Így cseréljen otthon padlót

Mit lehet tenni, ha kevés a pénzünk vagy egyszerűen csak nincs kedvünk a parkettalakkot szagolgatni hetekig? Igen, ebben az esetben jelent megoldást a laminált parketta, amire sokan - többek közt én is - fanyalognak. Az én véleményem megváltozott, de persze jöttek a pofonok, mint minden lakásfelújítás során.

Személy szerint azért döntöttem a laminált mellett, mert ezt tudtam megfizetni. És naná, hogy kiderült, az annyi még sem annyi, akárhogy próbálkozom is a dologgal. A laminált padló sok esetben kompromisszumot jelent, hiszen nem fa - igen, látott már fát, de ne legyenek illúziói, nem fog úgy kinézni, mint egy fapadló - és van azért néhány hátránya is a sok előny mellett.

20141203 090310

Persze, jó választás, mert egy laikus is le tudja rakni, ráadásul a legolcsóbb alternatíva. Szinte minden felületre letehető, gyorsan és nagyobb koszolás nélkül megvan. Nem kell kenegetni, csiszolni, kopácsolni, csak pakolni, szabni, pakolni. 

Hogyan válasszunk padlót?

A laminált padlóknak két olyan meghatározó tulajdonsága van, amire érdemes és kell is figyelni. Az egyik a kopásállóság, a másik a vastagság. A vastagság 6-12 milliméter lehet. Több áruházzal és szakértővel való konzultáció után mindenki lebeszélt a 6 mm-es verzióról, legyen bármilyen szép is. Mert a vékonysága miatt egyszerűen nem tudja azt a minőséget hozni, mint amit elvárnánk. A 12-mm-es pedig már bőven olyan drága mint egy bármilyen parketta, akkor érdemesebb azt választani.

Gyakorlatban a 10 mm-es jobban fog szigetelni, mint egy hét milliméteres, de csak emiatt nem érdemes az előbbit választani, ugyanis úgyis szükségünk lesz alátétre, ezzel viszont bőven növelni lehet a hő- és hangszigetelést.

Egy átlagos lakóingatlanba tökéletes a 7 vagy 8 mm-es változat, aminek kiválasztását az is befolyásolja, hogy milyen alapra tesszük a padlót. Ami viszont elengedhetetlen: hogy a padló legyen teljesen egyenes. Az alap lehet beton - de csak alaposan kiszáradt, azaz a nedvességtartalma nem töb, mint 2%.  Hogy ezt honnan lehet tudni? A legegyszerűbb, ha fog pár darab 50X50-es fóliát, ragasztószalaggal a földre rögzíti, és vár három napot. Ha a fólia száraz marad, akkor örüljön, ha nem, akkor semmiképp ne álljon neki padlóztatni.

20141203 090303

Amennyiben száraz a padló, akkor sem árt egy párazáró réteg rá, ezt párazáró fólia néven lehet kapni. Erre kerül az alátét, melynek vastagságát az határozza meg, mennyire szeretnénk hő- és hangszigetelést, és mennyi egyenetlenséget kell eltüntetnünk.

Kopásállóság

Na ez egy nehéz kérdés. A kopásállóságot betűvel vagy számmal jelölik, plusz piktogrammal is megjelenítik a dolgot. A AC3 (31) / AC4 (32) / AC5 (33) egyre erősebb kopásállóságot jelölnek, a 31-es hálószobába ajánlott, a 32-es már megfelelő a lakás bármelyik helyiségébe, amely akár a konyha is lehet.

Mit szeret és mit nem a laminált?

Azt biztosan nem, ha gondosan meglocsoljuk vízzel. Még felmosni is csak erősen kicsavart felmosóval érdemes. Azt sem szereti, ha tűsarkúban grasszálunk rajta, és a görgős székek is rondán le tudják amortizálni. Persze ez nem azt jelenti, hogy innentől kezdve el kell felejteni a görgős székeket, csak ki kell cserélni a görgőt puha változatra. A víz ellen vagy a vízálló laminált padló lehet a megoldás (6000 Ft/nm), illetve lehet kapni vízzáró tömítőanyagot, amit a felhelyezéskor kell a padlóhoz illeszteni.

20141203 090322

Mi a helyzet a görgős székkel?!

Sokan tudják úgy, hogy ha görgős széket szeretnének használni a felületen, úgy csak minimum 32-es kopásállósággal rendelkező padlót érdemes lerakni. Az igazság viszont az, hogy lehet 31-est, 32-es és 33-ast is, ugyanis a lényeg a tökéletesen sima aljzat, hogy a terhelésre ne kagylósodjon a padló. Sok esetben a gyártók is kikötik, hogy ha görgős szék vagy egyéb, állandó jelleggel mozgó tárgy van a padlón, úgy alátét lemezt kell a tárgy és a padló közt alkalmazni, sokan ezt pl. görgős székalátét néven ismerik.

Mit kell beszerezni?

Szükséges kellékek

padlóalátét

párazáró fólia

kézi vagy gépi fűrész

ékek

szegélyléc

sarokszegélyek

burkolatváltó profil

fúró

csavarok

ragasztószalag

Két lehetőségünk van. Vagy keresünk egy szakembert, aki 1000-1200 Ft/nm áron lefekteti a parkettát, de erről minek írnánk cikket. A másik verzió, hogy nekiállunk mi magunk, mely utóbbi sem akkora munka, két ember könnyedén végez egy nap alatt egy szobával. De ebben legalább tudunk segíteni.

A munka menete

A padlólapok mennyiségét a négyzetméter határozza meg, valamint javasolt 10 százalékkal többet venni, mint a szükséges mennyiség. Kalkulálja bele az idejébe, hogy ha beszerezte a lapokat, akkor legalább 48 óráig abban a szobában kell tárolni őket, ahová tenni akarjuk.

A történet innen nagyon egyszerű: le kell rakni a párazáró fóliát, melyeket 20 cm-es átfedéssel kell egymásra fektetni. Erre jön a padlóalátét (1-6 mm), mely vagy lapokból, vagy tekercsekből áll. Ezeket egymás mellé kell elhelyezni. Amennyiben padlófűtéses a lakás, padlópapírt / iszappapírt (1 mm vastag), vagy speciális alátétet (1,6 mm vastag) kell ráhelyezni.

Apró részlet, de érdemes odafigyelni rá, hogy a fény beesési szögével párhuzamosan érdemes fektetni a lapokat, akkor lesz szép a minta. Megfelelő dilatációs rést hagyva kell a lapokat egymás után fektetni, majd a szélüknél levágni és újabb sort kezdeni. Persze vannak nehezítések, ilyenek a csövek, a kiszögellések, és az ajtók, melyeknél akár előfordulhat az is, hogy az aljukból le kell vágni, különben soha többet nem lehet kinyitni őket. Ehhez szintén jól jön a körfűrész (és esetleg egy ügyeskezű ismerős).

Pénz, pénz, pénz

Ha azt hiszi, a laminált padlózás annyiba kerül, mint amennyibe maga a parketta, csalódni fog. Egyrészt rájön az árra a párazáró fólia, az alátét, a szegélyléc, a burkolatváltó profil, és a kiegészítők. Az én esetemben ez az alábbiakban alakult:

A parketta akciósan volt 1790,- Ft/nm. Ehhez jött az alátét (nálam 5mm-es) 499,- Ft/nm, plusz a szegélyléc 299 Ft/fm. Szerencsére nekem nem kellett házhozszállítást fizetnem (ez épp egy akció volt az Obiban), de ez is 5000 Ft körüli összeg, és körfűrészt sem kellett bérelnem (500 Ft/óra), mert volt otthon. Tehát a parketta hiába olcsó, a rárakódó egyéb költségek miatt négyzetmétere 2400 forint körül állt meg. És én még egy olcsó padlóra csaptam le, gyakorlatilag ennél csak drágábbak kaphatóak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra