Leggyakoribb hibák a lakberendezésben

Nem feltétlenül kell úgy kinéznie a lakásának, mint egy lakberendezési magazin címoldalán szereplő álomlakásnak, de nem árt néhány dolgot szem előtt tartani, hogy jobban érezze magát az ember benne. A Freshome gyüjtött össze néhány hibát, amit érdemes elkerülni.

Teljesen értelmetlen dolog telezsúfolni a szobát mindenféle bútorral

A szoba nem bútorok halmaza,hanem egy tér, melyben bútorok vannak. Ha úgy érzi, hogy összenyomják a teret a bútorok, vagy éppen mozdulni se tud, akkor érdemes elgondolkodnia azon, hogy kicsit tágitsa a teret, és végiggondolja, mi az amire ténylegesen szüksége van. Akár egyetlen bútor kiszanálása is elég lehet hozzá, hogy feldobja és tágítsa a teret.

shutterstock 121194841

Megfelelő méret a megfelelő szobába

Megvan az az érzés, hogy elköltözött, de az új lakásba nem passzolnak a régi bútorok? Akár egy ruhadarabnak, úgy kell passzolnia a bútoroknak is egymáshoz és a térhez. Ha egy bútor túl kicsi, akkor úgy érezheti, hogy valami nagyon nem stimmel, ha pedig túl nagy az adott tárgy, olyan érzése lehet, mintha összenyomná a szoba. Egyik sem jó, de szerencsére egy mérőszalag sokat segíthet. Mielőtt megveszi a kiszemelt bútort, mérjen! Tényleg befér? Passzol az adott helyre? Nem kap túl hangsúlyos szerepet?

Selejtezni, selejtezni, selejtezni

A szabály a kiegészítők esetében is hasonló, mint a bútoroknál azaz: a kevesebb több. A túl sok tárgy mindig káoszhoz vezet, az pedig csak frusztrációt szül. A dolog egszerű. Az maradjon, amire szükség van, ami fontos, és ami nélkül nem lehet élni. Az összes többi mehet a kukába, vagy eladásra, vagy jótékony célra.

Fény, fény, fény!

A világítás a kulcs. A dizájn egyik legfontosabb eleme. Csak olyan lakásban érdemes élni, amely természetes fényt kap. Egy sötét lakás percek alatt depressziót okoz. Ezért nem szabad elzárni a fény útját ( na jó, a hálószobában azért ajánlott), mert még egy felhős napon is sok fény kerül a szobába. A fény útját változtatni, mennyiségét növelni lehet tükrökkel is. Ha a fénnyel szemben helyez el egy tükröt, az szét fogja szórni a fényt.

Így passzoljon a fal és a bútor egymáshoz

Van egy-két hangsúlyos darabja? Akkor ahhoz válasszon falszínt! A legegyszerűbb, ha a kanapéból indul ki, és ehhez keresi meg a megfelelő falfestéket/tapétát. Ha megvan a kinézett szín, készítsen színmintát a falra, és legalább 24 órán át hagyja ott. A fény hatására a színek ugyanis mindig másmilyennek látszanak, és jó, ha időben kiderül, hogy mi nem passzol mihez. Érdemes egy szín több árnyalatát is kipróbálni, megdöbbentő különbségek lehetnek.

shutterstock 163593197

Nem kell minden egyszerre

Ne legyen mohó! Ne vásároljon egyszerre túl sok mindent, ha nem engedhet meg magának ekkora kiadást. Az életünk nem egy amerikai film, ahol bemennek az áruházba, és egy komplett lakásfelszereléssel térnek haza. Nem érdemes túlköltekezni sem. Nehéz megtenni, de tényleg felesleges egyszerre mindent megvenni, hagyja, hogy kialakuljon a tér, és mindig csak a legmegfelelőbb bútorokat vásárolja meg. Teljesen felesleges hirtelen felindulásból cselekedni.

Nem kell mindent ugyanonnan megvenni

Felesleges "álomotthont" tervezni, egy valóságos lakás sosem lesz ugyanolyan, mint a lakberendezési újságok fotói. Egy jól berendezett tér tükrözi a tulajdonosának a személyiségét, ezért is felesleges, hogy minden ugyanúgy nézzen ki. Ráadásul a kész mű gyakran olyan eredményt hoz, amire nem számított.  

Keressen egy statement darabot

A divatból már ismert hangsúlyos darabok a figyelmet egyetlen pontra irányítják. Ugyanezt ki lehet alakítani a lakásokban is, csak egy izgalmas bútor vagy belsőépíteszeti megoldás kell hozzá. Egy hatalmas ablak, egy kandaló vagy egy látványos kép egyaránt lehet fókuszpont, de ha úgy érzi, hogy ez egy fotel vagy egy nagyon látványos állólámpa, akkor legyen az. Ha elég nagy a szoba, akár két ilyen hangsúlyos darabot is elbírhat.  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek