Télen is virágozhatnak növények a lakásban

Bár a tél a természet pihenőidőszaka, ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne lehetne virágzó növényeket találni. Kiváltképp akkor, ha szobanövényekről van szó, hiszen ezek között szép számmal vannak olyanok is, melyek kifejezetten a zimankós időt választják ahhoz, hogy virágzással dobják fel a lakását.

Ha szeretne a lakásában télen virágzó növényeket, akkor érdemes futó, télen nyíló, sokvirágú jázminnal felszerelkeznie. Ez a faj ugyanis fehér virágok tömegével örvendezteti meg épp akkor, amikor odakint minden kopár. Ehhez persze nem árt, ha estére hidegebb helyet tud neki biztosítani, de ha ez nem megoldható, akkor választhatja az Indonéz Jázmint, ami jól érzi magát a melegebb helyiségekben is.

130125973
Maria Bedacht / Europress / Getty

Karácsonyi kaktusz

A kaktuszok rendszerint nem tartoznak a legkedveltebb növények közé. Valószínűleg nem segít rajtuk a tüskés megjelenés, és az egyszerű formavilág sem. A karácsonyi kaktusz azonban se nem tüskés, se nem sivatagi növény. Brazíliából származik, és az esőerdőben a fák ágain él, ennek megfelelően nemcsak hogy lehet, hanem kell is folyamatosan öntöznie, mert ellenkező esetben tönkremegy ahelyett, hogy vörös virágfüzéreket nevelne.

„Fontos, hogy ezt a növényt ne tegye ki tűző napnak, ill. nagyon meleg helyre se rakja. Ha azt szeretné, hogy télen virágozzék, akkor 3-4 hónappal karácsony előtt vegye el az ablakból és rakja a lakás sötétebb részébe, ezzel tudja virágzásra ösztökélni. Földje legyen mindig nedves, ellenben a pangó vizet kerülje. Virágzás előtt gyakran adagoljon neki tápanyagot, hogy valóban mutatós virágokat neveljen a növénye” – mondja Ónozó Krisztián, az Evergreengarden kertészmérnöke.

112708328
Sian Irvine / Europress / Getty

Korallvirág

Ha gondjai vannak a növények életben tartásával, akkor a korallvirágot biztosan kedvelni fogja. Ennek oka, hogy nem igényel túl nagy odafigyelést. Bár szereti a közvetlen napfényt, de akkor is megél, ha sötétebb szobába kerül. Ahhoz, hogy virágozzon, a fénymennyiséget kell egy kissé lecsökkenteni.

„A korallvirág az egyik legigénytelenebb szobanövény, bírja a hűvösebb lakást is, de jól elvan meleg helyeken is. Szaporításuk egyszerű, levélről vagy hajtásdugványról tudja ezt megtenni. Hajtásról szaporítva vágjon le egy 5-10 cm hosszú hajtást, és szedje le az alsó leveleit. Dugja földbe úgy, hogy a levágott levelek magasságáig földbe kerüljön, később itt fog gyökeret növeszteni. 2-3 hét alatt legyökeresedik és nevelheti is tovább kis növénykéit" – mondja a szakértő. 

Virágkavalkád télen is

Természetesen a télen nem csak ezeket a növényeket lehet virágzásra bírni. Ha kellően odafigyel, és betart néhány alapszabályt, akkor a ciklámen, az amarillisz, és a fokföldi ibolya is enyhítheti a színek és virágok hiányát a zimankós időben.

"Miután a növény elvirágzott hagyja, hogy a levelek elsárguljanak, ezalatt a gumók pihennek. Majd ültesse át a gumókat új virágföldbe és az első levelek megjelenése után gondozza úgy, mint egy új növényt. Alulról öntözze körülbelül 3 naponta, de pangó víz maximum egy órát maradat alatta, világos, hűvös helyen tartsa így télen is virágozni fog. - mondja Zakar András, a Fiori Kert kft. okleveles kertészmérnöke.

"Az amarillisz gumót úgy ültesse, hogy csak félig legyen földben, majd helyezze sötét helyre. Az első levelek megjelenésekor öntözze, és hetente egyszer tápozza, valamint mindenképpen világos helyen tartsa. Ha jól csinálta, akkor a virág körülbelül a hajtatás megkezdése után 7-8 héttel fog megjelenni. Ha elvirágzott a növény tisztítsa meg a gumót. Nyáron akár ki lehet ültetni a szabadba hogy erősödjön.

A fokföldi ibolya általában nem virágzik újra, ha bőséges vízzel látjuk el. Mivel pozsgás növény, ezért hagynia kell kiszáradni, hogy megint virágzásra sarkallhassa."

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra