Menő vagy ciki a Batmanfejű kápolna?

Állítólag az autópályát és annak útjelző rendszerét kívánta szimbolizálni az a frankfurti építész stúdió, aki megtervezte az Észak-Rajna-Vesztfália tartományba tartozó wilnsdorfi autópálya útszéli kápolnáját, mely közvetlenül a forgalmas autópálya, egy szálloda, egy benzinkút és egy gyorsétterem tőszomszédságában foglal helyet.

A számos díjjal kitüntetett Schneider + Schumacher építész iroda munkáján mégsem az a meglepőbb, hogy nem egy csendesebb környezetben vagy egy kisváros főterén kapott helyet, hanem az, hogy első, második valamint sokadik ránézésre is Batman fejének sziluettje ugrik be a látottakról egy templom helyett.

„Annak ellenére, hogy a külső forma elvont lett, mégis azonnal és egyenesen érthető, hogy ez egy templom. A belső tér célja az volt, hogy meglepő legyen, kontrasztként a külsőből megítélt elvárásokkal. A külső elvont, a belső pedig meleg, barátságos, varázslatos és szent, amitől egy másik világban érzi magát az ember” – mondja a kívül fehér burkolatot, belül pedig laminált fa borítást kapott, valóban szokatlan formájú kápolnáról az egyik tervező, Michael Schumacher. A tervezési folyamatról azt is elárulta, hogy nagy hatással voltak rájuk az absztrakt formák, mint a japán origami művészet, és igen, az ismert képregénykarakter, Batman hegyes fülei is.

A Siegerland Motorway Church névre keresztelt templom tervezői egy hosszú, lejtős utat képzeltek el a bejárathoz, a barlangszerű belső teret pedig épp a hangszigetelő, sokoldalúnak mondott, fehér poliuretánnal bevont geometrikus külső rész ellentéteként tervezték - írja a dezeen.com.

A szerkezetet a tervezők és a kivitelezők egy parametrikus számítógépes modellező szoftver segítségével, mindössze 66 fagerenda felhasználásával építették, többek között így jött létre az oltár feletti boltíves kupola és a sekrestye körüli részek is. A pulpitust, a gyertyatartókat illetve az egyszerű, de praktikus formájú kocka székeket mesterséges forgácslapokból, OSB-ből készítették el. Az egésznek pedig a középpontba helyezett fehér hátterű, természetes fényben úszó oltár adja meg a spirituális tartalmat. Nézze meg a galériában, hogyan néz ki egy modern útszéli kápolna napjainkban!

Oszd meg másokkal is!
Menő! (1223) (1153) Ciki!
Mustra