Mi az, ami kiváltja a tapétát és még karácsonyi ajándékhoz is jó?

Ha ön nem Steiner Kristóf, akkor valószínűleg igyekszik jól kitolni a karácsonyi ajándékok beszerzését – de mi van, ha azt mondjuk, pár nap alatt letudhatja az egészet, ráadásul DIY technikával? Ugye, hogy így már nem is olyan szörnyű?

Stencil workshopot szervezett a Pagina Galéria Design&DIY Online Shop, hogy így népszerűsítsék az általuk tervezett sablonokat, és megismertessék a felhasználókkal a technikát. Ennek lényege, hogy a festéket egy – leggyakrabban – műanyag sablon használatával visszük fel a festendő felületre, ami lehet akár doboz, gyertyatartó, falak, de lépcső vagy párnahuzat is, sőt, a lelkes gasztrofanok is kipróbálhatják nyugodtan, mondjuk porcukorral, tortára. A paginások szeptemberben kezdték a workshopokat, és akkora az érdeklődés a két és fél óráig tartó, 9000 forintos tanfolyam iránt, hogy azóta sem győzik szervezni őket. Pedig a XX. kerületbe, a Vintage Bazaar műhelyébe és Budakeszire, a Betűtészta Mesekönyvboltba kell menni értük.

A múlt szombati workshop családias hangulatban, tíz-tizenkét fő részvételével futott le, az érdeklődés tényleg meglepő, különösen, hogy a műhelybe nem botlik bele akárki, ide akarni kell jönni. A műhely kellemesen berendezett, hangulatos kis terem, az egyik szekrényen egy rajzterem táblája, a mennyezeti gerendákon létrák fekszenek, a T alakban elhelyezett asztalokon pedig barna gyertyatartók, kis szivacsos festőhengerek és festékek állnak sorban. 

A Pagina Galéria tulajai, Karácsony Andi és Kelemen András egy fehér gipszkartonlapon mutatják meg, hogyan is zajlik a művelet.

Amire szükség van hozzá:

  • gyakorlatilag bármilyen, nem túl híg festék jó, a festendő felülettől (portalanított, tiszta!) függően használhatunk diszperzitet, akrilt vagy textilfestéket
  • stencil sablon
  • henger, de nem a klasszikus teddy, hanem szivacs, hogy ne tocsogjon a festéktől. Akad, aki csak egy sima mosogatószivacsot használ.
  • papírtörlő, közepes vagy jó minőségű, hogy leszedjük a szivacshengerről a felesleges festéket. Erre azért van szükség, mert ellenkező esetben a sablon alá is befolyhat a festék.
  • műanyag tányér a festékhez
  • maszkolószalag a sablon rögzítéséhez
  • ha nagyobb felületet fest, használjon vízmértéket (a legfelső sormintához igazítva) és takarófóliát

Miután egyesével végigpróbáltuk a falfestést, mindenki választott magának egy sablont és egy adventi gyertyatartót, akinek meg nem jutott a kinézett sablonokból, az párnahuzatot kezdett festeni. Mi madaras motívummal próbálkoztunk a gyertyatartónál, nem is lett volna semmi gond, ha alaposan leitatjuk a festéket a szivacshengerről – de, ugye, mire ez kiderült, már elfolyt a festék alatta. Tényleg fontos ügyelni arra, hogy ne hagyjunk rajta sok festéket: inkább menjen át többször ugyanazon a felületen, hogy mindenhol egyformán fedjen a festék, de ne vigyen fel egyszerre sokat, mert azzal könnyen elronthatja a munkát. Amennyiben csak három sarkát rögzíti, úgy közben megnézheti, hogyan alakul a minta, hol szükséges többször átmenni rajta. Kedvtől és időtől függően pedig próbálkozhat nyomáserősséggel, árnyalatokkal is, aztán ha kész van, tegye félre pár órára száradni. Mi vaksszal is lekentük a mintát, hogy kevésbé kopjon, de erre nem minden festéknél van szükség, úgyhogy kérdezze meg ezt a boltban, mielőtt megveszi a festéket.

A helyzet annyiban volt más a párnahuzatnál, hogy arra a mintát nem maszkolószalaggal, hanem binder csipeszekkel rögzítettük és textilfestéket használtunk. Még mielőtt nekiesne, fontos ilyenkor belerakni a párnahuzatba egy nagyméretű kartonlapot, hogy a festék ne üssön át a párna túloldalán. Az eljárás itt is ugyanaz: a festéket apránként visszük fel, sokszor átmegyünk rajta a hengerrel, hogy egyenletes legyen. Három napig hagyni kell száradni, de ha ezt nem bírja kivárni, át is vasalhatja, ehhez viszont használjon zsírpapírt, hogy ne kapja meg a festék a vasaló talpát.

A stencilezést használhatja sütemény dekorálásához is, csak akkor festék helyett porcukrot használjon. De a technikával bármilyen felületre dolgozhat – talán vékony papírra kevéssé szerencsés –, akár ajándékdobozokat, gyerekszobát, vagy bármilyen, hobbiboltban kapható natúr faanyagot díszíthet így. Azt azért kalkulálja bele, hogy ha a mintákat gyakran akarja váltogatni, nem lesz túl olcsó móka, viszont ha jó minőségű sablonokat vesz, évekig is használhatja őket. Karácsony meg úgyis lesz jövőre is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek