9+1 ikonikus bútor, amit már sokat láthatott filmekben

A forradalmi külsejű (vagy idővel híressé vált) bútordarabokat időtálló vagy éppen futurisztikus külsejük miatt előszeretettel használja az erősen látványközpontú művészet, a mozi is. Ezúttal az inspirationfeed.com egyik anyagán felbuzdulva olyan közönségfilmekből gyűjtöttünk ikonikussá vált bútordarabokat, mint az Austin Powers, a Men in Black vagy a Mátrix, de mutatunk székeket a Dr. House-ból is.

Az Arne Jacobsen-féle tojásfotel a Men in Blackben

A Will Smith és Tommy Lee Jones főszereplésével készült, számos díjjal jutalmazott akciófilm valósággal hemzseg az egyedi és ikonikus design elemektől, mint amilyen az ügynökök tojás formájú széke is. A Wikipedia szerint a bútordarabot az építészként is dolgozó Arne Jacobsen tervezte 1958-ban, egy szálloda megbízásából, és olyan futurisztikusra sikeredett, hogy a jelek szerint több mint 50 év múlva is jó választás egy földönkívülieket szerepeltető filmhez. Az elegáns, gömbölyű fotel persze nem csak itt látható, folyamatosan feltűnik filmekben és lapokban, és nagyobb rá a kereslet, mint valaha.

A Mátrix és a klasszikus rubinvörös fotel

A luxus bőrfotelben idegesen parancsokat osztogató és döntéseket hozó Morpheus (Laurence Fishburne) szerepéhez szorosan hozzákapcsolódik a távolságtartást és tiszteletet parancsoló nagyméretű karfás fotel, mely a kultfilmnek köszönhetően többféle változatban is rendkívül népszerű. Manapság pedig gyakran használják modern építésű lakások díszeként is.

Az első egylábú fotel a  Star Trek: Űrszekerek c. sci-fiben

Az 1979-es filmben többször is feltűnik a finn-amerikai építész és formatervező, Eero Saarinen egyik leghíresebb alkotása, a gömbölyded formájú Tulipán forgószék. A Star Trek film amúgy is erős dizájbútorból, a futurisztikus műanyag szék mellett több mint hatvanféle dizájnbútor kapott még helyet a tudományos-fantasztikus műben – ilyenek például az ovális asztalok vagy a világító panelek, amik remekül példázzák a kor stílusát és gondolkodásmódját.

Csajos filmekben a Womb fotelek

Eero Saarinen a Tulipán szék előtt nem sokkal, 1948-ban, a Knoll bútorvállalat megbízásából tervezte meg a világ egyik legkényelmesebb foteljeként elhíresült „Womb" nevű darabot. Saarinentől olyan bútort kért főnöke, Florence Knoll, amiben kényelmesen össze lehet gömbölyödni – írja az inspirationfeed.com. A szék pasztell rózsaszín és babakék változata az ötvenes években játszódó Pokolba a szerelemmel című filmben is látható, ebben szenved aztán látványosan Renée Zellweger.

Strapabíró alumínium szék a Szex és New Yorkban és a Dr. House-ban

A legendássá vált Emeco 1006 (vagy más néven a Navy szék) az Egyesült Államok haditengerészetének megbízásából készült a második világháborúban. Tervezője, Witton Dinges úgy tesztelte a nagyközönség előtt, hogy egy chicagói bútorvásáron kidobott egy példányt egy hatodik emeleti ablakból. A szék sértetlen maradt, alig néhány karcolással megúszta az esetet. A bevált, 77 lépésből álló gyártási folyamaton azóta sem változtattak, éppúgy készítik, mint 1944-ben. 

Az Emeco 1006 mára az amerikai dizájn ikonikus jelképe lett, rendszeresen megjelenik dizájn- és divatlapokban, valamint televíziós sorozatokban is – a szemfülesebbek találkozhattak már vele a Szex és New Yorkban vagy a Dr. House-ban. Legutóbb pedig a Rachel McAdams és Channing Tatum főszereplésével készült Fogadom című filmben szúrhatták ki a mozirajongók a sikkes retro lakásokba illő széket, aminek állítólag 150 (!) év az élettartama. 

Felkapott az Eames-féle Lounge szék

Charles és Ray Eames tervezőpáros bútorait a 20. század közepére tehető modernszék hullám csúcspontjaként szokás emlegetni. Az 1956-ban piacra dobott, bőr párnázással és rétegelt lemez kerettel készült Lounge szék úttörőnek számított adottságaival. A filmesek körében is elég népszerű: az elmúlt években feltűnt többek között a Közelebb című filmben, a Pletykafészek, a Szex és New York, valamint a Dr. House című sorozatokban, illetve használták a Távkapcsban és a Holidayben is. Egy ilyen klasszikus darab ára viszonylag széles skálán mozog, 59 000 és 870 000 forint(nak megfelelő) ársávban mozog, másolatokra viszont már 20 000 forint körüli összegért lecsaphatunk, ha akarunk.

Gömbfotel Tim Burton világában

A finn belsőépítész, Eero Aarnio 1963-ban dobta piacra üreges labda formájú „Ball" fotelját, amit aztán később Tim Burton épp megfelelőnek érzett az 1966-ban játszódó akció-vígjátékához, a Támad a Mars!-hoz. A film világához kétségtelenül jól passzolnak a hatvanas évek stilizált retrobútorai és kiegészítői, de hiába döntött emellett Burton, és hiába kért fel jó nevű színészeket, filmje valahogy mégsem aratott igazi sikert a mozirajongók körében.

Dizájner székek az Austin Powersben

A James Bond- és egyéb kémfilmeket parodizáló alkotás tele van látványos dizájnercuccal (hiszen általában a paródia tárgyát képező eredeti filmek is ilyesmikkel hangsúlyozzák főhősük menőségét). Ilyen például a világhírű dán építész, Hans Wegner egyik széke, az „Ox", amely némiképp eltér a tervezőtől megszokott macsósabb daraboktól. A filmbeli dr. Genya székét egyébként maga a tervező is az egyik kedvenceként tartotta számon, haláláig kiemelt helyet foglalt el nappalijában.

A film második részében sincs hiány feltűnő kiegészítőkből. Az úgynevezett Bocca szófa, azaz ajakkanapé a kortárs művészet egyik legikonikusabb darabja, melynek eredetijét még Salvador Dalí készítette 1936-ban, miután megihlette kora egyik legnagyobb szexszimbóluma, Mae West ajka. A formát azóta többen is piacra dobták, a legújabb modellekre jelenleg a Heller Studioban lehet lecsapni, átlagosan 1100 dollárért, azaz körülbelül 248 ezer forintért.

Az autodidakta tervező kanapéja az Amerikai pszichóban és az Alkonyatban

A német származású amerikai építész, Mies Van Der Rohe az 1929-es barcelonai világkiállításra készítette el „Barcelona Bench" fantázianevű kanapéját. A díványnak krómozott acélváza, kényelmes bőrpárnája és fejtámlája is van, egy jól sikerült replikájáért mostanában körülbelül 637 fontot, azaz úgy körülbelül 239 ezer forintot kérnek az üzletekben.

A modern építőanyagokat kedvelő dizájner munkája nemcsak a berlini Neue Nationalgalerie előterében tekinthető meg, felbukkant már több film modern penthouse lakásában is – látható az Amerikai pszichóan vagy az Alkonyatban is. A bútorkollekció egy másik ismert darabja, a 'Barcelona Chair' pedig a Daniel Craig főszereplésével készült James Bond filmben, a Casino Royalban tűnt fel. Egy ilyen darab replikája manapság 508 fontba, vagyis 190 690 forintba kerül.

+1 Djinn (dzsinn) szék és futurisztikus dizájn Stanley Kubricknál

Az amerikai rendező szinte kivétel nélkül minden filmjét elképesztő bútorokkal pakolta tele, nem volt ez alól kivétel az 1968-as 2001: Űrodüsszeia vagy az 1971-es Mechanikus narancs sem. Az előbbi speciális technikai effektjeihez, szürrealista képi világához például kifejezetten illettek Olivier Mourgue egyetlen formából kiöntött, rendkívül alacsony vörös székei. A francia tervező 1963-ban készített bútorát ma már nem gyártják, egy hasonmásért körülbelül 1000 fontot, azaz úgy 375 400 forintot kérnek az üzletekben – olvasható a stanleykubrick.de oldalán.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek