no

Kisokos: hogyan fogja túlélni az orchideája

Az utóbbi években a kertészetektől a barkácsáruházak kertosztályáig egyre több helyen kapható az orchidea. Népszerűsége annak ellenére növekszik, hogy sokaknál csak addig van életben, amíg az ajándékozáskor még meglévő virágait el nem dobja, ezután rendszerint tönkremegy. Bár a neten százszámra találhat leírásokat arról, hogy mit tegyen vagy ne tegyen, hogy ez a szép virág életben maradjon, mi most a szakértőt kérdeztük.

Fajok

Az orchideák, avagy kosborfélék családja meglepően népes társaság. Bár tény, hogy az átlagember legtöbbször jellemzően csak 2-3 fajjal találkozik, a többit csak ritkaságként, kiállításokon láthatja. Pedig, ha csak hazánkban egy kis kirándulásra adja a fejét, akkor bizony sok fajjal találkozhat, és még csak egyetlen melegházat sem kell meglátogatnia.

509044227
Maria Mosolova / Europress / Getty

Magyarországon is élnek a szabadban orchideák, valószínűleg ön is látott már egy-egyet közülük, ám a legtöbb esetben nem is tudja, hogy azzal van dolga. Ha legközelebb a hegyekben, vagy lápok környékén jár, akkor keresse meg a vitézvirágot, mely jellegzetes, kúp alakú, lila fejével hívja fel magára a figyelmet, a bibircsvirágot, vagy éppen a hagymaburkot, ami leginkább egy orchideával keresztezett, apró hóvirágra emlékeztet.

A boltok polcain azonban a leginkább a csónak-, és a lepkeorchideákkal találkozhat, illetve esetleg a vaníliát lelheti meg.

Tartásuk

A lepke- és a csónakorchideák a szirmaikról kapták nevüket, melyeknek formája hasonlít a rovarra illetve a vízi járműre. A tartásuk nem annyira bonyolult, mint azt sokan hiszik, ám az tény, hogy több odafigyelést és gondoskodást igényelnek, mint az átlagos szobanövények többsége.

128138481
Cora Niele / Europress / Getty

Vásárlásnál figyeljen arra, hogy a növények levelei egészségesek legyenek. A hajtások végén a virágbimbók lehetnek száradtak, mivel ez a növényi rész legtöbbször áldozatául esik a növényt érő megváltozott körülményeknek, akár annak is, míg az üvegházból eljut az áruházig. Fontos viszont, hogy a cserépből kilátszó és benne lévő gyökerek lehetőség szerint világos színűek legyenek!

A lepkeorchideákat legegyszerűbben vízbe merítéssel láthatja el vízzel. Lavórnyi kézmeleg vízbe helyezze, és addig tartsa ott, míg légbuborékok már nem szállnak fel a cserépből. Ezután vegye ki és folyassa le a felesleges nedvességet. Ha ez megtörtént, visszahelyezheti a helyére növényt. Amennyiben a többi szobanövényhez hasonlóan öntözi, úgy az mindig felülről történjen, de öntözés után a kaspóból öntse ki a felgyűlt vizet! Nem lehet általános receptet adni arra, hogy adott lakásban milyen gyakran kell öntöznie őket, de heti egyszeri (nyáron kétszeri) merítés elegendő szokott lenni számukra.

A kertészetekben és gazdaboltokban speciális, az átlagos oldatokhoz képest kisebb koncentrációjú orchidea-tápokat lehet vásárolni. Ezeket az öntözővízbe kell juttatni a növekedési időszakban, vagy a táprudakat a növény cserepébe lehet helyezni.

"A csónak- és lepkeorchideákat viszonylag hűvösebb helyeken lehet jól tartani. Általában ezzel a két fajjal találkozhat a legtöbbször, hiszen ezek az orchideák a legstrapabíróbbak. A szórt fényt szeretik, ideális hely számukra a keleti és északi ablak, ha nincs nagy fa az ablak közelében. A kaspójuk alá helyezett párologtató tál kedvezően hat fejlődésükre. Amikor az új levelek fejlődése leáll, ritkítsa az öntözést, nehogy megrothadjanak a gyökereik!” – tanácsolja Kálmán Kata kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője.

83887820
Andrew Dernie / Europress / Getty

Gyökerek

A boltban kapható orchideák többsége úgynevezett léggyökerek segítségével veszi fel a tápanyagokat. Ezen felül ezek a gyökerek zöldek is, ám a közhiedelemmel ellentétben ez nem jelenti azt, hogy fotoszintetizálnának is. A zöld színt az okozza, hogy a gyökerek gombákkal és algákkal élnek együtt, mely algák a földből kilátszó gyökereken valóban fotoszintetizálnak, de ez az orchidea szempontjából nem lényeges.

„A kereskedelemben kapható, szobában jól fejlődő orchideák eredetileg epifita (fán lakó) növények. Laza talajra van szükségük, amit leginkább kéregből álló közegekkel lehet biztosítani számukra. Ez a keverék nagyon levegős, nedvesen tartva ideális, párában gazdag körülményeket teremt a gyökerek számára. Az orchideákat is érdemes két-három évente átültetni, főleg azért, mert kinövik a cserepüket. Az átültetéskor az eredeti földkeveréket óvatosan távolítsa el a gyökerekről, mivel a húsos gyökerek könnyen törhetnek. Az elhalt (barna) gyökereket ilyenkor távolítsuk el éles késsel vagy ollóval. Amennyiben a növénynek időközben több hajtása fejlődött, úgy éles késsel végzett tőosztással szaporítható is” – mondja a szakértő.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra