszélgetőpartnerek vagy visszahúzódó, zárkózott lakók arról fogalma sincs. A legtöbbször ugyanis a közös terek kimerülnek a liftben és a folyosóban, itt pedig egy zavart „jó napot”-nál többre nem nagyon van lehetőség.

A CF Moller Architects viszont alkotott egy olyan, a városiasodás igényeinek megfelelő házat, amiben a lakók egy kicsit közelebb kerülhetnek egymáshoz. Azon túl, hogy az erkélyek kis eltolásokkal lehetővé teszik az alsó és felső lakókkal való kommunikációt is – ami azért sok helyen előfordul –, a cég másra is figyelt: a háznak közös étkezőhelyisége is van, hogy ne kelljen senkinek egyedül ennie, ezenkívül további közösségi térként egy tetőterasz és egy három szintes belmagassággal rendelkező belső kert is kapott benne helyet.

Kép: cfmoller.com
Kép: cfmoller.com

City Home

A városi ember lakhatásának problémája, illetve az élettér modernizálása sok építészt és tervezőt megihletett. Ilyen az MTI Media Lab is, ők egy olyan lakásbelsővel álltak elő, ami egy alapvetően cseppnyi térből is remekül funkcionáló lakás hoz létre. Ám ez még nem minden, hiszen ezzel nem lennének egyedül a piacon. Az azonban, hogy Harry Pottert is túlszárnyalva, a konzolok mozgatása egyetlen kézsuhitással megoldható, az mindent visz. Az ásítást egy magunk felé húzó kézmozdulattal megtoldva az ágy előúszik a falból, de a beépített színes led világítással akár diszkó hatást is elérhet egy házibulin.

Luxusház előre gyártva

A piacokon egyre nagyobb a kereslet az előre gyártott ingatlanokra, hiszen ezek olcsóak és gyorsan el is készülnek, nem kell az idegtépő építkezéssel hónapokat, esetleg éveket is eltölteni. David Rockwell építész és a C3 Design összeálltak, hogy kiaknázzanak egy piaci rést, az előre gyártott luxusingatlanok terén. Elsőre ugyan ez egy kissé furcsának tűnhet, de a terv nagyon is működőképes. Az ingatlan így gyakorlatilag szétszedhető, és szállítható, a luxust elérhető áron szerezhetik meg a vevők. És hogy ne érhesse az a vád, hogy egyenházakat készít, a cég terveiben a külső homlokzat, vagyis a ház borítása igen sokféleképpen variálható, így illeszkedik a kívánt környezethez.

Kép: rockwellgroup.com
Kép: rockwellgroup.com

A Fehér Fa

Sou Fujimoto japán építészt megihlették a fák, amikor a franciaországi Montpellierbe tervezett tornyot. A Fehér Fa nem csak lakó és irodakomplexum, hanem a legcsodálatosabb kilátást biztosítja a benne lévők számára. Ugyanakkor a kialakítása valóban egy fa ágaihoz hasonló, így a megszokott tömör, tömbszerű ingatlan helyett egy szellősen, rengeteg erkéllyel megtoldott, ágas-bogas fa szerkezet vonalán alkotta meg. Ez az épület már készül, és várhatóan 2017-ben át is adják majd.

Kép: rsi-studio.com
Kép: rsi-studio.com

All in

A PKMN Architectures egy nagyon hasonló vonalon indult el, mint a kézzel vezérelt szobabelső. Itt is mozgatható konzolokkal találkozhat, de sokkal nagyon léptékben. A tervnek köszönhetően egy alapvetően egy nagy térrel rendelkező ingatlan néhány mozdulattal 4 szobássá alakítható. Igaz ugyan, hogy nem egyszerre, és az is tény, hogy egy kissé körülményes, ha az ember ruhát akar cserélni, de az tény, hogy lényegesen több cuccot tud így tárolni igen kis helyen. Ráadásul a berendezést sem fogja egykönnyen megunni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek