Gáz, villany, faszén - miket tudjon egy kerti grill?

Végre itt a valódi jó idő, kezdődik a kerti grillezés időszaka. A nagy kérdés csak az, mit érdemes venni, tényleg szükség van-e a több százezer forintba kerülő grillcsodákra, vagy bőven elég, ha megvesszük valamelyik barkácsáruházban a kicsi, könnyű grillezőt tízezerért?

Először is nem mindegy, mikor, mennyit és hány főre szeretnénk sütni. Ezt nem is kell magyarázni: aki évente kétszer rendez kerti partit, az teljesen mást vár el, mind aki tavasztól-őszig szívesen pepecsel a pácolt húsokkal.

Az is kérdés, hogy csak grillezni akarunk-e, vagy esetleg egy kemence a jobb választás, mert ha már van, akkor szívesen sütünk pizzát vagy kenyeret, esetleg egy fél disznót.

Ha ez nem lenne elég, arról is döntenünk kell, hogy a samottéglás, a klinkeres, a kerámia, vagy a fém variációt részesítjük-e előnyben. Esetleg szeretnénk-e, ha kerekeken gurulna, vagy elég, ha csak áll mozdíthatatlanul?

Mit mikor?

A grillezők piacán megtalálhatjuk a gázos, faszenes és villany változatokat egyaránt. A gázos előnye, hogy hamar lehet vele dolgozni, kell viszont hozzá gáz, és a rajta készült étel illata és íze sem hasonlít arra, ami szénnel készült. Az égőfejek nagysága fogja meghatározni, hogy mennyire lesz erős a készülékünk. Nagyon fontos, hogy legyen a kiválasztott gépben propán-bután csatlakoztató, mert enélkül nem sokat érünk. A gázos grillek piacán találunk kontaktgrill és lávaköves  grilleket egyaránt. A lávakő jól tartja a meleget, öntisztuló, elnyeli a zsírt, viszont időnként lehet, hogy cserélni kell a lapot. A kontakt grillek esetén a hő közvetlenül érintkezik a gázégőkkel.

Az elektromos grill valójában egész éves lehetőséget nyújt a grillezésre, ám pont a szépsége veszik el a dolognak – bár van, amikor a praktikum felülírja a szép ideákat. Ami mindenképp kell hozzá, az az áram. A leggyakrabban teflonos vagy grillrácsos megoldással lehet találkozni, de előfordul lávaköves konstrukció is. Előnyük, hogy gyorsan lehet üzemkész állapotba hozni őket, téleny-nyáron egyaránt használhatóak.

A harmadik, és legnagyobb piaca a faszenes grilleknek van, ezek kezdőára mindössze néhány ezer forint. Hátránya, hogy sokáig kell várni, mire végre elkezdhetünk sütni vele, a faszénért rohangálni kell (és Murphy törvénye alapján úgyis akkor fog eszünkbe jutni grillezni, amikor már csak a benzinkút van nyitva), illetve takarítómániások meg fognak őrülni tőle. Nem mindegy az sem, hogy kapunk-e fedőt is hozzá, vagy állítható-e a magassága, van-e külön tartály a hamunak,illetve, hogy mennyi faszén fér el benne.

Az elmélet után jöjjön a valóság, a Garden Expón megnéztük, kik és mit kínálnak, és hogy mennyiért.

Itt van mindjárt a legvidámabb külsejű készülék, melyről első pillantásra nem gondolnánk, hogy grillező, inkább egy nagy tojásra hasonlít. Ez is a neve, Nagy zöld tojás, azaz Big green egg néven árulják a termékeket a legkisebbtől a legnagyobbig. A kicsi alig 15 kiló, a forgalmazók elmondása szerint akár egy balkonon vagy vízitúrán is lehet használni. A kerámia edény előnye, hogy kevés energiával lehet vele sokáig dolgozni, tökéletes füstölésre, grillezésre vagy akár olajban sütésre is.

Akár négy személynek is elegendő húst lehet vele készíteni, és a hús súlyvesztése mindössze 15-20 százalék, illetve ami nagyon fontos, hogy a begyújtástól számítva mindössze 10 perc alatt használatra kész, szemben a faszenes megoldásokkal. Ráadásul öntisztuló is, ha nem lenne elég a jóból. Az egyetlen fájdalmas tényező az ára: a legkisebb darab 185.000 Ft, a legnagyobb 599.000 forintba kerül.

A mindössze 18 kilós Wisconsin faszenes grillsütő egyszerű, kicsi, és nincs túlcizellálva. A rozsdamentes váz, a masszív szerkezet, és a viszonylag alacsony ára (48200 ft) ellenére sem tűnik úgy, mintha egy szezont sem élne túl, viszont – mint minden faszenes grillsütő esetében –, itt is sokáig fog tartani, míg megsül az étel.

A következő lépés a kemence, melyben sokkal többféle dolgot el lehet készíteni, viszont nehéz, és nagyobb területet foglal el. A kiskerti mániákus kemence 130 kg, viszont jár hozzá a kerék, amin guríthatjuk ide-oda. Fél óra alatt lehet felfűteni 220 fokra, ez az a hőmérséklet, amin lehet sütni-főzni. Ami nagy előnye, hogy normál tepsit lehet beletenni, egyszerre kettő fér bele. Kis felárért még extra dekort is lehet kérni hozzá. Az alapára 292100 Ft. A gyártó tájékoztatása szerint 50 forintnyi fával 3 órán át lehet fűteni. A kis családi vállalkozásban készülő kemencékben az aranygaluskától a malacsültig bármi elkészíthető. Az ytongból készült kemencék mellett létezik samottéglás változat is, és a hőmérsékletük szabályozható.

A gázsütők továbbfejlesztett, vagy másik fajtája a plancha, ami valójában egy zománcozott tetejű, három rétegű öntöttvas sütőlap. Ez mindössze pár perc alatt hevül fel 340 Celsius fokra, innentől kezdve bátran süthetünk vele, ha pedig több égőset választunk, akkor az egyik felén nagy lánggal, gyorsan tudunk sütni, a másik felén pedig alacsony hőmérsékleten. Előnye a könnyű tisztítás és a gyors használatba vétel, hátránya, hogy már egy alapdarab is 167.000 forint, és innen csak felfelé mennek az árak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra