Nemsokára már az ablakaink is napelemekből lesznek

Egy új típusú, napenergiát elnyelő és tároló, átlátszó napelemet fejlesztett ki a Michigan State University kutatócsoportja, mely lehetővé teszi, hogy a napelem egyben ablakként működhessen. Az új anyagot a vegyészmérnöknek tanuló Yimu Zhao valamint a Vegyészmérnöki és Anyagtudományi Kutatóintézet adjunktusa, Richard Lunt azonosította, tesztelte és fejlesztette ki.

zhao-and-lunt
G.l Kohuth / msu.edu

Az "átlátszó lumineszcenciás napfény koncentrátor" elnevezésű találmány a tervek szerint nemcsak az épületek ablakainál vethető majd be, hanem mobiltelefonok kijelzője és egyéb, átlátszó felülettel rendelkező eszközök esetében is – olvasható a neves egyetem oldalán. A napenergiával és napelem-előállítással kapcsolatos kutatások egyébként sem újkeletűek az intézményben, azonban a korábbi próbálkozásaik sikertelenek voltak.

Így nézne ki a napelemes ablaküveg
Így nézne ki a napelemes ablaküvegmsu.edu

„A kulcsszó az átlátszó volt. [...] A végeredmény pedig az emberi szem számára rendkívül átlátszónak tűnik, mivel a hozzá felhasznált anyagok nem nyelik el vagy nem bocsátanak ki fényt a látható spektrumban" – magyarázza Lunt, aki szerint további kísérletekre van még szükség, amivel javítanák az energia-előállító hatékonyságot. Az átlátszó napelem jelenleg a napenergia átalakítási hatásfok közel egy százalékát képes előállítani, de a feltalálók célja, hogy ezt az átlagot több mint öt százalék fölé tornázzák fel a jövőben. A legjobb színes LSC hatásfoka körülbelül hét százalék. Tehát, bár a technológia még korai fázisban van, de a kutatók szerint minden lehetőség megvan arra, hogy a közeljövőben megfizethető áron kereskedelmi forgalomba kerülhessen.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra