nono

Utál virágot locsolni? Csináljon magának öntözőrendszert a szobában!

Az öntözés nem a legkellemesebb része a kerttulajdonlásnak. Persze, néha jólesik meg-megállva, a kert szépségét elnézegetve fél-egy órát öntözni, de az esetek többségében az ember inkább gyűjtöget, és beszerez egy automata rendszert. Igen, a kertben ez megoldható, és a választék is széles, de mi a helyzet, ha a szobában szeretnénk megszabadulni a napi locsolás kényszerétől?

Öntözzön ritkábban

Ez azért egy elég kézenfekvő ötlet. Hisz nem is azzal van a baj, hogy öntözni kell, hanem azzal, hogy ezt ennyire gyakran kell tenni. Ha ön is ebben a cipőben jár, akkor három lehetőség közül választhat: marad minden a régiben, és hetente dobja ki a drágán vásárolt, ám öntözni már elfelejtett növényeket, áttér a száraz- vagy műnövényekre, esetleg beszerez egy olyan kiegészítőt, amivel az öntözések ritkíthatóak.

505322203
Sappington Todd / Europress / Getty

Ezek az úgynevezett növény irrigátorok, vagy locsolók. Tulajdonképpen egy tartályról van szó, melynek kiömlő nyílását a földbe tudja szúrni, és ezen csak csepegve távozik a víz. Ezzel elérheti, hogy a talaj folyamatosan nedves legyen, de ne kelljen minduntalan az öntözéssel foglalatoskodnia.

„A növények öntözési szükségletét a vízigényük határozza meg, az irrigátor közepes vízigényű és vízigényes növények esetében jó megoldás, szárazságtűrő növényeknél nem javasolnám. A tartályból mindig csak annyi víz kerül ki, amennyit a talaj befogadóképessége enged, ezáltal nem tudja túlöntözni növényeit, ráadásul ritkább öntözést tesz lehetővé” – mondja Ónozó Krisztián, az Evergreengarden kertészmérnöke.

Kép: kertesotthonbolt.hu
Kép: kertesotthonbolt.hu

Az irrigátor elkészíthető házilag is, ehhez nem is kell más, mint egy kisebb üdítős palack. A tetejét levágja, a szájnyílást pedig erős szigetelőszalaggal addig szűkíti, hogy csak egy kisebb luk maradjon. Ezt a földbe tűzi és készen is van, a baj csak az vele, hogy ronda. Szerencsére viszont akkor sem kell lemondania az irrigátorról, ha szeretne egy kicsit elegánsabb, mutatósabb kivitelt, hiszen rengeteg helyen (főleg kertészeti és barkácsáruházakban) vásárolható, vagy akár meg is rendelheti. Az áruk változó, ám a szebbek rendszerint 1000 forint felett vannak.

Öntözőrendszer a szobában

Ha még ez is kevésnek bizonyulna, választhat teljes rendszert is, melyet a szobában is telepíthet. Egy-két ügyes kiegészítővel ráadásul azt is elérheti, hogy a rendszer automata legyen, tehát szinte semmi figyelmet ne kelljen neki szentelnie.

Kép: gardena.com
Kép: gardena.com

Ilyen a Gardena kínálatában található automata öntözőkanna. A szerkezet egy hosszabb cső, amiből leágazásokkal, kisebb csövekkel, a végükön csepegtetőkkel érhetjük el a cserepek nedvesen tartását. Szerencsére arra is gondoltak a szakemberek, hogy a különböző igényű növények egyszerre a rendszerre csatlakoztathatóak legyenek, mert a csepegés intenzitása változtatható. Annak viszont, aki ezt a kényelmet szeretné, bizony mélyen a tárcájába kell nyúlnia: a rendszer ugyanis 20000 forint körüli áron kapható, amihez még jönnek a kiegészítők, ha teljesen automatává akarjuk tenni.

Ha nem a látványra gyúr, hanem a növényei itatására, létezik ennek egy házilag is elkészíthető változata, az öntözőkanóc. Ilyenkor egy jó nedvszívó képességű zsinórt vezetünk a cserépbe, melynek másik végét egy vízzel teli edénybe lógatjuk, és a kanóc – a fent már ismertetett irrigátorok elve alapján – mindig pont annyi vizet juttat a növény földjébe, amennyit az fel tud venni. Elkészítési instrukciók itt.

Oszd meg másokkal is!
nono
Érdekességek