Ezekben főzi idén a kávét!

Magyarország még mindig a kotyogós hazája, bár erősen ott van az élvonalban a Szarvasi is. A kapszulások, podosok és egyéb csodák csak ezután jönnek - legalábbis nem reprezentatív felmérésünk szerint. A hétvégi Kávébazáron három újfajta, vagy inkább a szélesebb közönség előtt nem annyira ismert technológiával működő főzőt is találtunk, bár ezek közül egyik sem gép. Izgalmasan hangzik? Az is!

Hideg vizes kávékészítő

Az elv nagyon egyszerű, de türelmetlenek felejtsék is el azonnal: a kávén átfolyik a hideg víz, és apró csöppekben egy arra szolgáló edénybe gyűlik. A dolog látványos, de tényleg sokat kell várni egy adag kávéra, akár 3-12 óra is eltelhet, míg "lefő" egy adag. Ily módon készítve viszont a kávé 67 százalékkal tartalmaz kevesebb savat, mint a melegen elkészített verziója, és a kinyert koncentrátum akár 2 hétig is eláll a hűtőben - legalábbis a Toddy nevű forgalmazó szerint, akiknél 37 dollár (8300 Ft) egy "gép".

kavebar118
Vanik Zoltán

Az embereknek láthatóan tetszik a dolog, a Kickstarteren a szükségesnek kiírt 30.000 dollár (6,7 millió forint) helyett 193,539 dollárt (majdnem 44 millió forintot) adtak össze, hogy beinduljon egy hasonló gép sorozatgyártása, amit két fiú tervezett. A gépet 50 dollárért (11238 ft) lehet megvásárolni. Ők 7 dl vízhez 57 gramm kávét ajánlanak.

Hario V60

Ennél gyorsabb és hatékonyabb a Hario V60 márkanevű, Japánból érkezett filter. Ez a látszólag a filteres kávéfőző belső betétjére hajazó dolog alig 4000-8000 forintért vásárolható meg. Tudománya abban mutatkozik, hogy kúp alakú, így az őrlemény ideális vastagságú. A ráöntött víz a központ felé áramlik, amitől a hatás egészen más, mintha hagyományos, filteres kávét főztünk volna.

A technológia egyszerű: a tölcsért egy pohárra kell helyezni, beletenni a filtert,  és a kb. 80-90°C hőfokú vizet körkörös mozdulatokkal önteni a tölcsérbe, hogy a papír megszívja magát. Majd a grammra kimért kávét, amit világosra pörköltettünk, és viszonylag szemcsésre őröltünk, na ezt szórjuk a csészébe. Egy adaghoz 17-20 gramm őrlemény kell, és a gyártó 1:15 arányban határozza meg a vízmennyiséget. Öntsük a vizet a kávéra, de nem ám csak úgy hűbelebalázs módjára, hanem "lassú, a középponttól kifelé majd vissza a középpont felé haladó, körkörös mozdulatokkal – spirálban, „csigavonalban”haladva. Annyi vízzel öntsük fel a kávéőrleményt, hogy két-három ujjnyi vízréteg lepje el." A kávénak nagyjából 3 perc kell addig, amíg lecsöpög. Ha jó minőségű kávét használunk, egy adag nagyjából 270 Ft-ra jön ki, szűrővel együtt számolva. 

Aeropress

Harmadik versenyzőnk az Aeropress, mely 2005 óta létezik, és az elmúlt években világbajnokságot is rendeznek belőle baristák számára. A gépet Alan Adler, a Stanford egyetem oktatója találta ki,
és valójában egy szimpla műanyag henger, amit egy papír filterrel kombinálva lehet kávét csinálni vele.

kavebar107
Vanik Zoltán

Azt fontos tudni, hogy nem lesz belőle espresso típusú kávé, és sokat kell kísérletezni, hogy megtaláljuk azt a kávét, ami ízre és őrlésre a számunkra legjobbat nyújtja. Maximum 4 adag kávé készíthető belőle. Itthon 7500-8500 Ft-ba kerül a gép, amelyhez jár 350 db filter is (ezek egyébként elmoshatóak, így egy papírt többször is fel lehet használni). A víz megmelegítésétől kb. fél perc alatt elkészül a kávé, így reggel is gyorsan elkészíthető. 2,5 dl vízhez 17-18 gramm kávé szükségeltetik. Persze ehhez is tisztított vizet és frissen őrölt kávét ajánlanak a forgalmazók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra