Nagyon fehér és nagyon színes konyhabútorcsaládra cseréli a Faktumot az IKEA

Ahhoz képest, hogy a malmői Ikea legalább kétszer akkora, mint a magyarországi áruházak, a kínálata nagyjából megegyezik az itthonival. Igaz, sokkal nagyobbak a terek, de ez csak abból a szempontból kedvező, hogy jobban le tudja fárasztani a gyereket, ha magával viszi levezetni fölösleges energiáit. Ja, meg ugye, a tágas térből adódóan van hely óriási konyhákat összerakni, miközben az ember azon morfondírozik, hogy jó, jó, tényleg nagyon klasszak ezek a hatalmas konyhák, csak vajon a nappalit, vagy a gyerekszobát szüntessem-e meg, hogy nálam is elférjen? Mi azonban azért voltunk itt, mert az IKEA bejelentette: a Faktum konyhabútorcsaládjuk március 31-től meg fog szűnni, és helyette egy új jön, a Metod. Sajna egyáltalán nem lesz kompatibilis a kettő, tehát nem variálhatja kedvére az ajtókat, fiókokat, polcokat: így ha önnek Faktumja van és esetleg bővíteni szeretné, a vásárlás napjától számított két évig még megteheti, utána viszont leállnak a forgalmazásával. Persze, azért aggódnia nem kell, ha garanciális problémája van vele, azonnal kicserélik, de legjobb, ha a pontos részletekről elolvassa az IKEA tájékoztatóját

Az új konyhabútor alapszíne a fehér, amihez rengeteg variációban lehet színes előlapokat vagy akár polcbelsőket is válogatni, és április 1-től már kapható lesz itthon is. Megnéztük, lefotóztuk, úgyhogy nézegesse meg a galériában, ha pedig továbbkattint, nagy leleplezésünket olvashatja a valódi, svédországi svéd húsgolyókról! 

Az új, Metod elnevezésű konyharendszer valóban nagyon sokoldalú, jó minőségű és abszolút megfizethető áron kínáljlák (nem lesz drágább a Faktumnál) – mi mégis szomorúan konstatáltuk, hogy a Faktumnál mintha sokkal inkább figyeltek volna a külső megjelenésre, mint ennél az új családnál. Azt nem mondjuk, hogy nem nézne ki jól, de valahogy olyan érzésünk volt, hogy az árakat csak úgy tudják alacsonyan tartani, ha egy kicsit visszavesznek a dizájnosabb kinézetből, és egyszerűsítenek a formákon. Igen, mi is hallottunk már minimál stílusú bútorról, de itt sokkal inkább úgy éreztük, egyszerűen csak megjelenésükben egyszerűsödtek a fogantyúk, polcok.

Talán kedvezőbb lett volna, ha a két rendszert lehet egymással variálni, így akinek már van egy Faktumja, a jövőben tudná bővíteni Metod elemekkel is. Ez azért se lett volna rossz, mert az új bútorcsalád abban is különbözni fog a piacon lévő konyhabútoroktól, hogy rendkívül kis elemeket is gyártanak hozzá, hogy egészen mini konyhákat is jó áron lehessen kihozni belőle (és ha kompatibilis volna a régivel, ezáltal az ott megmaradt egészen kicsi helyeket is ki lehetett volna még használni). Ráadásul mivel a konyhabútor váza már több színben is elérhető lesz (eddig a Faktumnál csak fehér volt) korpuszra már nem kell költeni. Ezáltal nagyon jó a variálhatósága, sőt, ha nincsen sok pénze, még ajtókat sem kell minden polchoz vennie, ugyanis ezek is úgy lettek kialakítva, hogy anélkül is jól mutassanak - ez egyébként nagyon szimpatikus és tényleg költséghatékony módszer. 

Mindenesetre a Metod sokkal színesebb lesz mint a Faktum volt, és szerintünk már nagyon rá is fér hazánk konyháira egy kis váltás, túlságosan is rá volt kattanva mindenki a rusztikus konyhabútorokra, ami valljuk be, egy 60 négyzetméteres lakás méretarányosan kicsi konyhájban klausztrofóbiásan zsúfolt tud lenni. Fontos még tudni, hogy - ahogyan a Faktumnál már megszokhatták a vásárlók - erre is 25 év garanciát vállal a svéd cég, ezt nem árt tudni.

Persze, ha már ott voltunk, bejártuk az egész áruházat: először feltérképeztük a piacteret (ami szintén nem különbözik a magyarországitól, majd megnéztük a „gyereksarkot” is, amit első látásra megkedveltünk. 

Miután körbejártuk a hodályt, hullafáradtan beestünk az étterembe, és leteszteltük a kajákat. Persze, nem a húsgolyók miatt mentünk el a malmői Ikeába, de ha már ott voltunk, nem tudtuk kihagyni, hogy ne kóstoljuk meg az itthon is elég népszerűnek számító ételt. Nem csalódtunk. A híresztelésekkel ellentétben semmilyen eltérés nincs az itthoni és a svéd verzió között, a krumplinak is krumpliíze van; ha nagyon akarjuk, talán a szószban van némi eltérés, az ottani mintha valamivel selymesebb volna. Szóval, ha csak azért menne Svédországba, hogy az „igazi” húsgolyót megkóstolja, megspórolhat egy utat, mert itthon is ugyanazt kapja a tányérjára. Ha viszont vásárolni szeretne, na, akkor is maradjon a fenekén: a kínálat nem tér el sokban, és bár ott jóval olcsóbbak az árak (?!), de nem érné meg a vásárfiát hazaszállíttatni.

Az ételek árában sincs túl nagy különbség: a 8-as húsgolyókat (ott ez a legkisebb adag a 10-es és 12-es mellett) átszámítva 665 forintért kapják, míg az itthoni legkisebb adag, a 10 darabos 890 forintba kerül. Ja, és a sajttorta sem különbözik a hazai áruházban kaphatótól. 

Akció a hazai Ikeában

Jó hír, hogy ha most tervez konyhabútort venni, a mai naptól április elsejéig még 20 százalékkal olcsóbban megveheti a Faktum bútorcsalád elemeit, amire továbbra is 25 év garanciát vállal az Ikea. Nézze meg a fotókat a galériában és döntse el, hogy az olcsóbb Faktumot, vagy már az új Metodot bírná-e jobban konyhájában!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek