10 dolog a tökéletes hálószobáért

Ön tudja, mi kell egy igazán jó hálószobához? Az Elle Decor összeszedett 10 egyszerű dolgot, ami nélkül a háló nem csak alvás szempontjából hagy kívánnivalót maga után, de a romantikus együttlétek hangulatát is nehezebben teremti meg nélkülük.

Kell egy jó szőnyeg

Kevés lehangolóbb dolog van a reggelekben, mint amikor végre ráveszi magát arra, hogy kidugja a lábát a finom meleg takaró alól, és... a csupasz talpa a hideg padlót érinti elsőnek. Hogy egy kicsit könnyebb és kellemesebb lehessen a reggeli ébredés, mindenképpen érdemes legalább az ágy mellé szőnyeget tenni.

486348401
Jacek Kadaj / Europress / Getty

Harmónia

Ez persze nem csak a hálónál, de a lakás minden pontján fontos, de a pihenés helyszínén azonban hangsúlyosan nagy jelentőséget kap. Kezdje a berendezésnél, ahol figyeljen oda, hogy lehetőleg egy témát kövessen. Hogy ez mi, az természetesen az ön ízlésére van bízva, de ha a falak csíkos mintát kapnak, akkor a képeken, függönyökön, vagy éppen az ágyneműn ne köszönjön vissza kockák és tubarózsák garmada, mert ezek így együtt erősen rontják az összhatást.

468779205
Alex Treadway / Europress / Getty

Párnák, párnák, párnák

Fontos, hogy az ágya hívogató legyen, hogy azt érezze, csodálatos élmény lesz ledőlni végre. Ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy kellő mennyiségű párnával teszi hívogatóvá. Hogy pontosan hány darabra lesz szüksége, az az ágy méretétől, a szoba berendezésének stílusától, meg persze az ön ízlésétől is is függ, de bátran kísérletezzen, hiszen érezni fogja, ha esetleg átlépi azt a bizonyos képzeletbeli határvonalat.

188075060
Spaces Images / Europress / Getty

Szék vagy fotel

Bár a hálószoba alapvetően az alvás helyszíne, azért nem árt, ha van benn egy ülőalkalmatosság is Így el tud majd vonulni ide akkor is, ha egy kis nyugalomra vágyik, de még nem akar lefeküdni. Alakítson ki egy kis olvasósarkot, itt nemcsak a kikapcsolódás, de akár egy jó beszélgetés is kellemesebb lesz. Persze, minden hálószobában álló széket elér a végzet, amikor ruhákat dobálnak rájuk, de figyeljen oda, hogy ez ne állandósuljon, mert előbb-utóbb az egykor meghitt olvasósarok eltűnik egy óriási, rendetlen ruhakupac alatt, ami nem is túl praktikus, az esztétikának meg egyenesen lőttek.

188075076
Spaces Images / Europress / Getty

Nincs tévé

A hálószoba funkciója, hogy aludjon benne, a nappalié pedig, hogy tevékenyen töltse a napjait. Éppen ezért az utóbbiban lehet helye a tévének, de az elsőben nincs. Rengeteg kutatás bizonyította már, hogy a tévé vibráló fénye elűzi az álmosságunkat, aki pedig mégis elalszik előtte, annak az alvásközel nem lesz olyan pihentető, mint azoknál, akik nyugodt körülményeket választottak. A televízió mellett a számítógép, a tablet, a PDA és az okostelefon is olyan eszközök, melyeknek semmi keresnivalója a hálóban. A telefonébresztés hiányát pedig könnyedén áthidalhatja, ha van egy jó kis vekkere, így a pihenése valóban minőségi lehet.

506701945
Peter Cade / Europress / Getty

Mosoly

A hálószobában vegye körbe magát olyan tárgyakkal, amik kedvesek Önnek, amikre jó érzés ránéznie. Így minden napjának elejét, és végét kellemes emlékekkel kezdheti, illetve zárhatja. Túlzásokba azonban ne essen, mert ekkor nem a jó érzés foka növekszik majd a szobában, hanem a bolhapiac-hangulat.

102968165
Grant Faint / Europress / Getty

Éjjeliszekrény

A kényelemhez nagyban hozzátartozik az is, hogy egy könyvnek, képnek, lámpának, vagy egy cserép virágnak is legyen helye Ön mellett úgy, hogy nem a földön, vagy az ágy szélén egyensúlyozva tartja őket. Egy jó éjjeliszekrény, melynek tárolórésze is van, nemcsak az éjszakáit könnyíti meg, de a szoba hangulatához is nagyban hozzájárulhat.

487916823
Patti Mcconville / Europress / Getty

Matrac

A hálószoba kétségtelenül legfontosabb eleme az ágy, egészen pontosan a matrac. A jó matrac ugyanis jól szellőzik, miközben kellően alátámasztja a gerincet. Ha ez hiányzik, akkor az álma nem lesz pihentető, sőt, akár derék-, fej- vagy nyakfájdalmakat is kockáztat. A minőségi matracok sajnos nem olcsóak, de gondoljon arra, hogy ezeket 10-20 évre veszi, így érdemes akár nagyobb összeget is rájuk áldozni, hiszen a kielégítő alvás jótékonyan hat az egészségére és a munkahelyi teljesítményére is.

167359656
Studio Box / Europress / Getty

Családi fotók?

A családdal készült képek szinte mindig jó érzéseket keltenek, így alapvetően helyük lehetne a hálószobában. Ám ha valamilyen gond adódik, akkor akár az ellenkezőjét is kiválthatják: amikor a hálószobában lefekvéshez készülődik, hogy másnap tiszta fejjel hozhasson döntést a kényes ügyekben, csak stresszelni fogják a családi fotók. Ha nem ragaszkodik hozzájuk feltétlenül, akkor inkább a nappaliban, vagy az előszobában helyezze el őket: így megmarad a megnyugtató hatásuk, de nem jelentenek plusz lelki terhet szorult helyzetekben.

148438815
Deborah Faulkner / Europress / Getty

Kell egy kis dráma

Mielőtt nagyon kuckóssá, zen-hangulatúvá tenné a hálóját gondoljon bele azért abba is, hogy ez a helyiség nem csak a pihenést szolgálja: a szexhez is kellenek a hangulatteremtő elemek. Egy látványos csillárral, vagy éppen egy budoáros hangulatú ágyvéggel már célt is érhet. Itt is figyeljen arra, hogy ne essen túlzásokba, ne vesszen el a harmónia és a nyugalom, mert ki akarna egy bordélyház szobájában aludni?

200335734-001
Siri Stafford / Europress / Getty
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek