3 alternatív mobiltöltő a jövőből

A mobiltelefon gonosz kis találmány tud lenni, legalábbis amikor mindig akkor merül le, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Persze vannak előrelátóbbak, akik feltöltött pótakksival mászkálnak, de ők vannak kevesebben. A többiek kénytelenek ilyenkor lemondani a telefonálás és a netezés luxusáról (sürgős esetben kikuncsorogni egy hívást vadidegenektől, akik legtöbb esetben még azelőtt elhajtják, hogy elmondhatná, mit is szeretne). Szerencsére azonban ezt a problémát több tervező is felismerte, és lehetőségeket is felcsillantottak az érdeklődők – illetve egyelőre még csak a szakmai zsűrik – előtt, számolt be róla a YankoDesign.com.

Az első koncepciót a Lucid csoport jegyzi, akik egy olyan telefontokkal álltak elő, amiben beépített áramtermelő egység van. Egészen pontosan egy olyan forgó szerkezet, mely a mozgási energiát alakítja át elektromossággá, így töltve a telefon akksiját. Hogy működésbe hozza, csak meg kell húzni a kis kallantyút, amivel egy a szerkezetre feltekert madzagot mozgat. Így hozza mozgásba a fogaskerekeket, ami pedig némi extra energiát eredményez. Sajnos a leírás nem tartalmazza, hogy egy húzással mennyi energiát lehet kicsikarni a készülékből, de a dinamós lámpák működtetéséből kiindulva, néhány percig biztosan rángatni kell, hogy egy gyors telefont elintézhessen.

crank case5
yankodesign.com

A második elképzelés ennél is egyszerűbb, bár valamivel kevesebb energiát is képes termelni. Chai Chunlei professzor, valamint Zhang Kejun, Cheng Zirui, Jin Qi, Li Zhexin, Li Ziyao, Ma Xuna, Shao Shuai és Yu Yijun tervezőcsoportja ötlötte ki azt a matrica akksit, ami a hőenergiát alakítja át elektromossággá. A dolga csupán annyi, hogy a matricákat feltegye egy olyan eszközre, ami hőt termel – laptopra, tévére, radiátorra –, azután pedig a telefonja hátlapjára ragassza. Itt a matrica leadja az energiát, ezzel segítve a teló működését. A koncepció még nagyon friss, így a pontos működtetésen, illetve a kialakításon is dolgozni kell még a tervezőknek. Apróbb szépséghibája az elképzelésnek, hogy rendszerint, ha van a közelben elektromosság, akkor a töltés is megoldható, illetve ha van laptop, akkor skyp-on, e-mailben, illetve az össze csevegő programon üzenhet, akinek csak szeretne.

piece battery
yankodesign.com

A harmadik megoldási koncepció, mely elnyerte a Red Dot Awards Design Concept díját 2014-ben, egy mini akksi. És itt tényleg miniatűr kivitelezésre kell gondolni, ami a tervező, Tsung Chih-Hsien a papír akkumulátor technológia alapján készített el. Három kivitelt is alkotott 2, 4 illetve 6 órás extra használatot lehetővé tevő kis lapocskákkal. Más dolga nincs is, mint a pöttöm akksit a telefonra dugni, és már használhatja is. szerencsére a tervező a környezetre is gondolt, mivel a kis szerkezetek nem egyszer használatosak, azokat vissza lehet vinni a boltokba, ahol egyszerűen fel lehet őket újra tölteni. Innentől kezdve már csak arra kell figyelnie, hogy ne hagyja otthon a kis lapokat, illetve hogy azok fel legyenek töltve.

mini power
yankodesign.com
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek