Itt vannak a Mies van der Rohe díjra jelölt épületek

Az építészetben is tovább folytatódik a díjátadó szezon, mivel a 4-es metró épületeit értékelő portál, az Archdaily.com díjátadója után a Mies van der Rohe Award szakmai zsűrije is nyilvánosságra hozta, hogy melyik az Európai Unió 40 olyan épülete, amit érdemesnek találnak a 60 ezer dollárral (körülbelül 16 millió forint) jutalmazott díjra. – írja a kitüntetésről a dezeen.com.

Az európai építészet legrangosabb elismerésében az elmúlt 14 évben olyan épületek részesültek, mint az izlandi Harpa Koncert- és Konferenciaközpont 2013-ban, 2011-ben a David Chipperfield által tervezett berlini Neues Múzeum vagy 2009-ben a Snøhetta féle Operaház Oslóban. Idén 17 ország képviselte az európai építészetet, melyek közül a legjobban sikerült alkotásokat egy szakmai zsűri, többek között az olasz építész, Cino Zucchi, a dán Lene Tranberg valamint a Bolles + Wilson stúdió társalapítója, Peter L.Wilson választotta ki.

Álvaro Fernandes Andrade épülete Portugáliában
Álvaro Fernandes Andrade épülete PortugáliábanSpacialAR-TE

A kétévente megrendezett építészeti díjra idén összesen 16 kulturális projectet választottak, beleértve a dán BIG építésziroda Tengerészeti Múzeumát, Nieto Sobejano művészeti központját dél-spanyolországban valamint Barozzi Veiga hangversenytermét Lengyelországban, de helyet kapott a listán egy erdei kreatórium Svédországban illetve egy evezős központ is a portugál borvidéken. Idén három egyházi épület is versenyben van, egy fa borítású templom Kölnben, egy angol kápolna és isztambuli mecset is.

„Ez az Európai Unió kortárs építészeti díja. Mies van der Rohe neve garantálja az európai építészet magas minőségét, kreatív és innovatív képességét és azt, hogy az európai építészet képes alkalmazkodni a társadalmi, politikai és gazdasági változásokhoz" – mondta Barcelona polgármestere, Antoni Vives, aki a Mies van der Rohe Alapítvány elnöke is egyben. Az öt döntős nevét még ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák, a győztest pedig egy nagyszabású ceremónián díjazzák a Mies van de Rohe által tervezett Barcelona Pavilionban május 8-án. Ide kattintva megnézheti a jelölteket és azt, hogy milyen munkákkal lehet felkerülni a nívós listára.

A betonból készült kortárs művészeti központot is jelölték a díjra.
A betonból készült kortárs művészeti központot is jelölték a díjra.José Campos
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra