H.R. Giger nemcsak Alienekben volt jó

A napokban hunyt el az egyik legismertebb szürrealista sci-fi illusztrátor, a belsőépítészből lett grafikus, Hans Ruedi Giger, azaz H.R. Giger. Az 1940-ben született svájci származású festőt elsősorban megdöbbentő alkotásairól ismerjük, melyeket ő szerényen csak biomechanikai csodáknak nevezett. Egyik legismertebb műve minden bizonnyal az Alien–sorozat címszereplője, amiért 1980-ban Giger hazavihette a Legjobb Vizuális Effektekért járó Oscar-díjat is. Az Alejandro Jodorowsky által elkezdett és soha be nem fejezett Dűnében már korszakalkotó bútoraival hívta fel magára a figyelmet. Neki köszönhetjük többek között az ikonikussá vált Harkonnen-székeket, de tervezett asztalokat, tükröket, lámpákat és egyéb berendezési tárgyakat is. 

Az egyedülálló elemekkel dolgozó Giger kissé gótikus hangvételű, lenyűgöző bútoraiért ma már sok pénzt otthagynak a mainstream dizájn rajongói. Az 'Elegant Black Chair' névre keresztelt darab ára 2250 dollár (498.615 forint) között mozog a piacon, míg a 'Marbelized Harkonnen Chair' darabjáért 13.500 dollárt (2.9 millió forint) is elkérnek.

Semmi kétség, hogy az egyik felkapottabb széke a kézzel készült, alumíniumból vagy fekete üvegszálból készített emberi csontvázat ábrázoló darab, ami 'Harkonnen Capo' néven fut a piacon. A Capo szék leghangsúlyosabb elemei a kidolgozott karfája illetve a széktámla tetején helyet kapott három, orr nélküli koponya, amik megkülönböztetik a Harkonnen sorozat többi darabjától. Ennek replikái is sokat érnek, egy üvegszálas verzióért adták már 30.000 dollárt (6.6 millió forint), az alumíniumból készültért pedig 50.000 dollárt (11 millió forint) is hajlandóak kiadni a megszállott sci-fi rajongók.

Giger ikonikussá vált lemezborítókért is felelt az elmúlt évtizedekben, tervezett borítót többek között Debbie Harrynek, a Dead Kennedysnek, a Sacrosanctnak illetve a Dr. Deathnek is, írja a The Verge.com. Mindeközben maga is kultikus figura lett, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy bútoraival berendezett bárokat nyitottak a tiszteletére: a nyolcvanak években Tokióban, a kilencvenes években New Yorkban, majd a svájci Gruyèresben, ahol HR Giger Múzeumot is létrehoztak, melyben a művész privát gyűjteményének darabjai is láthatóak.

Nézze meg a galériában és a kisfilmben, mennyi mindent köszönhetünk még az Alieneken és az arctámadókon kívül a 74 évesen elhunyt művésznek!

Oszd meg másokkal is!
Mustra