Miért kénytelen Csontváry-notesz helyett Klimt-szatyrot venni a magyar?

A külföldi múzeum shopok már ezer éve felismerték, hogy  a hülye turista szeret valamilyen emléket hazavinni külföldről. Ezért piacra dobták a Van Gogh, Monet, Klimt, Picasso (és még hosszasan lehetne sorolni) festményeivel díszített tárgyaikat. Az ember szinte mindenhez hozzájuthat, az ízléses és menő dizájntárgyaktól a hűtőmágnesig, legfeljebb az árak szabhatnak határt a hedonizmusnak.

Itthon sajnos a helyzet teljesen más. Mintha nem léteznének világhírű festőink, vagy kreatívjaink (bár talán még az sem nélkülözhetetlen hozzá igazán), akik mindenféle izgalmas tárgyra álmodják a mindenféle izgalmas festői életműveket. Szívesen hordanék Csontváry cédrusával díszített sálat, netalántán táskát, de még egy szoknyára is el tudom képzelni. De persze fel lehetne sorolni Amerigo Totot, Szabó Vladimirt, Mattis Teutsch-t, Nádlert, Bakot, és a sort a végtelenségig lehetne folytatni.

Kevesen mertek belevágni a kulcstartó-könyvjelző-hűtőmágnes sablonokat meghaladó dizájntárgyak piacra dobásába. Aki mégis, az jellemző módon nem egy nagy állami múzeum, hanem egy magángaléria tulajdonosa, Virág Judit, aki két éve dobta piacra a kollekcióját, melyben csészéktől a gyönyörű bőrtáskákig a legkülönfélébb dizájntárgyak és ékszerek kaphatóak a galéria repertoárjának legjelentősebb művészeitől válogatott festményeivel díszítve. A galéria munkatársa, Nemes Zsófia megkeresésünkre elmondta, hogy leginkább a karkötők, design csészék, műbőr laptop táskák és neszesszerek, valamint a selyemkendők fogytak. A Korniss Dezső, Scheiber Hugó, Vaszary János, Gyarmathy Tihamér és egyéb alkotók műveinek felhasználásával készült tárgyak ráadásul megfizethetőek is, bár érezhetően a külföldiek pénztárcájára vannak szabva. A galéria megegyezett a jogörökösökkel, azokban az esetekben, ahol ez szükséges volt.

Kíváncsiak voltunk, hogy Virágon kívül van-e még olyan múzeum, ahol úgy érzik, jó lenne túllépni a képeslap/könyvjelző/katalógus triumvirátuson. Kellemes meglepetés, hogy a Magyar Nemzeti Galéria is halad a korral, náluk Szinyei Merse Pál Pipacsos mezőjét és Léghajóját nézhetjük, tolltartón, vászontáskán, bögrén és tükrön is visszaköszönnek a motívumok. A shopnak még Facebook oldala is van, ami azt gyanítom, néhány lelkes munkatársnak köszönhető.

Nagyon szerettünk volna még találni olyan múzeumot, ahol hasonlóan izgalmas darabokat lehet kapni, de például az egyik legizgalmasabb kortárs gyűjteményként és kiállítóhelyként indult, szupermodern debreceni Modemnek még boltja sincs, a pénztárban kaphatóak a katalógusok, képeslapok és könyvjelzők.

Vasarely múzeum viszont felkészült, náluk a mester motívumaival díszített bögrék, táskák, füzetek és kötény is kapható. Sajnos a webshop még csak készül, de legalább lesz.

Kogartban mindössze füzeteket és mappaboxot találtunk, de már ennek is bírtunk örülni. Bízunk benne, hogy lesznek olyan művészeti menedzserek, vagy egy jó szemű kereskedő, aki felismeri, hogy a magyar alkotók művei is lehetnek menők, addig pedig marad Klimt meg Schiele.

Oszd meg másokkal is!
Mustra