Legyen a terasz kerti nappali!

Ha Ön is rajong a kertért, de szeretné élvezni a nappali nyújtotta kényelmet, akkor most itt a lehetőség, hogy a teraszát egy második, kültéri szobává alakítsa. Ehhez természetesen nem jók a klasszikusnak mondott kinti bútorok, sőt, az sem árt, ha a kiegészítőkkel, és néhány ügyes trükkel is azt hangsúlyozza, hogy a terasz a lakás folytatása, és nem attól különálló terület.

Bútorok

Az elsődleges kérdés a bútorok megválasztása. Ha a célja az, hogy odakint is a nappalihoz hasonló kényelmes, hangulatos és élhető teret alakítson ki, akkor ne olyan bútorokat válasszon, amikről elsőre látszik, hogy kültérre készültek. Szerencsére ma már a választék igen széles, így kedvére válogathat a nagyobb, öblösebb kialakítású darabok közül, amik akár tökéletesen illenének egy szobába is. A másik fontos lépés a párnák kiválasztása. Mindenképpen puha, ücsörgésre csábító darabokat érdemes ide tervezni, amiknél fontos, hogy a szövetük vízálló legyen. Ezek többsége készen kapható, de ha nem talál az ízlésének megfelelőt, akkor készíthet rájuk huzatot is, csupán az anyagot kell megvennie hozzá. 

179706216
Steve Sparrow / Europress / Getty

Tv és kandalló a kertbe?

Miért ne? Ahhoz, hogy erősíthesse a nappali hangulatát a kertben, érdemes olyan tárgyakkal, akár kisebb építményekkel is számolnia, amik jellemzően a lakáson belül kapnak helyet. A könnyebbik verzió a kandalló. Ennek kialakítása ugyan nem a legolcsóbb, de valóban hatásosan kapcsolja össze a külső teret a belsővel. Nem utolsó sorban pedig hűvösebb idő esetén sem kell lemondania a szabadban való olvasásról, ücsörgésről, hiszen a kandalló nemcsak jól néz ki, de melegedhet is mellette.

A tévé kérdése egy kicsit bonyolultabb. Ma már léteznek olyan készülékek, melyeket kifejezetten a kültéri használatra fejlesztettek ki, ami persze nem jelenti azt, hogy a -20°C-os téli hőmérsékletet is viselik, de valóban ellenállnak a legtöbb természeti erőpróbának. Az elhelyezésnél azért érdemes a szélsőséges lehetőségeket is számbavenni, így mindenképpen úgy szerelje fel, hogy könnyen leemelhető legyen, és a víz elől is védeni lehessen. A legmegfelelőss elhelyezése talán a tető kiszögellése alatt lehet, így ugyanis a szél és az eső is nehezebben éri el a készüléket. Időjárásálló tévéket itt találhat.

82980831

Burkolat és kialakítás

Ahhoz, hogy a külső nappali valóban a ház része lehessen, érdemes egy kicsit kiemelni a kertből - írja a Diyhomehack.com. Ezt viszont már az alapozásnál, illetve a terasz és kert tervezésénél érdemes előkészíteni, hiszen a későbbiek folyamán már nagyon körülményes lehet. Két-három lépcsőfokkal azonban a terasza sokkal inkább kapcsolódik a nappalihoz, mint a kerthez, ezáltal pedig a háza meghosszabbítását képezheti. A hatást fokozhatja azzal is, ha olyan megoldásokat alkalmaz, amik csak a szobában jellemzőek. Ilyen a szőnyeg is, ami kifejezetten a belső terek kelléke, de szerencsére ez ma már nem minden esetben van így. A nagyobb szőnyegkereskedések ugyanis kínálnak olyan darabokat is, melyek víztaszítóak, és UV állóak, így a külterek ideális díszei és mutatóssá, hangulatossá teszik a teraszát is. Ilyen szőnyeget ezen az oldalon találhat

Árnyékolás és határolás

Egy újabb, erősen benti hatást keltő elem az is, ha a teraszt árnyékot is adó, ugyanakkor térelválasztónak is ideális textilekkel veszi körbe. Ezek lehetnek könnyed függönyök, de akár olyan anyagok mellett is dönthet, amelyek inkább az árnyékolásra, semmint a hangulat kialakítására helyezik a hangsúlyt. A könnyed, légies textilek, mint például az organza viszont lehetővé teszik, hogy megteremtse a terasz szeparáltságát anélkül, hogy a levegő mozgásáról, vagy éppen a kilátásról le kellene mondania.

168244972
Eirasophie / Europress / Getty

Kiegészítők

Mint a legtöbb esetben, a végső és teljes hatást itt is a kiegészítőkkel tudja majd elérni. Ezek között pedig nyugodtan legyenek olyanok, amik a teraszokra általában nem jellemzőek: egy keretezett kép, vagy éppen egy tükör jó választás lehet. Az asztalokra kerülhet váza, gyertyatartó, cserepes virág, hiszen ezeknek nem árt az eső, és ha a súlyuk is megfelelő, akkor a szél sem tehet kárt bennük. Ugyancsak tökéletes nappali hatást érhet el azzal is, ha díszpárnákkal is feldobja az ülőgarnitúrát. Ezeknél persze ugyanúgy tartsa szem előtt, hogy vízhatlan anyagból készüljenek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra