Így spórol évi 12 milliót napelemekkel egy magyar főiskola

Annak ellenére, hogy a jelenlegi kormány a háta közepére kívánja a napelemeket, a Budapesti Gazdasági Főiskola úgy döntött, napenergia-hasznosítással csökkenti ökológiai lábnyomát – a tervek szerint ezzel évente 12 milliót spórolna. A fejlesztést egyébként egy közel 300 milliós európai uniós forrásból végeznék és a Buzogány utcai, illetve szentendrei épületeket érintené a fűtéskorszerűsítés, a nyílászárócsere és a hőszigetelés mellett kiépítenének egy közel 700 GF villamosenergiát termelő napelemparkot és egy napkollektort is. A korszerűsítsének köszöhetően évente 184 tonna szén-dioxid egyenértékkel csökkenne a főiskola üvegházhatású gázkibocsátása.

Mire terjed ki a fejlesztés?

Sor kerül a BGF Pénzügyi és Számviteli Kar Buzogány utcai épülettömb részét képező kollégiumi épületegyüttes korábban még nem szigetelt épületszerkezeteinek hőszigetelésére, a még korszerűtlen nyílászárók cseréjére, valamint az épületegyüttes fűtési rendszerének korszerűsítésére is. A kollégium tetejére egy, a 360 kollégista számára a használati meleg víz egy részét biztosító napkollektor kerül, tovább csökkentve ezzel az épület energiafelhasználását.

A szentendrei, Rév utcában található épület hőszigetelést kap, kicserélésre kerülnek a világítótestek, valamint korszerű nyílászárók kerülnek beépítésre. Az épület lapos tetejére kerül egy évente közel 700 GJ villamos energiát termelő napelem-park, valamint teljesen megújul a fűtési rendszer is: levegős hőszivattyúk és talajkollektorok biztosítják majd az egyenletes hőmérsékletet.

DSCF0204
bgf.hu

A fejlesztésnek köszönhetően az épület energiaellátását csaknem teljes mértékben megújuló forrás biztosítja majd. A felújítást követően a fűtési és egyéb energiaköltségek 84%-os csökkenését, évi 7,5 millió forintos megtakarítást vár az intézmény, míg az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése várhatóan 104 tonna szén-dioxid egyenérték lesz.

„A Budapesti Gazdasági Főiskola épületenergetikai beruházása a költségcsökkentés mellett környezetvédelmi szempontból is jelentős, hiszen nagymértékben csökken a Főiskola ökológiai lábnyoma, e mellett pedig hallgatóink is komfortosabb környezetben tanulhatnak a jövőben” – emelte ki Sándorné dr. Kriszt Éva, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora a fejlesztés kapcsán.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek