Így lesz olcsón új ablaka és hűtője

Szelel az ablak? Elfáradt a mosógép? Romos a hűtő? Nem baj, állam bácsi segít. 

Szeptemberben ír ki új pályázatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fűtéskorszerűsítésre, nyílászáró cserére és háztartási nagygépek cseréjére. A három pályázatra összesen 2,72 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre.

A pályázat első szakasza szeptember 22-én nyílik meg, ekkor az elavult kazánok, tüzelőberendezések helyett lehet újakra pályázni, erre maximum bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni, amely 40 százalékos támogatást jelent.

shutterstock 63366379

A kazáncsere-pályázaton 40 százalékos támogatást, pályázatonként és lakásonként maximálisan bruttó 650 ezer forintot lehet elnyerni. A külső homlokzati nyílászárócsere-programmal megítélhető legmagasabb támogatás bruttó 520 ezer forint.

Mennyit lehet kérni?

Ha a fűtéshez nyúlna hozzá, akkor maximum 650.000 Ft jár, ablakcserére 500.000 Ft, gépekre pedig 35000 Ft.

Ha háztartási nagygépet cserélne, akkor vagy nyugdíjasnak vagy nagycsaládosnak kell lennie, és legalább 10%-os energia vagy 20 kg/év CO2 megtakarítást szükséges elérni. Azaz A vagy A+ és annál jobb gépekre érdemes pályázni, mondjuk a régi Szaratov hűtő helyett. Ez a pályázat szeptember 25-én nyílik meg, míg a nyílászárókat érintő pályázat (maximum 500000 Ft) 29-én.

Fontos, hogy a háztartásigép-cserén kívül a többi pályázat utófinanszírozású, azaz a vásárlónak rmagának kell rendeznie vásárláskor a számlát, amelyet a pályázat elszámolásakor visszatérítenek neki.

A pályázatokat hétfőtől a www.emi.hu oldalon lehet elérni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra