Ilyen, amikor sztárépítészek divatházaknak terveznek

Azt már jó pár hónapja tudjuk, hogy az idei évben egymást érik majd a divatkiállítások a világ meghatározóbb nagyvárosaiban. A szórásból természetesen nem maradnak ki a párizsi divatházak sem, akik közül az egyik legkultikusabb, a Louis Vuitton egy kortárs művészeti múzeumot is átad majd az év második felében.

A rég óta várt, de vitatott épületet pedig nem másra, mint korunk egyik legkeresettebb és sikeresebb építészére, a Pritzker-díjas Frank Gehryre bízta a Louis Vuittont is bekebelező LVMH Group – írja a fastcodesign.com az október 23-án nyíló múzeumról, melynek nyitása éppen egybeesik majd a 85 éves Frank Gehry retrospektív kiállításával a párizsi Pompidou központban.

Így fog kinézni Frank Gehry múzeuma
Így fog kinézni Frank Gehry múzeumaIwan Baan

„A Louis Vuitton alapítvány feladata elsősorban az lesz, hogy ösztönözze és támogassa a kortárs művészetet és művészeket. A múzeum középpontjában a 20. és a 21. századi művészeti mozgalmak állnak majd, de természetesen helyet kapnak majd más időszakos kiállítások is az épületben” – mondta az LVMH vezérigazgatója, Bernard Arnault a Párizs egyik legnagyobb parkjának, a Bois de Boulogne-nak az északi végén található múzeumról.

A múzeummal kapcsolatos munkálatok egyébként meglepően sokáig tartottak, mivel a prágai táncoló házakat vagy a Los Angeles-i Walt Disney koncerttermet is tervező Gehry jéghegy ihletésű üvegszerkezetes épülete ellen többen is tiltakoztak az elmúlt években. Voltak például, akik szerint a múzeum sérteni fogja majd a közeli, gyerekekkel teli parkban, a Jardin d'Acclimatationban időzők nyugalmát. A projectet 2011-ben egy rövid időre le is állították, majd nem sokkal később a francia szenátus mégis lehetővé tette, hogy folytassák a munkálatokat.

Ilyen lesz az olasz divatház legújabb luxusbutikja
Ilyen lesz az olasz divatház legújabb luxusbutikjaRichard Davies

Nem a torontói születésű Gehry az egyetlen sztárépítész, aki divatházakkal működik együtt ebben a szezonban. A kortárs minimalista építészet egyik legismertebb alakját, a londoni származású David Chipperfieldet például a Valentino kérte fel, hogy tervezze meg a New York egyik legpuccosabb utcáján, a Fifth Avenue-n található új luxusüzletét.

Chipperfield nem tért el a minimalista stílustól a Valentino butik esetében sem
Chipperfield nem tért el a minimalista stílustól a Valentino butik esetében semRichard Davies

Chipperfieldnek és építészcsapatának egy 1850 négyzetméteres posztmodern épületet kellett újragondolnia, amit még John Burgee és Philip Johnson tervezett. „ Valentino elsősorban a belső tér kialakítására kért fel. Az új, nyolc emeletes épület fekete acél és alumínium homlokzatot kapott, melynek vékony, függőleges vonalait a közeli Park Avenue-n található Mies van de Rohe épület, a Seagram Building ihlette” – mondja az augusztusban nyíló, látványos, szoborszerű lépcsőházat kapott üzletről az építész.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra