Kertészkedjen tudatosan!

Sokak örömére lassan itt a tél vége, így a családi házban élőknek ideje elkezdeniük a kötelező kerti munkálatokat. Azonban a nagy szervezkedés előtt érdemes átgondolnia, hogy tehetné rendezettebbé, esetleg környezetbarátabbá az udvarát. A craftfoxes.com összeszedett hozzá pár ötletet.

Szortírozza a magokat gyógyszertároló szekrénykébe

A nagyi éjjeliszekrényén álló kis fiókos dobozka a feliratokkal megvolt? Ha akad ilyenje otthon, és van olyan szerencsés, hogy nem használja semmire, akkor ahelyett, hogy kidobná, használja inkább a vetőmagokhoz! Ha nincs ilyenje, pár száz forintért vehet, sőt ha előre szeretne gondolkodni, akkor érdemesebb eleve egy kicsit nagyobbat választani. Persze érdemes vízálló filccel felfeliratozni őket, nehogy büdöske nőjön a paradicsom helyén.

Ütemezzen

Ha nem akar idő előtt (vagy után) elvégezni bizonyos kerti feladatokat (pl. fűmag vetés, ültetés, öntözés), célszerű beszerezni egy naptárat, amire előre feljegyezheti a tennivalókat. Így nem lesz nehéz nyomon követnie, milyen kerti munkákat mikor kellene elvégeznie. Most már csak az a fontos, hogy ezt a naptárat lehetőleg olyan helyre tegye, ahol biztosan rá is fog nézni! 

Ne hagyja ázni a szerszámokat

Használjon nagyobb falikampókat, hogy fel tudja lógatni az eresz alá a kerti tömlőt és a szerszámokat: egyrészt rendezettebb lesz az udvara, másrészt pedig megóvja őket a piszoktól és az esőtől. Ha ez nem tetszik, állítson be pár nem használt befőttesüveget (amíg nincs elég szép idő a kertészkedéshez, ezeket akár ki is dekorálhatja), vagy valamilyen ládát hasonló célra. Tipp: nagyobb boltok és szupermarketek rendszerint kihajítják az üres ládákat és dobozokat, pedig ezek közt nem csak papírból, de falécből ácsolt is akad - ez utóbbi pedig nemcsak a strapát bírja, de jól is néz ki. Az áruházak meg csak örülnek, ha valaki önként elviszi őket.

Rendszerezze WC-papír gurigákkal a zsinórokat

Zsinórokra, drótokra gyakran van szükség a kertben, de ezek is sokszor szanaszét hevernek garázsok, sufnik fiókjai mélyén, és ember legyen a talpán, aki épp akkor megtalálja őket, amikor szükség volna rájuk. Éppen ezért tekerje fel régi WC-papír gurigákra ezeket (a hosszabbakhoz a papírtörlő gurigája is jó), és akassza őket fel szögekre, vagy rendezze el egy polcon, így nemcsak átláthatóbb lesz az összkép, összegubancolódni se fognak, és felesleges hulladék sem keletkezik.

Kint is lehetnek polcok

Kicsit szakadjon el a megszokásoktól, és hasznosítson benti bútorokat odakinn! Például kiviheti a selejtezésre váró polcokat, hogy legyen mire pakolni a gyakran használt eszközöket. Persze jó, ha félig-meddig fedett helyet talál nekik, mert nem arra vannak kitalálva, hogy ellenálljanak a nagyobb esőknek - úgyhogy minimum az eresz alatt vagy a fedett teraszon érdemes helyet találni nekik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek