3D-s nyomtatással egy nap alatt építkeznek Kínában

Egyre menőbb betonnal kísérletezni. Amszterdamban ebben a hónapban kezdtek el dolgozni az építészek a világ első 3D-nyomtatott házán, aminek a befejezésére az előjelzések szerint legalább három évet kell majd várni. Mindeközben Shanghaiban egy építőipari cég azt állítja, hogy olcsó ipari hulladékból egy nap alatt akár tíz 3D nyomtatással készített házat is össze tud dobni. Bár valószínűleg a kettő között azért van minőségbeli különbség.

Attól függ, hogy kinek mit jelent a 3D-s nyomtatás. Az inhabitat.com szerint mindkét projectnél masszív 3D-s nyomtatót használnak, Shainghaiban ez egy gigantikus, 149 méter hosszú, 10 méter széles és 6 méter mély gépet jelent, amivel a kínai WinSun Decoration Design Engineering Co. vállalat a drága műgyanta helyett építési és ipari hulladékból, újrahasznosított anyagból húzza fel a betonházakat. Egy nagyjából 19 négyzetméteres házat 4800 dollárból (1,07 millió forint) képesek kihozni.

De a legnagyobb különbség talán mégis az, hogy a WinSun gépei és szakemberei képesek a házat darabokban kinyomtatni, majd teljesen összeszerelni őket a helyszínen. Legalábbis ez állt a 3Ders.org legutóbbi jelentésében. Ezzel szemben Amszterdamban minden egyes részletet és bútordarabot egyesével ki kell nyomtatniuk a munkásoknak. Ezért több hozzáértő is azzal támadja a WinSunt, hogy projectjük valójában nem is a 3D nyomtatásról szól.

Talán itt válik el egymástól a két project. Mivel ha a cég állításai valóban fedik a valóságot, akkor ezentúl kevés pénzért egy kicsi, de stabil otthont akár pár óra alatt is elő lehet állítani. A WinSun ezzel a technológiával elsősorban az elszegényedett vagy természeti katasztrófa sújtotta embereken kíván segíteni, ami kardinális probléma egyes kínai városokban. (Ban Shigeru japán építésznek, az idei építészeti Nobelként is emlegetett Pritzker-díj nyertesének ugyanerre más megoldása van: ő papírból tervez ideiglenes otthonokat a földönfutóvá letteknek.)

A 3Ders.org szerint a WinSun azt tervezi, hogy száz kínai gyárból összegyűjti és átalakítja az építési hulladékot és abból készíti el saját speciális betonját a házakhoz. A találmányról 2011-ben már beszámolt a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora, Behrokh Khoshnevis is, aki már akkor meg volt arról győződve, hogy ez az új technológia hamarosan lehetővé teszi, hogy 3D-s nyomtatók akár több szintes házakat is képesek legyenek felhúzni egy nap leforgása alatt.

A kínai társaság tulajdonában egyébként 77, építési anyagokkal kapcsolatos szabadalom van, melyek többek között magas minőségű, üvegszál erősítésű gipsszel és speciális. üvegszál erősítésű cementtel kapcsolatosak. Az erre kifejlesztett számítógép és a 3D-s modellező szoftver a tervek szerint az épület tervezése során figyelembe vesz olyan részleteket is, mint a szigetelő anyagok, vízvezeték, elektromos vezetékek illetve a nyílászárók, amelyek így könnyen beszerelhetőek abban az esetben, ha az alapszerkezet már stabilan áll.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek