Régen még az íróasztal is jobb volt

Ha eddig azt hitte, hogy az íróasztal vagy a kredenc a világ legunalmasabb bútorai, akkor most olyat mutatunk, amitől megdől az elmélete. A modern, letisztult formáknak is megvan a maguk szépsége, de mindenképpen hiányoznak belőlük az ilyen fantáziadús részletek. Nem feltétlen a díszítettség miatt, hanem amiért újra és újra meg fogja nézni ezt a videót és soha többé nem fog a mostani íróasztalára, de még a komódjára sem úgy nézni mint eddig. Régen, amikor az okostelefon helyett még az "okos" bútor volt a státuszszimbólum, úgy tűnik, valóban minden jobb volt. Kit érdekel az ergonomikus kialakítás, meg a beépített lámpa és az állítható dőlésszögek, ha lehet helyette egy ilyenje? 

Ez az asztal, vagy szekrény ugyanis a formatervezés, az ötletesség és nem utolsó sorban a mérnöki munka netovábbja. Olyan darab, amiről azt hiszi, hogy csak a szuperhősös és kémfilmekben léteznek, és ami olyan mechanikával és precizitással van összerakva, hogy ha mindezt lapra szerelve kellene hazavinni az Ikeából, akkor az összeszerelési útmutatója vaskosabb lenne, mint a Révay összes, és persze a Műszaki Egyetemre is be kellene iratkozni néhány évre, hogy legalább úgy nagyjából össze tudja szerelni, hogy minden második funkció működjön. Ha már önnel is előfordult, hogy valami fontos iratot vagy bármit elrakott egy tutibiztos helyre, ahol majd biztos meglesz ha kell és persze mikor tényleg kellett volna, akkor az Istennek sem tudta hova rakta, akkor viszont egy ilyen szekrénybe beleőrülne. Itt ugyanis megvan az a lehetőség, hogy nemhogy a keresett dolgot nem találja meg, de a titkos fiókot sem leli meg soha többé (a kulcsról nem is beszélve). Sőt, ami a legveszélyesebbnek néz ki - ismerve magunkat-, az az hogy egy véletlen rossz gombnyomás, és azonnal kilő egy fiók valahonnan, ahonnan nem is számított rá, szóval ha ilyet csináltat, ne sajnálja a pénzt a biztosítása csonttörésre vonatkozó részére. 

Egyébként a bútort Abraham és David Roentgen készítette az 1700-as években. Még óra is van benne és a fiókok és ajtók automatikusan, gombnyomásra nyílnak. Az eredtileg berlini darab jelenleg a Metropolitan Múzeumban látható a Roentgen kiállításon, megannyi hasonlóan lenyűgöző darabbal. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra