Bréking: vasárnap sokan voltak a Bálnában!

Vasárnap első ízben rendeztek Antik Placcot a Bálnában, így próbálva életet lehelni a kihalt épületbe, amely eddig csak választások idején bonyolított nagyobb forgalmat. A Fővám téri épület aljába antikosok és kreatívkodók költöztek be, és ez így lesz mostantól minden vasárnap.

A szervezők valamit nagyon tudhatnak, mert vasárnap ebéd után egész sokan keringtek az alagsorban, míg a többi szinten csak néhány eltévedt turista tartózkodott. Először azt hittük, rossz helyre jöttünk, mert valami kínai piac hangulatát idéző táskáson át vezetett az út az árusokhoz, miközben az itt boltot bérlőkbe is belefutottunk. Az Antik Placchoz kapcsolódva az Innoshop üzletét mértük fel, itt mindenféle desginbútort, kiegészítőt és apró tárgyakat lehet kapni.

A másik szegmens a nem antikvitás profilú, de egyre jobban terjedő, házi kreatív hobbistákat kiszolgáló boltok, nekünk a stencilekre szakosodott Decor Labor mutatta meg, mi mindenre lehet használni a sablonokat. Mellettük pedig Annie Sloan chalk painteket  (természetes alapú festék, amivel ún. shabby vagy country stílusú  tárgyakat lehet készíteni) lehetett kipróbálni, és vásárolni is. A festék nem olcsó, de szerencsére létezik kis kiszerelés is belőle, teljesen megfizethető áron.

A desgin- és antik vonalat egyaránt képviselő Endrédi Antikvitás is bemutatkozott, az ő "specialitásuk", hogy régi bútorokat alakítanak át. Már csak azért is érdemes őket megnézni, mert jó ötleteket lehet szerezni tőlük.

A lényeg azonban az antikvitáson volt: akadt az árusok közt, aki órákat hozott ki, más régi újságokat, plakátokat, és nagyanyáink tárgyai is sok helyről visszaköszöntek. Annak ellenére, hogy sokan megfizethetetlennek gondolják ezeket, simán lehetett alkudni, de az árak anélkül sem voltak horrorisztikusak, egy pár vázát már 5000 forintért elvihettünk volna.

Extraként lehetett aranyozóval találkozni, mivel a szervezők szeretnének több szakmát bemutatni a kárpitostól a restaurátorokig. Ami szintén jó ötlet, hogy értékbecsüs is lesz a helyszínen, így kiderülhet, tényleg Rippl-Rónai lóg-e a falon, vagy csak egy jól sikerült hamisítvány.

Oszd meg másokkal is!
Mustra